Как отбелязаха Василица образователните медиатори на места!

Образователни медиатори от мрежата на център Амалипе „Всеки ученик ще бъде отличник“ организираха инициативи, свързани с честването на Василица – Ромската Нова Година! За поредна година Център Амалипе отбеляза празника Василица. И макар  тази година условията да са различни и да не можем да направим мащабни събития присъствено, ние от център Амалипе успяхме да пресъздадем заедно със училищата виртуално, как се отбелязва Василица в различните ромски групи. Припомнихме си колко е важно да градим мостовете по между ни. А посрещането на Ромската нова година е идеален повод за това. Изключително много се радваме, че за поредна година образователните медиатори успяха да реализират дейности и инициативи, свързани с Василица – Ромската Нова Година! Също така благодарим на всички образователни медиатори, които ни изпратиха информация, за да можем, и ние да я предоставим на нашите читатели. Ето и как премина на места Василица:

Отбелязване на Василица в СУ „Христо Смирненски“, гр.Койнаре, обл.Плевен. На 14.01.2021 г. учениците от 1 б клас участници в клуб „Фолклор на етносите“, с ръководител г-жа Бистра Банова, сурвакаха директорката г-жа Даниела Цоньовска за здраве и успех. След това посетиха и кмета на гр.Койнаре, г-н Денислав Динов. Сурвакарите получиха много подаръци и парички.

 

 

На 14-ти януари 2021г. отбелязахме празника Васильовден с учениците от начален етап при IV ОУ “Христо Ботев” град Лом. Децата ни запознаха по-отблизо с празника и изпяха характерна, автентична песен, която се пее само в този край.

 

 

 

Ученици от ОУ Иван Вазов гр. Симеоновград пресъздадоха традицията за Василица, като след това сурвакаха за здраве, късмет и много успехи през новата година!

 

 

 

 

 

Образователният медиатор Бойчо Кочев към ОУ,, ВАСИЛ ЛЕВСКИ” с. КАРАДЖОВО, представи на учениците как се празнува Ромската Нова година , каква е легендата и как е направена сурвачката при различните ромски групи. И пожела – „ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ, КОИТО ПРАЗНУВАТ! БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ!“

 

 

 

 

 

Тихомир Георгиев от с. Краводер също се включи, като посети институции с ученик, който сурвака за здраве!

 

 

 

 

 

В навечерието на празника Василица, ромската нова година, Силвия Митева и Пл. Лазарова, организираха срещи с ромската общност в селата П. Могили и Вълнари, общ. Н. Козлево. На тези срещи с деца бяха изготвени сурвачки. Проведоха се и разговори за традициите, свързани с празника Василица и Банго Васил.

 

 

 

 

И тази година по инициатива на Център „Амалипе” Образователният медиатор – Ирена Михайлова, заедно с ученик от СУ “Ангел Каралийчев” , сурвака кметския екип в община Стражица на 14 януари 2021г.(Четвъртък) в 09:30 часа. С автентична, саморъчно направена сурвакница ученикът сурвака за здраве и късмет Кмета на Община Стражица г-н Румен Павлов, зам.-кмет инж. Георги Бянов, зам.-кмет инж. Катя Петрова, председателя на Общинския съвет Илиян Маринов и служители на администрацията бяха сурвакани и наричани за здраве и късмет по повод настъпването на Ромската Нова година.

 

 

 

На 14.01.2021г. В град Средец раздаваха информационни материали относно днешния ден, Василица – Ромската нова година.

 

 

 

На 14.01.21г. Образователен Медиатор от гр. Смядово отбеляза “Василица” – Ромската нова година. Емир от 1 а клас сурвака заместник кмета на община Смядово за здраве и берекет, както и  Димитрина Маринова и колегите от ЦОП.

 

 

 

 

На 14.01.2021 г във село Батак се отбеляза ромската нова година –Банго Васил. Дейностите са по проект BG05M9OP001-2.018-0014-C01 „Интеграция на уязвими групи в община Павликени“. Събитието започна във ОУ “Св св Кирил и Методий“ с. Батак, където ученици сурвакаха за здраве и берекет директора на училището г-н Шенай Нуриев и учителите от училището. След това учениците сурвакаха за здраве и берекет и кмета на село Батак г-н Зенко Маринов. Учениците сурвакаха също директора на ДГ-село Батак г-жа Богдана Хаджиева и персонала на детската градина. Бяха посетени и други институции в селото .На всякъде децата получаваха лакомства и подаръци. Специално за всички сурвакари бяха подготвени специални пакети с лакомства от училището. На събитието имаше и гости от ЦМЕДТ “Амалипе“ – експерта Валери Ангелов и образователният медиатор Стефан Стефанов. Образователният медиатор Стефан Стефанов раздаде информационни брошури –на тема „Знаете ли че Василица“ – подробно описание на всички групи, които празнуват този празник.

 

 

ЦРО АМАЛИПЕ гр. Нови Пазар. Модератор : Алдин Стефанов (Каракаш) На 13.01.2021г. Заедно с доброволци отбележиха “Ромската нова година”. Момичета посетиха директора на Професионална гимназия по селско стопанство – инж. Дамян Николов ,и го сурвакаха за здраве, а той ги почерпи с лакомства и подаръци. След срещата с директора бяха раздадени информационни материали  на местната ромска махала във връзка с днешния празник.

 

 

 

Образователния медиатор Никола Георгиев в гр. Бяла Черква, раздаде информационни материали относно днешния ден, Василица – Ромската нова година.

 

 

 

 

На 14.01.2021.г. медиаторът към община Гулянци Николай Огнянов и доброволци към Център “Амалипе“ разпространяваха информационни материали относно Василица в ромската махала на града. А на 15-ти се включиха в онлайн среща по повод Василица с  д-р Елеонора Лилова – председател на Националния съвет за закрила на детето и на Консултативния съвет по въпросите на децата към Държавната агенция за закрила на детето.

 

 

 

 

С настъпването на един от най-големите ромски празници Василица-ромската нова година,ние от ЦРО-Бяла Слатина отбелязахме празника с онлайн среща. Веселин Нинов ученик от 11 клас разказа за обичаите и традиционното посрещане на празника по нашия край,като представи презентация за Василовден. Посетихме Дирекция Бюро по труда, традиционно бе сурвaкан г-н Илчо Илиев директор на ДБТ. Честит празник,бъдете здрави!

 

 

 

 

 

 

Искаме да Ви пожелаем много здраве, щастие и успехи! Нека Новата 2021 година ни помогне да възстановим не само мостовете помежду си, но и към себе си!  Нека да ни донесе и сила да продължаваме заедно да се борим за постигане на общите ни каузи за ромската общност и за България!

Бахтало о Васили! Бахтало Нево Бреш! Честит Васильовден! Честита Нова Година!