Очаквайте 17-то издание на Детски ромски фестивал “Отворено сърце”

Център “Амалипе” организира съвместно с Община Велико Търново 17-то издание на Детски ромски фестивал “Отворено сърце”, който ще се проведе на 3 и 4 юни 2022 г. Очакваме участие в него да вземат над 2000 деца от различните етноси от цяла България, изучаващи „Фолклор на етносите – ромски фолклор“, както и над 280 училища, с които работим по програма за превенция на ранното отпадане на децата от училище „Всеки ученик ще бъде отличник”. Програмата се реализира в национален мащаб за седма година, като от ноември 2013 г. е с подкрепата на Тръст за социална алтернатива. Използваме днешната дата – 8 април, която обединява всички роми по повод Международния ден на ромите, за да обявим тазгодишното издание на Детски ромски фестивал “Отворено сърце”.

Фестивал „Отворено сърце“ се утвърди като добра практика за мотивация на ромските ученици и децата от различните етнически групи да представят пред широката публика своите традиции и пъстротата на родния фолклор, като в същото време той е стимул и за децата да постигат по-добри резултати и успехи в училище. Програмата на Фестивала съчетава традиции, занаяти, елементи от приказния и музикалния фолклор, историята, бита и културата на българския, ромския, турския и други етноси, представени по неповторим начин от децата на България и останалите държави, участващи във Фестивала. Като съпътстваща Фестивала инициатива е предвидено участие на граждани и гости на Велико Търново в оценката на най-добро ателие за традиционни занаяти.

През 2020 г. извънредната обстановка и пандемията COVID-19  бяха причината фестивал “Отворено сърце” да се отложи за първа година откакто Център „Амалипе“ го организира. Същите причини възпрепятстваха провеждането на фестивала и през 2021 г.

През 2022 г. ние с радост ще спазим дългогодишната ни традиция и ще ви зарадваме с цветната му програма и енергията на учениците, които ще вземат участие в двудневната програма. 

Ако желаете да вземете участие във фестивала, можете да попълните формуляра ТУК

Център “Амалипе” не поема ангажимент за нощувки и пътни разходи на участниците.

 

 

Вижте кратко видео за фестивала “Отворено сърце”: