Да бъдеш “Посланик за един ден” – наградата за победителите от конкурса “Имам една мечта: да учим и живеем заедно”

Победителите във всички възрастови групи от трите категории в конкурса “Имам една мечта: да учим и живеем заедно!” есе, видео и визуални материали, имаха честта и удоволствието да бъдат  Посланици за един ден като влязат в ролята на истински дипломати и предадат посланието за толерантност, равноправие и разбирателство в ключови институции в столицата.

Домакини на инициативата “Посланик за един ден” бяха Министърът на труда и социалната политика – Георги Гьоков; Заместник министър-председател на ефективно управление и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и нтеграционните въпроси – Калина Константинова, както и Посланиците от дипломатическите мисии в България на Германия, Испания, Белгия и Република Южна Африка. След официалното награждаване на участниците, отличени от първо до трето място в конкурса по повод Международния ден на ромите 8ми април, присъдени лично от Президента на Република България Румен Радев и Вицепрезидента Илияна Йотова, учениците от първите места се насочиха към съответните институции, където за кратко се запознаха с основните функции на министрите и посланиците и дори влязоха директно в ролята им като учасатваха и в събития, като в един типичен ден в политическия живот.

Така от 10:30ч., Генчо Цанков, ученик от ПГЗ “Тодор Рачински”, гр. Генерал Тошево беше специален гост на Министъра на труда и социалната политика – Георги Гьоков, който посрещна наградения със специална награда за монтаж и визуални ефекти ученик в кабинета си. След кратък разговор, заедно с представителя на Център “Амалипе”, Силвия Станчева се отправиха към сградата на Народното събрение, за да открият заедно тематична изложба, организирана по повод 8ми април – Международния ден на ромите.  Тя бе организирана от МТСП,  Агенцията по заетостта, Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ със съдействието на Фондация „Такале“, Национална мрежа на ромските трудови медиатори и Национална мрежа на здравните медиатори. Експозицията, която показва обичаите, традициите и мечтите на ромската общност, беше открита от председателя на Народното събрание Никола Минчев, който приветства всички неправителствени организации, работещи активно за активизиране и застъпничество на ромската общност. Г-н Гьоков и г-н Минчев получиха от посланика за един ден – Генчо Цанков, специални подаръци – ромско знаме, като знак на диалог и сътрудничество с ромската общност и учебните помагала по Фоклор на етносите – ромски фолклор, с които още по-подробно да се запознят с ромските традиици, обичаи и история.

Друг представител на властта в България – Заместник министър-председател по ефективното управление – Калина Константинова, в качеството ѝ на председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, прие победителката в трета възрастова група в категория есе, Вирджиния Атанасова от ПГССХТ гр. Шумен. Тя бе ко-водещ на организираната от НССЕИВ среща по повод Международния ден на ромите с неправителствени организации, ромски активисти и граждански организации, работещи за равноправие и диалог в ромска общност. Вирджиния приветства всички участници като подчерта необходимостта от по-добро образование съчетано със запазване на етническата идентичност на младите роми. “На този ден ромите споделят ” не ” на дискриминирането и ” не ” на войната. Трябва да се одобряваме такива, каквито сме, да бъдем толерантни и съпричастни. Нека бъдем единни”, заяви тя. Вицепремиерът получи и специален подарък от Център “Амалипе”, връчен от победителката от конкурса – учебни помагала по Фолклор на етносите – ромски фолклор, както и ромското знаме символизиращо синьото небето и зелената трева и червеното колело в средата – индийската чакра, която препраща към произхода на ромската общност и непрекъснатото движение на ромите по целия свят. На срещата присъстваха също представители на Уницеф за България и Световна банка, както и на други ключови институции в страната.

 

Посолство на Германия

С посланика на Германия в България, Н. Пр. Кристоф Айххорн, се срещна получателят на специалната награда за цялостен принос за активизиране на ученическото самоуправление и развитие на ученическите парламенти – Есил Шукриева, абитуриентка в СУ “Ангел Каралийчев”, гр. Стражица. В резиденцията на посланика, представителите на Център “Амалипе” – Галина Дечева и Ангел Симеонов представиха наградената ученичка, а самата тя разказа какво е да си ученик наставник и как функционира ученическия парламент. В духа на Международния ден на ромите 8ми април, посланик Айххорн разказа за професионален път и за това колко е разнообразно и интересно е да си дипломат. Като Посланик за един ден, Есил научи какво обикновено прави един посланик в работния си ден. Господин Айххорн смята, че най-важно е да си сред хората в страната, където изпълняваш дипломатическа мисия, за да разбереш от близо техните проблеми, тяхното мислене и разбирането им за случващото се в страната и в цяла Европа. Той сподели, че ние всички сме част от Европа, но някак българският народ не споделя това разбиране, че сме част от европейската общност. По същия начин цялата ромска общност е част от глобализиращия се свят, но трябва, както всеки един народ, да запази своята идентичност по пътя си към модерността и интегрирането в тази глобалност. В края на този разговор, посланикът получи ромското знаме, в знак на сътрудничество и диалог от посланика на общността за един ден – Есил Шукриева. Като послание за Международния ден, Н. Пр. Кристоф Айххорн остави любимата заръка, получана от неговия баща – Реши какво искаш и направи каквото е необходимо, за да го направиш!

 

Посолство на Испания

Посланикът на Кралство Испания, Н. Пр. г-н Алехандро Поланко се срещна с победителите от категеория видео, младите създателите на късометражното послание за толерантност и приемане на различията, седмокласниците от ОУ “Христо Ботев”, гр. Мъглиж – Асен Асенов и Йордан Йорданов, заедно с техния директор Милена Челебиева и ръководител Христа Димитрова. Галина Дечева, регионален координатор за регион Стара Загора, където попада училището, приветства домакините, като разясни за условията на конкурса и разказа за историята и  символиката на Международния ден на ромите 8ми април. Учениците от основното училище в Мъглиж започнаха своята обиколка в посолството с посещение на сградата на Отдел “Образование” към посолството, където се запознаха с функията на отдела и разказаха за идеята и изпълнението на техния видео проект. Екипът на образоватения отдел прикани момчетата да се включат и в техните конкурси, като обясниха, че минагодишния конкурс е бил точно с футболна тематика, което впечатли значително младите любители на испанския футбол – Асен и Йордан. В продължението на срещата, самият посланик Н. Пр. г.н Алехандро Поланко посрещна учениците и им разказа за това как функционира посолството и с колко сгради и отдели разполага, както и за какво отговаря всеки един от тях. В кратка дискусия учениците споделиха за идеята на видеото и как в пет минути са вместили реална ситуация на ученик, който първоначално е тохвърлен от своите нови съученици, но в последствие го приемат. В основата на тяхната идея стои идеята за приятелството и разбирателството в отговор на темата на конкурса тази година – Имам една мечта: Да учим и живеем заедно!  Последва обиколка на сградата на посолството като посланик Поланко лично обясни с какво се занимава всеки един от служителите в сградата. Учениците успяха дори да видят какво е да си на бюрото на посланика и да усетят за кратко какво е да си посланик за един ден. В края на обиколката, като истински дипломати на ромската общност, учениците подариха на посланика ромското знаме и посочиха какво е символизира. Н. Пр. г-н Алехандро Поланко подчерта, че две неща са изключително важни за успешни дипломатичсеки отношения и сътрудничество – разбирателство и диалог. Ромската общност в България и в Испания е голяма и е необходим непрекъснат диалог, за да има сътрудничество между всички страни.

 

Посолство на Белгия

Н.пр. г-н Фредерик Мьорис, посланик на кралство Белгия, бе домакин на трима от победителите от конкурса: Яница Христова от ОУ „Св. Климент Охридски“, с. Буковлък (първа награда в първа възрастова група, категория Есе), Бюшра Ридван от ОбУ „Панайот Волов“, с. Тодор Икономово (първа награда, първа възрастова група в категория Изображение) и Айше Билял от СУ “Цанко Церковски”, с. Никола Козлево (поощрителна награда в категория Есе и специална награда за “Принос в развитието на доброволчеството в Мрежата „Всеки ученик ще бъде отличник“).
Победителките имаха възможността да се запознаят от близо с работата на Посолството и да научат повече за Белгия и най-важните и символи. Децата бяха заинтригувани от това, че родината на смърфовете е Белгия и споделиха на Посланика, че са опитвали белгийски шоколад и много им харесва. Н.пр. г-н Мьорис им разказа и показа изображения на краля и кралицата на Белгия, картини на известни белгийски автори и дори важни документи, необходими за пътуване към страната му.
В непринуден разговор децата обясниха от къде са и колко са развълнувани от посещенията си в София. Разказаха на екипа на Посолството защо са участвали в конкурса и колко важно е за тях да няма разделение между съучениците им, а само разбирателство. В края на посещението посланик Мьорис поздрави учениците, учителите им и всички роми по повод 8 април, като им пожела здраве и изрази желанието на Посолството да съдейства на всеки, който има нужда – вратите ни са отворени за вас!

 

Посолство на Република Южна Африка

Ученици от СУ „Христо Смирненски“ в село Гулянци са големите победители от конкурса „Имам една мечта…“ Фани Филипова ученичка в 8 клас спечели конкурса в категория рисуване. Юлиана Петкова, ученичка, също в 8 клас спечели конкурса за есе на същата тема, но и във своята възрастова група. След като получиха своите грамоти лично от Президента на Република България Румен Радев, двете момичета заедно с директора на училището Емилия Петрушева се отправиха към посолството на Република Южна Африка в България. Макар и в отсъствието на Посланика, целият екип на посолството приеха победителките в отделните категории – есе и изображения Фани и Юлиана. Там те се срещнаха със заместника на Н.Пр. Табо Тахе – Г-жа Вос – политически консул в посолството, като имаха честта да бъдат посланик за един ден. Екипът попита момичетата как се виждат след 5 години, какви са техните мечти за реализация и какво знаят за работата на посланика. След това тя обстойно им разказа за ролята, която изпълнява всяко посолство в отделните държави и съответно каква е работата на посланика. Двете момичета имаха възможността да се запознаят с хора от различните отдели и да се доближат до работата на консулския отдел и там където се разглеждат разрешенията за визи на български граждани, които искат да посетят Република Южна Африка. Момичетата имаха възможност да разгледат сградата на посолството в София и да научат малко за историята на Южна Африка.

 

Инициативата Посланик за един ден се организира от Център “Амалипе” за поредна година след прекъсване по време на Ковид пандемията. Тя дава шанс на най-добре представилите се ученици в ученическия конкурс за есе, видео и изображение да бъдат “Посланици на толерантността” в ключовите национални институции и дипломатически мисии. По традиция инициативата се провежда на 8 април – Международния ден на ромите.

През 2022г. инициативата бе част от кампанията “Имам една мечта: да учим и живеем заедно”.

Вижте още:

Ясни са победителите от конкурса “Имам една мечта – да учим и живеем заедно”!

Президентът и вицепрезидентът отбелязаха Международния ден на ромите: посланията и отвъд тях

Образователни медиатори и училища от мрежата ,,Всеки ученик ще бъде отличник“ отбелязаха Международния ден на ромите – 8 април

Дискусия на заместник министъра на образованието Гайдарова с учители-роми по повод Международния ден на ромите