Добрите истории: Младо семейство закупи дрехи за пострадалите вместо почивка за сватбата си

Последните седмици, месеци (а можем да кажем и години) са изключителни тежки за всички – дори и трагедиите да не се случват лично на нас, те са глобални и определено ни влияят. Във времена, когато имаме нужда да чуем нещо позитивно, да намерим надежда и да повярваме, че има смисъл да се борим, искам да ви разкажа за добрите хора. Всъщност точно трагедиите ни показват колко много са добрите хора – хората, които помагат дори когато това ще повлияе на техния комфорт. Добрите хора са навсякъде и аз имам щастието да познавам много от тях. А днес ще ви разкажа за двама души, за една двойка – Ани и Валери. Млади хора, които никога не биха пожелали сами да изтъкват действията си, но аз знам, че не просто го заслужават. Знам, че разказвайки ви за тях, това ще повлияе положително по един или друг начин и на вас.

Като представител на мнозинството (в етнически аспект) често се е налагало да обяснявам защо съм избрала да работя в неправителствена организация, защо по така наречените “ромски” проекти…какво виждам в тези хора и доста други по-груби въпроси. Никога не съм успява да деля хората по цветове, етноси и религии, а по такива, които вършат добри дела и такива, които вършат лоши; такива, които се борят с живота, помагайки и на останалите и такива, които нараняват и сриват другите умишлено; такива, които избират да се развиват въпреки трудностите, а не да мрънкат.

Та работата ми ме срещна с тези двама млади прекрасни хора – Ани и Валери. Няма да отбелязвам произхода им, защото за мен не е важно. Важното е, че те са образовани, честни и работливи…много работливи! Те са се сблъсквали с наистина много трудности по пътя си, не са отглеждани със “златна лъжица”, както се казва. С много усилия сбъдват мечтите си, но, постигайки ги, винаги се стремят да помагат и на околните – дали ще хранят бездомни животни, дали ще споделят по интернет групите намерени вещи или ще отделят от свободното си време, за да услужат на някого – те са такива. 

Преди година те сбъднаха мечтата си да станат официално семейство – на 14-ти февруари 2022 сключиха брак. От тогава имат нова мечта, за която се борят – да създадат дом. За да отпразнуват годишнината си бяха решили да отделят няколко дни за себе си и да се насладят на почивка в страната. Точно седмица преди това обаче се случи ужасното земетресение в Турция и Сирия, при което десетки хиляди хора загубиха живота си, а още повече домовете си…На 14-ти февруари 2023г. срещнах Валери и го попитах “защо не си на дългочаканата от вас почивка”, а той, след известно притеснение, ми отговори: “решихме със събраните пари да закупим зимни дрехи за пострадалите от земетресенията”. Двама млади българи отделиха от парите, които събират за своя бъдещ дом, от парите за своята почивка (на която не отидоха), за да закупят якета за напълно непознати хора извън България…А в джобовете на дрехите им сложиха своя снимка с послание на турски език, с цел пострадалите да усетят, че не са сами.

Този жест ме развълнува изключително. Затова и ги помолих да ви го споделя. Защото знам колко е трудно за средностатистическия българин да отдели дори няколко лева от джоба си. Ние самите имаме нужда от помощ, но пред трагедията всички сме хора – роми, българи, турци, сирийци; по-бедни или по-богати; по-млади или по-възрастни – повечето от нас могат да помогнат с нещо. Дори само разпространяването на информация е помощ, моралната подкрепа е помощ. И всеки лев, одеало, палто е помощ.

И вярвам, че за всички, които имат нужда да прочетат една добра история днес, това е помощ. Знам, че аз имах нужда. И съм благодарна, че срещнах Ани и Валери. Вярвам, че има още много хора, като тях. Вярвам, че ти, който днес четеш това, си един от тях. Нека си помагаме, всеки както може, защото ако смисълът на живота не е да сме добри един с друг и да сме от помощ при нужда, тогава какъв е?

Автор: Деница Иванова

Снимки: Личен Архив

Сватбени снимки: Михаела Михайлова /Mihaela Mihaylova photography