Бъдете промяната! Младежки обмен за млади предприемачи

files/image/News/youth.jpg

Между 25 октомври и 3 ноември в Арбанаси,България, Център Амалипе и партньорите организираха младежки обмен : „Бъди промяната!” – младежки обмен за млади предприемачи. 48 млади хора, роми и не-роми от България, Албания, Белгия, Чехия, Унгария, Северна Македония, Сърбия и Румъния се събраха, за да обменят идеи в областта на предприемачеството и да се учат един от друг. Основните теми на младежкия обмен бяха „Предприемачество в ромските общности”, „Възможности за финансиране на бизнес план”, „Промоция и продажба” и „Създаване на представяне на бизнес план”.

През първите два дни участниците преминаха през процеса на опознаване. Ръководителите на групите подготвиха различни интересни и интерактивни игри като „Facebook”, „Запознаване с Бинго” и много други, за да разбият леда и да създадат дух на сътрудничество и безопасно пространство за всички.

По време на обучението младите хора се срещнаха с г-жа Сашка Александрова от местния вестник „Борба”. Участниците активно обсъждаха как да говорят пред обществото и значението на контакта с местните медии за техния бизнес. Те също импровизираха, като част от телевизионно предаване на живо, за да обсъдят как да се справят по-добре пред медиите. Работейки в групи, участниците организираха конкурс за „Най-добра бизнес идея“. Шест отбора се състезаваха за първото място. Жури, съставено от лидерите на групата, реши, че има две печеливши идеи: идея за ресторант за роми и идея за ромско училище.

Друга интересна дейност беше обсъждането на известни ромски предприемачи от местата на произход на участниците и създаването на ръководство за ромските предприемачи. През седмицата участниците имаха възможност да посетят и село Камен, където се срещнаха с ромски предприемач – ножарят Славчо Ангелов. Там те се запознаха с процеса на изработка на ножове, като традиционен начин да осигурите семейството си.

През седмицата младите хора организираха и културни вечери, на които да представят своите страни. Освен това, специални вечери бяха посветени на Хелоуин (31.10) и ромите, тъй като последните културни вечери бяха посветени на ромите от цяла Европа.

В края на младежката размяна всички участници получиха сертификати – Youth Pass.

Този младежки обмен беше финансиран от програма „Еразъм плюс“ на Европейската комисия и беше организиран от „Център Амалипе България“ в партньорство с Инициативата за развитие на ромското предприемачество – REDI (Румъния, Сърбия и Северна Македония), Балкански младежки активизъм – Албания, Център за общ интерес – Чехия и разнообразна младежка мрежа – Унгария.

А как младежите видяха Промяната, можете да видите във видеото тук, изготвено от един от участниците Ирена Клемпарова.