Предстоящо: Церемония по награждаване на победителите от ученическия конкурс „Моето мнение има значение за обединена Европа“ на 11 април, София

Център Амалипе организира церемонията по награждаването на победителите от ежегодния ученическия конкурс, който организира. Събитието ще се състои на 11-ти април от 15:00ч. в зала “История на книгата” на Националната библиотека “Св.св. Кирил и Методий”, София.

Отбелязваме с радост, че стартиралата преди 12 години инициативата на Център Амалипе прерастна в традиция, която събира идеите и творенията на младежи от цяла България и ни представя техните вълнения и мечти. Тази година темата на конкурса – “Моето мнение има значение за обединена Европа”, вдъхнови над 100 участници да изпратят своите писмени, видео и визуални материали. Техният ангажимент и желание за участие само подчертават важността на диалога и взаимодействието в обединена Европа. Те идват от училища от цяла България, което само показва още веднъж, че без значение къде живеят децата, без значение от каква среда идват и от какъв етнос са, те искат да се борят за мнението и мечтите си. Ние вярваме, че младите хора могат да допринесат за обединението и напредъка на Европа със своите идеи и виждания. Младежите имат ключова роля във формирането на бъдещето на европейското ни обществото и затова искаме техните мнения и предложения да бъдат чути.

Церемонията ще може да бъде наблюдавана и на живо чрез Facebook Live streaming на нашата страница Center Amalipe. По време на церемонията ще бъдат изложени и художествени материали на ученици от Долна баня, както и 12 колажа с рисунки и документални фотографии в отговор на езика на омразата, изработени от младите хора от арт работилница “Визуални изкуства: стрийт арт”, част от Фондация “Младежки център Кръг-Арт движение Кръг”, известна с по-краткото име Арт движение Кръг от Кърджали.

На 12-ти април като част от наградата за по-големите ученици-призьори, ще се осъществи инициативата “Посланик на толерантността за 1 ден”. Победители от конкурса ще приемат Президентът Румен Радев, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката; Посолствата на САЩ, Франция, Дания, Испания, Белгия, Индия, Германия и Великобритания; Представителството на Европейската комисия в България и UNICEF България.

Освен това за всички присъстващи победители ще бъдат организирани обучителни сесии на 12-ти и 13-ти април, свързани с “фалшиви новини”, езика на омразата, как да реагират и докладват обидно съдържание и други интересни за тях теми.

Очаквайте и информация за всички призови места скоро след церемонията тук на страницата ни.

Благодарим на всички, които вложиха цялата си креативност и сърце и ни изпратиха прекрасни, трогващи и замислящи материали! Скоро ще ви публикуваме и най-добрите от тях!

За допълнителна информация и контакти:

Деница Иванова, 0884857578, amalipe_student@abv.bg

Повече за конкурса вижте тук:

Център Амалипе обявява ученически конкурс на тема „Моето мнение има значение за обединена Европа“

Инициативата е част от проект “EMPOWEREU: Насърчаване на участието на младежи и уязвими групи в изборите за Европейски парламент”, финансиран от Европейския парламент. Авторите носят пълна отговорност за съдържанието, а Европейският парламент не носи отговорност за използването на информацията.