В Гулянци отбелязаха Василица

За поредна година в СУ   „ Христо Смирненски“ – гр. Гулянци беше отбелязана Василица – Ромската нова година. Активността на родителския клуб даде възможност този ден да бъде отбелязан с различни инициативи.

В началото на училищното тържество се припомни защо и как се празнува Банго Васил, откъде идва името и кои са основните обичаи, свързани с този ден. Отбелязано бе и каква е предварителната подготовка за празника, какво се слага на трапезата, как протича самата вечеря при настъпването на Нова година, как се изработват сурвачки и какви наричания се отправят. Учениците пресъздадоха празника и обичаите с песни, танци с етно-елементи и много настроение.

Родителите бяха сурвакани с наричания за здраве и късмет. По случай празника бе осигурена и почерпка за всички ученици. Всеки гост беше приятно изненадан от ръчно изработени картички.  А за най – активните родители имаше специален  пакет с рекламни материали на Център  „ Амалипе“.

Представителни групи от училище посетиха общинската администрация, читалища, Клуб на пенсионера, търговски обекти и  наричаха за здраве и берекет