Алдин Стефанов, образователен медиатор-координатор

Уважаеми читатели,

Център Амалипе бе една от първите организции, които приложиха пилотния модел за общностен модератор, в последствие образователен медиатор. В процеса на работа стана много ясно, колко голяма е необходимостта от бързото включване на образователните медиатори в учителските екипи на училища, в които има голям процент ученици от етнически малцинства в България. Ето защо през 2021г. Център Амалипе започна серия от онлайн срещи и обучения за образователни медиатори, за да повиши техния капацитет в работата си сред общността. От март 2021г. до август 2021г. в онлайн срещите и обучения, организирани от Център Амалипе се включиха общо 225 образователни медиатори и социални работници от цялата страна.

В рамките на няколко седмици ще имате удоволствието да се запознаете с образователни медиатори, които Център Амалипе избра да бъдат медиатори-координатори. Тяхната роля ще бъде да координират и подпомагат хора, които правят своите първи стъпки в професията образователен медиатор. Чрез това ще се опитаме да популяризираме работата и дейностите на образователните медиатори.

Днес ще ви запознаем със Алдин Стефанов!

Казвам се Алдин Йонков Стефанов, роден съм в гр.Тервел, но към момента живея в гр.Нови Пазар. През 2016 година за първи път присъствах на обучение, организирано от Център Амалипе. По време на обучението се срещнах с образовани роми,  които помагаха на деца да не отпадат от училище. След обучението си казах, че аз също искам да бъда полезен на моята общност и реших да помагам с каквото мога на децата в училищна възраст. Моята професия, като видео оператор и собственик на видео студио, ми помогна доста, защото родителите ме познаваха и ми имаха изключително доверие. От 2016г. работя и съм част от семейството на Център Амалипе. Започнах като общностен модератор, а сега съм образователен медиатор. За мен работата на образователните медиатори е от голямо значение за бъдещето на всички ученици.

 

 

Ако сте образователен медиатор и искате да сте част от “Мрежата на образователните медиатори”, може да ни пишете на имейл: cor.amalipe.vt@abv.bg или да се включите във нашата фейсбук страница, като кликнете на този  бутон:

FACEBOOK ГРУПА

Медиаторите трябва да се превърнат в естествено и пълноправно допълнение на учителския екип. Те могат и трябва да работят наравно с учителите за устойчивото интегриране в образователната система на деца, които са застрашени от отпадане от училище.

Изготвил: Атанас Атанасов, координатор работа с родители.