Образователните медиатори към Център “Амалипе” отбелязват Рома Прайд – Дните на ромската гордост и култура

В рамките на своята ангажираност за насърчаване на разнообразието и сближаването на различните етнически общности, образователните медиатори към Център “Амалипе” ще отпразнуват Рома Прайд – Дните на ромската гордост и култура. Тази инициатива е част от дейността им за организиране и провеждане на кампании в общността с цел популяризиране на културната идентичност на различните етнически общности и преодоляване на негативните стереотипи.

На 6-ти октомври 2023 година, образователният медиатор Гинка Георгиева ще бъде домакин на кампанията в читалището на село Невша от 16:00 часа. Събитието ще събере ромски родители и деца, както и представители на мнозинството. Програмата включва изпълнения на танцова училищна група и разнообразни други активности, свързани с ромската култура и наследство.

На 5-ти октомври 2023 година, образователният медиатор Тодор Атанасов ще организира кампанията в Музеен комплекс град Смядово от 18:30 часа. На този етап събитието ще бъде ориентирано към образователната и историческа сфера. Ще бъдат поканени както представители на мнозинството, така и на ромската общност. В рамките на събитието ще бъдат представени истории на успешни ромски личности, които са направили значителни приноси за обществото и културното богатство на страната.

И двете събития са част от по-голямата инициатива, с която образователните медиатори се стремят да подкрепят инклузията, уважението и разбирателството между различните общности в областта. Рома Прайд – Дните на ромската гордост и култура представляват възможност за събиране и споделяне на ценни моменти, които съчетават богатството на ромската култура и постиженията на ромските граждани в България.

Тези инициативи се надяват да променят стереотипите и да изградят по-твърди връзки между различните етнически групи, допринасяйки по този начин за по-толерантно и съединено общество, в което всеки може да бъде горд със своята култура и идентичност.