Покана за участие в обучение за утвърждаване на положителни послания за ромите

Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе”, България, в партньорство с Международната мрежа “Пирен Аменца” и RGDTS, Унгария, организира курс на обучение за млади ромски и неромски активисти на тема “Укрепване на положителните истории за ромите”. Обучението ще се проведе във Велико Търново, България, между 6 и 10 юни 2023 г. Крайният срок за кандидатстване е 7 май. Формуляр за кандидатстване и повече информация: по-долу

Предистория: 

Антициганизмът има решаващи отрицателни последици за самочувствието, увереността и идентичността на младите роми. Ромите обикновено са представяни като престъпници, необразовани, бедни и т.н. В медиите се наблюдава погрешно представяне и/или липса на представяне на ромската култура и история в националните и европейските учебни програми. Негативните последици от антициганизма, които засягат идентичността на младите роми, са твърде дълги. В предишни обучения на YAG се фокусирахме върху разпознаването и борбата с речта на омразата срещу ромите, научихме повече за групите, които са изправени пред междусекторна дискриминация в рамките на ромските общности и другаде, а също така научихме как младите роми могат да разпознаят собствения си интернализиран антициганизъм. За да направим крачка напред към укрепването на ромската идентичност на младите роми и следователно да се борим срещу антициганизма, настоящото обучение ще засили положителните разкази за ромите и ще укрепи тяхната ромска идентичност. Чрез лични истории, емблематични ромски герои и героини, подчертаване на ценния принос на ромите в изграждането на европейските общества и показване на добри примери за популяризиране на ромската култура и традиции планираме да оспорим разказите за ромите и в крайна сметка да укрепим тяхната ромска идентичност.

Целите на обучителния курс са:
Този курс на обучение има за цел да затвърди положителните разкази за ромите и да укрепи ромската идентичност на младите роми чрез:

– показване на практики, инструменти и методи за насърчаване на положителни разкази за ромите: Училищни медиатори; уроци по ромски фолклор; ромски детски фестивал “Отворено сърце”
– Споделяне на информация за “забравения” принос на ромите към европейските общества
– Споделяне на лични истории на успешни млади роми
– Овластяване на младите роми да станат активни агенти за разпространение на положителния образ на ромите чрез мултиплициране и лични истории.

Профил на участниците:
Каним младежки активисти (18-30 години), по-специално представители на ромското малцинство, които работят активно срещу расизма и за мобилизиране на младежта/общността. Кандидатите трябва да са жители на 27-те държави от ЕС.

Процедура за кандидатстване:
Моля, изпратете кандидатурата си, като попълните следния формуляр за кандидатстване: https://forms.gle/8xfDkxJhQNZkXvfTA

Краен срок: 8 май, 23:59 ч.
Резултатите от подбора ще бъдат изпратени по електронна поща на всички кандидати след 10 май 2023 г.