Награда за постижения в междукултурния диалог 2015 г от Австрийското федерално министерство

На специална церемония на 14-ти декември заместник-посланикът на Австрия Н. Пр. Томас Щьолцл връчи наградата за постижения в междукултурния диалог на Австрийското федерално министерство за Европа, интеграция и външните работи. Тя е присъдена на Център за междуетнически диалог и толерантност АМАЛИПЕ за проекта за намаляване на отпадането на ромските ученици от училище “Всеки ученик може да бъде отличник”.

ОУ „П. Р. Славейков” – с. Джулюница е едно от водещите училища в този проект, което бе мотивът за избор наградата да бъде приета там от председателя на Център “Амалипе” Деян Колев и представители на образователния екип на организацията. На церемонията присъства кметът на Oбщина Лясковец д-р Ивелина Гецова и множество други приятели на училището и организацията. Символичен домакин бе директорът на ОУ „П. Р. Славейков” Даниела Христова, а малките домакини – ромските деца поднесоха поздрав за приятелите си от “Амалипе” и за заместник-посланика Томас Щьолцл.

Най-приятната изненада за Н.Пр.. г-н Щьолцл бе изпълнението на песента „Тиха нощ, свята нощ” на немски език, съпътствана от красив танц. Драматизация на приказката „Сливи за смет” и още много изпълнения представиха учениците, показвайки как заедно творят, учат и се забавляват децата от различните етноси.

Д-р Гецова в благодарственото си слово подчерта, че ефективната работа с децата от ОУ „П.Р.Славейков” с. Джулюница, с техните учители и семейства, води до по-високо ниво на образование, до пълно преодоляване на проблема с отпадащите от училище ученици и способства за насърчаване на ученето през целия живот. „Искам да отбележа колко високо ценя приятелството и положителното развитие на нашите отношения вече години наред. Надявам се, че и занапред ще продължим да изграждаме мост на сътрудничество и ефективни контакти за по-доброто бъдеще на децата”, каза още тя. Директорът на училището поднесе на господин Щьолцл, на Деян Колев и на кмета д-р Гецова подаръци-сувенири – красиви пана с изображенията на Христос и Богородица, които децата са изработили специално за гостите.

След церемонията и награждаването австрийският заместник-посланик разгледа училището и обновените класни стаи, ресурсния кабинет и този, в който ромските деца работят заедно със своите учители и родители по различните проекти.

Подкрепата за Център “Амалипе” е осигурена от фондация „Тръст за социална алтернатива“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на Център “Амалипе” и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.