Младежки уебинар “Готино е да си толерантен!” се проведе по повод 16 ноември

По повод Международния ден на толерантността Център Амалипе организира младежки уебинар, в който можеше да се включат ученици наставници или участници в ученическите парламенти/ съвети на училищата, участващи в мрежата “Всеки ученик ще бъде отличник”, създадена в рамките на едноименната програма, финансирана от Тръст за социална алтернатива.

В уебинара се включиха близо 100 ученици, като част от тях присъстваха онлайн от един профил, но бяха цяла група, събрани присъствено в училище. Целта на срещата бе да бъде дискутирано значението на толерантността днес – какво представлява и как се изразява? Приема ли се като нещо положително от младежите? Колко е важна и как всеки може да бъде готин, като бъде полезен за обществото, уважава различните и прави добро.

 

Чрез видео, интерактивни упражнения и иновативна презентация бе достигнато до участниците. Чрез платформата mentimeter.com зададохме няколко въпроса на учениците. На запитването “Днес избирам за бъда…” най-много от тях избраха “помагащ”, а след него “уважаващ” и “щастлив”. Това показва до голяма степен какви са приоритетите на младежите, участващи в младежката мрежа на Център Амалипе. Неслучайно и много от тях са ученици наставници, които помагат на други деца при проблеми с влизане в платформи или разбиране на материала. Повече за учениците наставници може да разберете от тук.

Чрез интерактивна презентация бе представен нов герой – Ники, който през тази година ще бъде плътно до младежите и благодарение на него ще можем да им представяме на достъпен език и с примери близки до тях темите, които обсъждаме. Ники достигна до извода, че е готино да си толерантен, уважаващ и помагащ – каквито са и учениците в мрежата на Център Амалипе.

Традиционно на уебинарите, които организираме за младежите, каним специален гост, който да ги мотивира и да им разкаже за своя път на успеха. Изключително сме благодарни на д-р Мирослав Ангелов, който се включи на 16-ти ноември. Той самият като студент е участвал в обучения на Център Амалипе и разказа на младежите колко е важно да си активен, да учиш и да се развиваш, за да успееш. Чрез своя опит им доказа, че етносът, произходът или населеното място, от което идваш, нямат значение, ако си упорит, трудолюбив и се бориш за мечтата си. Днес той е лекар в Кардиология и Ковид отделение и невероятен пример за подражание за младежите. Те му задаваха множество въпроси, свързани с ученето на медицина и изпитите; дискриминацията, приемането и неочаквано за нас – Ковид пандемията и ваксинирането. Това само ни доказа за пореден път колко са будни, обществено ангажирани и активни младежите. Те се интересуват от значимите проблеми в момента и искат да бъдат на ясно с това, което се случва.  Д-р Миро отговори на всички въпроси честно, професионално и достъпно. Говори на учениците така, че те да го разберат, но и да получат конкретна и коректна информация. Те бяха впечатлени от него и освен, че му благодариха, споделиха, че е пример за тях и ги е вдъхновил да продължат да следват мечтите си.

За финал, отново през Mentimeter, помолихме участниците да споделят какъв е толерантният човек според тях с една дума. Чрез отговорите им заедно в реално време създадохме облак на толерантността, който разпространихме в социалните си мрежи – Facebook  и Instagram .

Благодарим на всички включили се младежи и д-р Мирослав Ангелов, че се включиха и заедно отбелязахме по-толкова полезен и “готин” начин Деня на толерантността!

 

Тръст за социална алтернатива (ТСА) е неправителствена организация, чиято мисия е да се прекъсне порочния кръг на бедността чрез насърчаване на възможности, които помагат на най-непривилегированите граждани на България да постигнат образователен и икономически успех. ТСА подкрепя програми, които със своите почтеност, потенциал за разрастване и прозрачност спомагат за подобряване благосъстоянието на най-бедните хора в България, със специален фокус върху  ромите.