Назначени са заместник – министрите на образованието и науката

Вече е ясен екипът на професор Николай Денков в Министерство на образованието и науката. Министър – председателят Стефан Янев назначи за заместник – министри на образованието и науката Мария Гайдарова, проф. д.ф.н. Генка Петрова – Ташкова, проф. д-р Нели Косева и Евгения Пеева – Кирова.

Мария Гайдарова ще отговаря за ресор училищно образование. Както посочи Център „Амалипе“ в предходна публикация тя бе заместник – министър и част от екипа на проф. Денков и в предходен служебен кабинет.

Заместник-министър Мария Гайдарова е сред първите иноватори в системата на средното образование в България. От 1998 г. насам тя ръководи ОУ „Райна Княгиня“ в Пловдив – официално признато от МОН за едно от първите иновативни училища в страната. Инициатор и двигател е на проекта „Иновативни училища“ на Община Пловдив и „Световен образователен форум България“.

Гайдарова е трикратен носител на почетното отличие „Неофит Рилски“ на министъра на образованието за високи професионални постижения – през 2008 г., 2014 г. и 2020 г. През 2014 г. печели също приза „Директор на годината“ в националния конкурс на Синдиката на българските учители.

Евгения Пеева – Кирова е основател и дългогодишен изпълнителен директор на фондация „Заедно в час“, която успя да привлече стотици мотивирани млади професионалисти към учителската професия. Понастоящем фондацията е една от най – влиятелните образователни организации, която се застъпва за иновативна образователна система и повишаване на престижа на учителската професия. Евгения Пеева – Кирова ще бъде с ресор Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, както и подготовката на новата Програма Образование.

Началник на политическия кабинет ще бъде Иван Модев. Както посочихме в предходна публикация той бе ръководител на управляващия орган на ОПНОИР и началник на кабинета на проф. Денков в предишното служебно правителство.

Вижте още Професор Николай Денков ще бъде служебният Министър на образованието и науката

Политически кабинет на МОН