Заедно решаваме проблемни ситуации в училище

Представяме ви една от идеите на Мая Пенчева, ръководител на група “Младежта е толерантност” по проект “Твоят час” в ПГ Етрополе.

Един от ежедневните проблемни ситуации в училищната среда в ПГ Етрополе по мнение на учениците е разпространяването на различни информации сред тях, които често довеждат до агресия и нападения помежду им затова заедно съставихме следния сценарии:

 

Тя говори лъжи за мен

Валя е ученичка в 9 клас. С Любка са най-добри приятелки. Глория казала на Валя, че Любка разпространява лъжи за нея пред други съученици. Тази информация се разнася бързо сред съучениците и Валя става обект на подигравки. Валя е наранена, срамува се. Ядосана е на своята приятелка и търси сметка от нея.………………………..

Учениците разпределиха ролите и пресъздадоха проблемната ситуации. Зрителите предложиха различни решения и стратегии за решаване на проблема, които изпробваха в реално време. Всички се забавляваха , но и направиха своите изводи. След „театралното представление” направихме анализ на чувствата на всеки герой по време на играта. Историята завърши с щастлив край и полезни размисли в актьорите.

Форум театърът е малка пиеса, отразяваща проблемите на местната общност. Той позволява на хората да се включат в изграждането на сценария , като променят действията и реакциите на героите в пиесата.

 

Кадри от проведения форум театър можете да видите на:
(видеото да се показва тук, както в стария сайт! )

https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=ENo_VhuKOs0&feature=emb_title