Лидерска академия за приятелства, вдъхновение, мотивация и още нещо…

Имало едно време…ама не на запад, а в центъра на България.

Имало едно време две Лидерски академии, събрали близо 200 ученици от цяла България. И изпратили 200 приятели.

Имало едно време една приказка, която сега ще ви разкажа, но не е плод на въображението ми, а реалност, от която имах щастието да бъда част.

На 17ти ноември започна първата Лидерска академия, включваща представители на ученическите парламенти от училищата от Североизточна и Северна Централна България, включени в Програма „Всеки ученик ще бъде отличник“, финансирана от Тръст за социална алтернатива. Този път към тях се присъединиха и активни ученици, участващи по два други проекта. В изпълнение на проект BG05M9OP001-2.018-0006-2014BG05M2OP001-C01 „Нашето бъдеще в нашите ръце – интегрирана и устойчива подкрепа за активизиране и развитие на ромската общност в община Средец“ взеха участие общо 20 ученици, които са представители на от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, с. Загорци, общ. Средец; СУ “Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Средец и ПГ МССЕ “Н. Вапцаров”, гр. Средец. Също така в изпълнение на друг проект по ОП НОИР, 20 младежи от училищата СУ „Цанко Церковски“ с. Никола Козлево, ОУ „Христо Ботев“ с. Вълнари и ОУ „Свети Климент Охридски“ с. Пет могили се включиха като част от дейностите, заложени по проект BG05M9OP001-2.018-0003-2014BG05M2OP001-C01 „Община Никола Козлево за равен достъп до социално-икономическа интеграция и образование“.

През следващите дни всички преминаха през темите „Приносът на6 ромите към националната и световната история и култура“, „УП и доброволчество“, „Планиране на кампании“, „Ранни бракове. Да обърнем страницата.“, „Език на омразата. Online Hate speech“ и „Режисьори на истории“.

В рамките на сесиите младежите излязоха с много и прекрасни идеи за кампании както за превенция на ранни бракове, така и за Езика на омразата. Някои от тях мислиха глобално – климатичните промени, здравословния начин на живот и насилието над жените, също се оказаха сред проблемите, вълнуващи учениците.

Освен получените нови знания и изпълнените задачи, участниците получиха нещо друго, нещо също много ценно – приятелство. Младежи от три етноса; от села, малки градове и областни такива; дошли от по-бедни и по-богати семейства се обединиха. Прегърнаха се и пяха „Заедно“. Те създадоха съвсем неосъзнато една красива, шарена и толерантна среда. Никой от тях не се почувства малцинство. Никой не се и замисли. И, мисля, това е магията на Лидерската академия на Център Амалипе.

Прочетете как премина Лидерска академия 1 тук.

Приключението, наречено „Училище по толерантност“

През втората половина на седмицата, приключението продължи с втората част на академията, като в х-л „Лесопарка“, Лясковец в периода 21-24 ноември 2019 се събраха близо 100 участници (учениците и родители/ учители).

Бурен бе дебатът между учениците по време на сесиите за Ранните бракове, които бяха водени от регионалния педагогически координатор на Североизточния-изток регион г-жа Жанна Василева и един от най-активните доброволци на Център „Амалипе“ Божидар Славчев, ученик в 12 клас, който разказа личната своя история за това, че няколко пъти е бил предвиждан да бъде задомен, но се е изправил срещу семейната традиция и победата макар и трудно била на негова страна. Личната история на Божидар докосна много от учениците, които имат приятели, приятелки, които били победени от омагьосания кръг на консервативната общност, в която живеят.

Кога? От къде? Как са се заселили ромите в Европа и с какво са допринесли те в световната и националната култура и занаятите, привилегията да запознаят участниците имаха Валери Леков и Димитър Василев – регионални педагогически координатори на Югозападен и Югоизточния регион. Тук особено интересна бе частта, в която учениците за първи път чуха за известни ромски писатели като: Васил Чапразов, поети като Усин Керим, актьори като Чарли Чаплин, футболисти като Андреа Пирло, певци като Есма Реджепова и много други, които вдъхновиха малките лидери по време на изработването на флипчарт „Ромите са …“, където те посочиха: работливи, талантливи, артистични, всеотдайни, топли, гостоприемни и др.

А за всички останали вълнуващи моменти, можете да прочетете тук.

#Lideri2k19

Тръст за социална алтернатива (ТСА) е неправителствена организация, чиято мисия е да се прекъсне порочния кръг на бедността чрез насърчаване на възможности, които помагат на най-непривилегированите граждани на България да постигнат образователен и икономически успех. ТСА подкрепя програми, които със своите почтеност, потенциал за разрастване и прозрачност спомагат за подобряване благосъстоянието на най-бедните хора в България, със специален фокус върху ромите.