Помощ от деца за деца! „За доброто дело винаги има време и винаги се намира възможност“

Младежи се вдъхновиха от темата за  “Доброволчество – Лидерство – Промяна в общността“, която бе част от серията тренинги, които Център Амалипе провежда за учениците наставници, част от проект “Всеки ученик ще бъде отличник – 3”, финансиран от Тръст за социална алтернатива.

Като част от домашната работа, обявена по време на уебинара, учениците от 8 клас на СУ „Цанко Б. Церковски“ с. Никола Козлево организираха и проведоха благотворителен базар.

Част от елементите, които училището в Никола Козлево въведе, когато стана част от мрежата на Център Амалипе, създадена в рамките на програма “Всеки ученик ще бъде отличник”  на ТСА, са учениците наставници. Айше Билял, която е един от тези ученици наставници и Зейнеб Акиф, победител в конкурса на Център Амалипе „Момичета с мечти – да обърнем страницата“,  се вдъхновиха по време на тренинга и след това запалиха  своите съученици. Целият клас се обедини около идеята за Великденски базар, чиито средства да бъдат използвани за подпомагане на техни съученици в нужда. Помощ от деца за деца!

Така на 15 април 2021 година в училището в Средно училище „Цанко Б. Церковски“ вече бяха подредени за продажба изработените  от учениците украси,  картички и други изделия. Закупуването на всички тях не отне време! За кратко всичко бе изкупено от учители и ученици! Купувачите не пропуснаха да пуснат пари и в поставената кутия за дарения за каузата.  Събраните средства се оказа, че са достатъчни за предварително поставената цел – подпомагането на техни съученици в нужда с хранителни продукти, дрехи и обувки преди Великденските празници. Желанието им е така всички да почувстват празника, грижата, доброто, любовта!

А доброволческата кампания стана повод и за създаването на специален сайт на 8 клас. Запознайте се с него тук. Явно доброто им дело ще има продължение!

Младите хора разбраха, че да даваш радост е магично чувство, което осмисля всяко съществуване, че давайки от своето свободно време, те получават ценни качества, знания и умения, които ги развиват и правят лидери. А така те могат да променят своята общност към по-добро!

Прекрасни сте, мили момичета и момчета! Радваме се, че сме ви вдъхновили!  Продължавайте все така!

 

 

Повече за обучителната среща с ученици-наставници по темата за  доброволчеството  можете да видите тук:

 

За 6-ти път Център Амалипе събра учениците наставници онлайн