Кампания “Пробудените хора променят света!”, посветена на Международния ден на ромите 8-ми април. Как можеш да се включиш.

8-ми април е Международният ден на ромите – ден за почит и осъзнаване на културното наследство, борбата за права и предизвикателствата, пред които са изправени ромските общности в целия свят. Този ден е повод за отдаване на признание на над половин милион загинали през Втората световна война в Холокоста. В светлината на събитията, свързани с Международния ден на ромите, образователни институции, младежи, доброволци и организации се ангажират с различни инициативи за почит и запазване на паметта на загиналите, както и за подчертаване на значението на равнопоставеността и уважението към културното разнообразие.

Кой може да отбележи събитието:

Училища, образователни медиатори, доброволци, студенти, и други организации имат възможността да се включат в кампанията за отбелязване на Международния ден на ромите, която тази година е под мотото: “Пробудените хора променят света”. В рамките на мрежата училища „Всеки ученик ще бъде отличник“ и Мрежата на образователните медиатори, администрирана от Център Амалипе, се организират събития, обхващащи периода от 8-ми до 12-ти април.

По какъв начин можем да отбележим събитието:

Всеки може да се включи. Ако искате да организирате инициатива, посветена на 8 април, може да използвате материали, създадени или събрани от Център Амалипе.

Тук ще  намерите материали, които можете да използвате за 8 април.

Осми април е Международният ден на ромите. Предложен е като такъв от Международния ромски съюз (Romani Union) през 1971 г., а от 1992 г. е признат и от ООН и Съвета на Европа. Днес всички институции на Европейския съюз признават и дори отбелязват Осми април като Международен ден на ромите.

На този ден почитаме паметта на половин милион роми, избити по време на Втората световна война, когато нацистите прилагат системен Холокост и спрямо ромите. На този ден през 1971 г. започва първият Световен ромски конгрес в Лондон, който приема химна и знамето на ромите. От тогава го отбелязваме като символ на ромското движение, на това, че ромите от целия свят се обединяват в стремежа си за равноправно вписване в глобализиращия се модерен свят. Запазването и обновяването на ромската идентичност е важна част от този процес: идентичност, която запазва изконните ромски ценности, но разкъсва патриархалните окови пред модерния ром; идентичност, която включва идентичностите на различните групи и е мост между тях. Защото само гордият със своята идентичност човек може да бъде равноправен.

8 април е и вик за спасение и приемане. Той е опитът на милиони роми да заявят своето място, да покажат, че ние сме тук и сега, ние сме значими с това, което сме. Днес, когато един друг народ търси спасение, този ден е натоварен с още по-голяма символика.

Как ще бъде отбелязан 8-ми април – Международния ден на ромите във Велико Търново:
Във Велико Търново Център Амалипе ще отбележи на Международния ден на ромите, който се отбелязва на 8-ми април всяка година . Тази година кампанията ще бъде под наслов – “Пробудените хора променят света“ ! Този ден е повод за отдаване на признание на културното наследство, борбата за права и предизвикателствата, пред които са изправени ромските общности в целия свят. Ученици, доброволци и студенти ще почетат над 500 000 загинали през втората световната война в Холокоста. Младежите, които са от СУ “Владимир Комаров“ и ПГ по моден ще пуснат от Стамболовия мост на 08-ми април от 12:00ч., карамфили в знак на съпричастност на загиналите в Холокоста. Също така ще има изложен флипчарт, на който ще бъдат приканвани минувачи, които да напишат своето послание към ромската общност.
По-късно от 19:00ч. (мястото все още се уточнява) доброволци към Център “Амалипе“ ще четат ромска поезия на известни ромски писатели като: Райчо Чапразов, Усин Кирим, Стела Костова и други, освен това ще има музикална програма с ромски песни и танци. Събитието ще продължи до 21:00ч. Великотърновци могат да се почувстват поканени.

През този Международен ден на ромите, Център “Амалипе“ изразява своята ангажираност към насърчаването на равнопоставеността и зачитането на правата на ромските общности. Също така подчертаваме важността на образованието, професионалната интеграция и културното разнообразие като ключови фактори за постигане на прогрес и сближаване между всички етнически групи.
Нека този ден да ни напомни за необходимостта от създаване на общество, в което всеки човек е уважаван и признат, независимо от техния произход или етническа принадлежност.

Лице за контакт: Валери Ангелов 0882247945, amalipe.monitoring@yahoo.com.

Нека този ден да бъде повод за обединение и уважение към ромската култура и история. Важно е да продължаваме да подкрепяме инициативите за равноправие и признание на ромската общност, за да създадем по-толерантно и разбирателно общество за всички.

Всеки, който иска да се включи в отбелязването на 8 април, след това може да попълни формуляра по долу, за да можем да популяризираме това, което сте направили.

ФОРМУЛЯР ЗА ПОПЪЛВАНЕ 

Кампания “Пробудените хора променят света!“, по повод 8 април се осъществява в рамките на проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност”, който се реализира с подкрепата на U.S. State Department чрез Посолството на САЩ в България.