17-ят детски ромски фестивал “Отворено сърце” – приказка на толерантност, приятелство и мир

Две години живяхме в страх от Пандемия. Месеци живеем (и продължаваме) в безпокойство от една братоубийствена война. Война, която само откри нови пътеки за разделение между хората. Нови поводи за разпръскване на омраза и разрушаване на животи на хиляди хора в Европа. Животи на деца.

Точно в това време повече от всякога имахме нужда от надежда. И този лъч светлина ни подари в първата седмица на юни 17-тото издание на Фестивал “Отворено сърце”. Не просто фестивал, а празник – на толерантността, на добротата, на културата и изкуството, воден умело от водещите Наталия Цекова и Валери Леков. И най-вече празник на децата. Близо 1500 ученици от около 80 училища от цялата страна създадоха една шарена приказка на музика, танци, изкуство и…приятелство. Деца от цялата страна, от различни етноси, с различни съдби, проблеми и успехи пяха и танцуваха заедно, хванати за ръце, доказвайки, че когато сърцата са отворени, няма разделение.

На 3-ти и 4-ти юни 2022г. парк “Марно поле” във Велико Търново бе огласен от детски смях и украсен от стотици искрени усмивки, събрани от ежегодния детски ромски фестивал “Отворено сърце”, който Център Амалипе организира за 17-ти път. Събитието откри прекрасната Летисия Трифонова от СУ „Христо Смирненски“ – гр. Гулянци, която изпълни ромския химн „Джелем, джелем“ с цялото си сърце. На откриването участниците приветстваха Н.пр. Мартина Фийни – посланик на Ирландия и координатор на Посланическата група по ромските въпроси, областният управител на Велико Търново Людмила Илиева, Яна Малашева, представител на МОН, Пенка Игнатова – Директор на Дирекция “Образование, младежки дейности и спорт” при Община Велико Търново, директорът на ЦОИДУЕМ Лало Каменов,инж. Розалия Личева, Началник на РУО Велико Търново и др. Поздравителни адреси бяха изпратени от Президентство на Република България, акад. Николай Денков – министър на Образованието и науката, Иван Кръстев – зам.-минитър на труда и социалната политика, проф.Костадин Ангелов, дм, Народен представите. Може да ги прочетете тук.

Докато фестивалната програма течеше и представяше културата на три етноси – ромски, български и турски, целият парк бе украсен от множество ателиета. Във всяко кътче се случваше нещо. Много училища донесоха материали, изработени в заниманията по интереси – бижута, плетива, картини, снимки на дейности, които показваха и подаряваха на минувачи и зрители. В друга част от парка майсторите от Бяла Слатина  готвеха вкусни мекици, от които всеки можеше да опита безплатно. Срещу тях пък беше поставено “Адвокатско ателие”, където отново безвъзмездно се предоставяха юридически съвети от професионални юристи. Малко по надолу и през двата дни можеше да се види опашка от деца, чакащи нетърпеливо, за да бъдат изрисувани лицата и ръцете им от нашите ученици доброволци. А продължилите да вървят посетители разглеждаха “Къта на ЦОИДУЕМ”, събрал материали, изготвени от училища по проекти, финансирани от Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етнически малцинства. И стигайки до сцената, всеки можеше да се запознае с Фестивал “Отворено сърце” от самото му начало през 2003г. до сега чрез “Алеята на времето”, събрала снимки от всички проведени издания до 2019г.

По време на седемнадесетото издание на събитието за първи път участва и мобилна лаборатория, създадена от ученици и професионалисти от ПГ по селско стопанство “Св. Георги Победоносец” гр.Суворово в рамките на проект „Dream road – Дунавски регион за по-добър достъп, овластяване и развитие на ромите“финансиран от Европейския съюз в рамките на програма Дунав. Лабораторията е създадена от стар автобус, който те обновяват до неузнаваемост, за да могат в него да се провеждат онлайн уроци и семинари.  В задната част на автобуса се намира медицинската капсула, изработена отново от учениците с помощта на Владимир Иванов и под вещото ръководство на директора инж. Марияна Великова. Капсулата може да ни свърже с лекар, психолог и социален работник. В капсулата може да проверим своето теглото, температура, кръвно налягане, кръвна захар и др. Това се случи и по време на Фестивала, като автобусът бе позициониран до входа на парка и всеки минувач можеше да се възползва от иновативните дейности, които учениците от Суворово предлагат.

Както винаги не липсваха и съпътстващи събития. На 3-ти юни от 15:00 часа паралелно с фестивалната програма в хотел „Алегро“ се проведе и кръгла маса на тема „Ромската култура в образованието: мост между поколенията, между традиционното и модерното“, посветена на отбелязването на 20 години от създаването на Център Амалипе. На нея присъства Н.пр. Мартина Фийни, посланик на Ирландия; депутати от Комисията по образованието и науката към 47 НС – Антония Димитрова, Деница Сачева и Костадин Ангелов; зам.-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев; Лало Каменов – Директор на ЦОИДУЕМ; областният управител на Велико Търново Людмила Илиева, Началникът на РУО Велико Търново – Розалия Личева; представители на неправителствени организации, директори на училища, юристи и образователни медиатори. Цел на срещата бе да представи разнообразни форми на интеркултурно образование, в което участват ученици и възрастни, образователни и културни институции; да постави въпроса как ромската култура да отговори на съвременните предизвикателства на дигиталната среда и социалните мрежи, в които живеят младите хора, да се адаптира и развие без да губи своята уникалност, специфичност и колоритност и др. Кръглата маса се реализира в рамките на проект „DREAM – подход на участие в образователната среда за преодоляване на дискриминацията спрямо младите роми в новите медии“, финансиран от програма „Еразъм + KA2“. Ромската актриса Наталия Цекова сподели пътят за успеха и проблемите, пред които се е сблъсквала и продължава. Експерти, работещи на терен, споделиха своите впечатления и препоръки към депутатите, които биха могли да помогнат, за да се променят условията за развитие пред ромските деца.

Големият отсъстващ от Фестивала, и в частност Кръглата маса, и тази година бе Министерство на културата. Въпреки отправените покани, до последния момент МК не можаха да определят свой представител за участие в най-мащабното и единствено по рода си ромско културно събитие в България. Не стана ясно дали липсата на участие е отношение към значимостта на ромската култура или се дължи на неудобния ден за провеждане на Фестивала (традиционно – петък следобед). Това обаче не попречи на близо 1500 деца да имат своя щастлив петък!

С края на кръглата маса, завърши и първият ден от фестивалната програма в парк “Марно поле”. Участниците се подредиха за последвалото пъстро шествие в началото на главната улица “Васил Левски” и продължиха, пеейки и показвайки красивите си костюми, да вървят призовавайки за мир и толерантност по света. Шествието завърши с кръшно хоро пред сградата на Община Велико Търново.

Програмата продължи в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”, където бе открита изложба „КРЪГОВРАТ НА ВРЕМЕТО“ с фотографии на Росен Илиев, Емил Данаилов и Райчо Чапразов, събрани от Христо Николов, разказващи за ромското ежедневие, бит и култура от началото на 20 в. до днес. Към тях трябва да добавим и невероятните фотофрафии на Радостина Петкова. Радостина Петкова е учител по изобразително изкуство от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Черна гора, общ. Братя Даскалови. Благодарение на Радостина и педагогическия колектив на училището, малкото старозагорско село открива нови хоризонти за децата, за които няма други алтернативи. И в „този град, старомоден и скучен, в който друго, освен да се ожениш, просто няма какво да се случи“ Радостина успява да накара момичетата да мечтаят като им открива нови светове чрез артистичните фотографии. Тя успява по неповторим начин да включи в обикновената селска ромска действителност мотивите за Фрида Кало, за момичетата цветя, за дъгата, книгите и всичко онова, което може да ти се случи, ако имаш образование. Фотографиите на Радостина Петкова показват силата на чувствата и думите и тяхното влияние върху човек. Изложбата можете да разгледате до 10-ти юни.

Отново там бе представена театрална постановка „Вкусът на живота“, моноспектакъл на актрисата Наталия Цекова. Автори на театрална постановка са Здрава Каменова и Светльо Томов, музиката е на Павел Терзийски, а за сценографията и костюмите – се грижи актрисата Стефания Колева. Страхотният спектакъл не остави никой от зрителите безучастен и дълго време след края му присъстващите поздравяваха актрисата, а ученици се снимаха с нея леко притеснени и развълнувани, споделяйки, че тя е техен пример и вдъхновение.

Във фестивалната събота продължи празникът на толерантността – участващите ученици усмихваха, забавляваха и дори разплакваха със своите изпълнения, като доказваха, че “Заедно можем”, както споделиха учениците от СУ “Ангел Каралийчев” от Стражица. Техният танц, посветен на съученик, който се движи с помощта на инвалидна количка, развълнува всички и неслучайно те получиха призова грамота за “Училище – посланик” на доброто. Една от участничките в танца – балерината Сиана Деянова, получи и индивидуална специална награда от директора на ЦОИДУЕМ Лало Каменов. Той връчи специална награда и на Летисия Трифонова от Гулянци за прекрасното ѝ солово изпълнение.

Като “Училище – посланик” за своите представяния бяха отличени и ОУ “Георги С.Раковски” от с.Голямо ново и ОбУ “Неофит Рилски” гр.Самоков.

Награда за инструментално изпълнение получи групата от ОУ “Васил Левски” с. Караджово. Същата бе връчена и на СУ “Георги С. Раковски” гр.Котел. 

В категория най-артистична група се отличиха учениците от СУ “Неофит Рилски” гр.Твърдица.

Със специална грамота за най-малки и артистични участници бяха наградени децата от СУ “Владимир Комаров” гр.Велико Търново.

В категория най-многобройна и артистична група грамота бе връчена на СУ “Св. Климент Охридски” гр.Сухнидол.

В категорията за най-добри костюми бяха отличени Прифесионалната гимназия по моден дизайн – гр. Велико Търново.

Разбира се, не пропуснахме да отличим и най-атрактивните ателиета. Награда “Най-добро ателие” получиха участниците от ОУ “Свети Паисий Хилендарски”, Сотиря и ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, Старо Оряхово.

За атрактивното си представяне бе от наградено като “Училище-новатор” ПГСС “Св.Георги Победоносец”, Суворово.

“Наградата на кмета на Община Велико Търново д-р инж. Даниел Панов” бе връчена за цялостно представяне по време на фестивалните дни и за активна дейност през учебната година на ПГТО “Добри Желязков” гр.Сливен.

И награда за “Дебют” бе връчена на учениците от ОУ “Христо Ботев” гр.Алфатар, които са част от мрежата на Център Амалипе само от няколко месеци, но за сметка на това са изключително активни и представянията им се открояват на всички събития, в които участват.

17-ят фестивал “Отворено сърце” в съботния следобед завърши с непланиран предварително общ танц на всички участници. Децата ни припомниха, че сме по-щастливи, когато сме заедно. Учениците отново ни доказаха, че децата са много по-мъдри от възрастните и трябва да вземаме пример от тях, живейски с мотото: “Заедно можем повече!”

Благодарим на всички ученици, ръководители и директори за прекрасното им участието във Фестивала!

Благодарим на всички гости!

Благодарим на всички доброволци!

Благодарим на Община Велико Търново, Издателство Просвета и Фондация Тръст за социална алтернатива за подкрепата.

И най-вече благодарим ви деца! Вие можете!

Цялата емоция на Фестивала можете да видите в нашата картинна галерия тук.