Председателят на Център Амалипе получи Почетен знак на Държавния глава

Двадесет и пет застъпници за правата на детето – активисти от гражданския сектор, журналисти, учители, както и организацията УНИЦЕФ – бяха отличени от Президента Росен Плевнелиев с Почетен знак на Държавния глава. Това стана на церемония, провела се в Президентството на 20 ноември. Отличието им бе връчено за изключителен принос и заслуги за утвърждаване и защита на правата на децата в Република България, както и по повод 25-годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. Сред отличените бе и председателят на Център „Амалипе“ Деян Колев.

„Дълъг път извървяхме от убеждаването, че всяко дете има своите права, до конкретните реформи и проекти, които бяха финансирани и от европейските фондове, посочи президентът Плевнелиев. Много е постигнато, но и много предстои да се надгражда и да се направи, предстои да реализираме планирани реформи – в младежкото правосъдие, в образованието, в здравеопазването“, каза още Росен Плевнелиев. По думите на президента, вече не говорим само за правата на отделния индивид, а за икономическите ползи от създаването на среда, която да гарантира тяхното упражняване. „Изследванията на УНИЦЕФ доказват, че вложеното в ранното детско развитие има своята голяма възвръщаемост. Увеличението на продължителността на живота с една година води до 4% увеличение на икономическото производство, а всяка допълнителна година училищно обучение – до ръст на потенциалните доходи с около 10%”, категоричен бе Росен Плевнелиев.

С емоционална и изпълнена с послания реч, директорът на Национална мрежа за децата Георги Богданов благодари от името на отличените. Той отбеляза многото свършена работа с примера, че когато е започвал работа с деца в средата на 90-те години, в огромния тогава брой домове е имало около 30 000 деца, а днес те са едва 4 000. В същото време г-н Богданов не спести многото оставащи предизвикателства: сериозен е проблемът в страната с детската бедност, като всяко второ дете е бедно. Функционална неграмотност е изключително стряскаща за страната ни, а хиляди деца отпадат от образователната система, като някои от тях дори не стават първокласници. Огромни дупки има и в детското правосъдие – често деца, жертва на насилие са разпитвани по няколко пъти, включително чрез кръстосан разпит в съдебната зала, което е в разрез с всякакви европейски стандарти, посочи Богданов. От името на отличените той посвети наградите на хилядите учители, лекари, социални работници и всички, работещи на терен за благосъстоянието на децата.

Президентът Плевнелиев завърши церемонията с думите, че самоотверженият труд и мотивацията на застъпниците за правата на децата, като отличените, са най-добрата гаранция за прилагането на Конвенцията и за по-доброто бъдеще на децата.

„Приемам това отличие като признание не само за мен и Център „Амалипе“, но и за всички, които работят за по-доброто образование на ромските деца!“, каза Деян Колев при получаването на Почетния знак. „Благодаря ви за това, което правите!“, отговори Президентът Плевнелиев. Той пожела да посети училище, което работи с организацията и да се увери на място в постигания ефект.