Отличие на Посолството на САЩ за принос в сферата на ромската интеграция

Теодора Крумова е една от четирите български жени, наградени от Посолството на САЩ за техните постижения в работата
В сряда, 30 март 2011 г., на специална церемония, която се проведе в Американския център към Столична библиотека, посланик Уорлик връчи награди на четири български жени за техните постижения в работата им за едно по-светло бъдеще на България. Четирите жени са Аксиния Генчева, убедена защитничка на правата на хората с различна сексуална ориентация в България, Гюлтен Сабри Мустафа, библиотекар в читалище „Иван Вазов” в с. Владимировци, Теодора Крумова, програмен директор на Центъра за интеретнически диалог „Амалипе” във Велико Търново и Милена Стойчева, изпълнителен директор на „Джуниър ачийвмънт – България”. Всички тези жени работят в различни сфери на обществения живот и с различни хора, но тяхната работа има голямо значение за общностите, в които те работят.

През март 1987 г. Конгресът на САЩ обяви месец март за месец, в който да се отбелязва ролята и приноса на жените, и го провъзгласи за „Месец на жените в историята”. Тази година в началото на месец март Посолството на САЩ прикани обществеността за номинации на жени, които са демонстрирали лидерски умения в области, свързани с образованието, науката, човешките права, социалната сфера, изкуството, равенството на жените и приноса им за развитието на българското общество като цяло. След като бяха прегледани постъпилите номинации, беше селектирана група от четири жени, които да бъдат отличени.

Мотивите за тази селекция може да видите по-долу:

Аксиния Генчева – за нейната работа в защита на правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните в България, за нейната ангажираност с техните проблеми и за упоритите й и последователни усилия да изгради и поддържа връзка с широка мрежа от неправителствени организации, активисти, донори, институции и граждани с цел подпомагане на социалната интеграция на хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

Гюлтен Сабри Мустафа – за нейната работа с деца и младежи, насърчаване на образованието на младите хора и жените в родното й село. Самата тя е пример, че винаги има време за самоусъвършенстване и в момента посещава курсове за повишаване на квалификацията си по библиотечно дело. Тази награда й се дава като оценка за приноса й към развитие на местната общност и ролята й на ментор на младите жени в село Владимировци.

Теодора Крумова – за работата й за ромската интеграция в България, за неуморните й усилия да насърчи интеграционния процес на ромите, повишаване на образованието им и подпомагане на социалното им включване. Наградата й се дава като признание за активната й дейност в Центъра за междуетнически диалог „Амалипе”, посветена на приобщаването на ромската общност.

Милена Стойчева – за обучението и вдъхновението, което дава на хиляди млади българи, за това, че ги кара да вярват в себе си и да гледат на себе си като бъдещи предприемачи, бизнесмени и лидери в тази страна.