Анелия Добрушева за предизвикателството да вдъхновиш родителската общност

Анелия Добрушева работи като ръководител на две групи: „Мама и татко са страхотни учители“ и „Фолклор на етносите-Ромски фолклор“. Заниманията се провеждат в Основно училище „Антон Страшимиров“ в плевенското село Бохот.

Ани, както всички я наричаме, има няколко внука и всички те са възпитаници на училището. Въпреки че държи на образованието на своите внуци, самата тя има само основно образование, което съвсем скоро ще има друго измерение. Анелия е част от група по проект „Нов шанс за успех“, мотивирана от шанса за по-добра реализация на трудовия пазар.

Активната подкрепа и съпричастност със случващото се в училище откри пред педагогическия екип възможност тя да стане част от тях. Възползвайки се от групите, които Център „ Амалипе“ реализира по проект „ Твоят час“   в края на м. септември бяха сформирани двеbohot1 групи – за начален и основен етап. През следващия месец всички ръководители на групите „Мама и татко са страхотни родители“; „Младежта е устрем към толерантност и образование“; „На училище в Европа“ преминаха тридневно обучение от образователните експерти на „Амалипе“. Познатото лице на най-популярната баба в Бохот мотивира не само децата да бъдат активни в заниманията на двете групи, а и да направят родителската общност още по-съпричастна към случващото се в бохотското училище. А те – родителите – имаха шанса да бъдат част от възможностите, които предлага не само Център „Амалипе“, а и от ЦОИДУЕМ / чрез проект „Щастливи и успешни заедно в училище“/, от Оперативна програма „ НОИР“ / „Букварче, бъди ми другарче“/, от „ Нов шанс за успех“ и да реализират страхотни идеи: лекториите на актуални теми; спортни състезания; познавателни викторини; творчески дни; участия на регионални и национални фолклорни фестивали.

 

В края на една успешна година за Основно училище „Антон Страшимиров“ Анелия Добрушева си пожелава нейния ентусиазъм и усърдие да вдъхнови родителската общност в Бохот, а на педагогическия екип – здраве и огромни благодарности за шанса, подкрепата и доверието.