Бюлетин

Юли 2024: Месечен бюлетин

В този бюлетин можете да откриете информация за по-важните ни събития през месец юни, интересните и вдъхновяващи истории на нашите активни младежи и младите ромски жени, интересни факти за ромската култура и още теми, повече за всичко това четете ТУК.

Юни 2024: Месечен бюлетин

 

В този бюлетин можете да откриете информация за по-важните ни събития през месец Май, интересните и вдъхновяващи истории на нашите медиатори и младите ромски жени, както и кой е най-известния ромски поет, повече за всичко това четете ТУК.

Май 2024: Месечен бюлетин

В този бюлетин можете да откриете информация за по-важните ни събития през месец Април, лични истории, споделени от нашите медиатори и хората, с които работим, както и как ще посрещне ромската общност два от най-големите си празника – Великден и Гергьовден, по-подробно четете ТУК.

2023: Годината в цифри

Заедно постигнахме важни успехи. Не всичко може да се опише в цифри. Всъщност най-важните постижения трудно можем да опишем изобщо – те се изразяват с мечтите на хилядите деца, с които работим, в запазените традиции, в повишеното самочувствие на студентите, които за първи път пристъпват прага на университета. Това, което успяхме да съберем в цифри обаче, можете да намерите ТУК

2022: Годината в цифри

Изминалата година ни изправи пред множество предизвикателства: Ковид пандемията отстъпи пред политическата криза, в условията на която трябваше да се справяме с последствията от Ковид-19: необходимостта отново да бъдат обхванати всички деца, да възстановим забравените навици, знания и постигнати до преди пандемията успехи, запазването на позицията на образователните медиатори и т.н.

Заедно постигнахме важни успехи. Не всичко може да се опише в цифри. Всъщност най-важните постижения трудно можем да опишем изобщо – те се изразяват с мечтите на хилядите деца, с които работим, в запазените традиции, в повишеното самочувствие на студентите, които за първи път пристъпват прага на университета. Това, което успяхме да съберем в цифри обаче, можете да намерите тук.

 

 

Интеркултурно образование и образователна интеграция Програма за намаляване на отпадането “Всеки ученик ще бъде отличник”

Образованието е област, в която Център „Амалипе” работи от самото си създаване и приносът на организацията не може да бъде оспорван. Основната кауза на Център „Амалипе” е да превърне училището в място, където всяко дете може да намери себе си, място, където всяко дете да повярва, че може да бъде отличник, място, където да получи шанс да мечтае и да бъде човек!
Всяко дете може да бъде отличник!
‘‘Ако накараш едно дете да повярва, че може да успее и искрено да се стреми към това, то ти си успял да намериш ключа към успеха в неговото развитие – оттам нататък никой и нищо не може да му попречи да го постигне.’’
Това е основният подход, който Център Амалипе прилага в рамките на многогодишната програма за намаляване на отпадането от училище, реализирана с подкрепата първоначално на Фондация „Америка за България“, а в последствие на Фондация „Тръст за социална алтернатива”.

Изтегли целия бюлетин от тук.

Брошура, представяща най-често задаваните въпроси, отнасящи се до родителите на децата, които ще се тестват

През първата седмица, в която бе предоставена възможност учениците от началните класове да се върнат към присъствено обучение след тестване за Ковид-19 в чуилище, от тази възможност се възползваха близо 52 000 ученици от над 3 500 паралелки. Те се намират в София и дванадесет други области. Останалите области ще получат тази възможност от настоящата седмица след като и в тях бяха доставени т. нар. “щадящи” децата тестове.

С цел да улесни по – лесно процеса на връщане към присъствено обучение, Център “Амалипе” предоставя по – долу обобщени въпроси и отговори на най- често задаваните въпроси за тестването. Брошура, представяща въпросите и отговорите, описани по – горе, може да изтеглите от ТУК – Брошура родители

 

Брошура, представяща най-често задаваните въпроси, отнасящи се до педагозите и непедагогическия персонал

През първата седмица, в която бе предоставена възможност учениците от началните класове да се върнат към присъствено обучение след тестване за Ковид-19 в чуилище, от тази възможност се възползваха близо 52 000 ученици от над 3 500 паралелки. Те се намират в София и дванадесет други области. Останалите области ще получат тази възможност от настоящата седмица след като и в тях бяха доставени т. нар. “щадящи” децата тестове.

С цел да улесни по – лесно процеса на връшане към присъствено обучение, Център “Амалипе” предоставя по – долу обобщени въпроси и отговори на най- често задаваните въпроси, отнасящи се до педагозите и непедагогическия персонал.

Брошура, представяща въпросите и отговорите, описани по – горе, може да изтеглите от ТУК – Брошура въпроси и отговори

Бюлетин “Дигитално включване”

май 2021

Предизвикателствата, пред които Covid-19 пандемията изправи цялата образователна система и в частност – училищата, които обучават ромски ученици, не са еднократни. Както основните начини, по които се организира учебният процес, така и средствата и дори целите на образователно-възпитателното взаимодействие в училище, ще претърпят важни промени. Гарантирането на равния достъп до образование и не-задълбочаването на образователните неравенства са едни от ключовите предизвикателства пред описаната по-горе тенденция. Очевидно е, че дигиталното изключване е най-сериозната форма на изключване и с оглед на последните тенденции в образованието, мерките за превенция на дигиталното изключване трябва да бъдат целенасочено и системно прокарвани.

В съответствие със своята мисия за подкрепа на интеграцията на ромската общност и по-доброто образование на всички деца, Център Амалипе трябваше да реорганизира в спешен порядък всички свои дейности, за да посрещне актуалните предизвикателства.

Какво направихме? Разберете от бюлетин “Дигитално включване” тук.

 

 

Център Амалипе отбеляза 8 април 2021 с редица събития

Информационен бюлетин

8 април е за тези, които искат да помнят и … да бъдат европейски граждани!

Осми април е Международен ден на ромската общност.

Осми април е Ден на ромското пробуждане. Това е ден, в който почитаме паметта на онези около половин милион роми, избити в лагера на смъртта. На 8 април 1971 год., в Лондон, е открит първият Конгрес на Международния ромски съюз. На срещата са приети ромски химн и знаме.

На този ден ромите по света отправяме апел за уважение, мир и толерантност, защото слънцето свети еднакво за всички.

Всички ние имаме щастието да живеем в епохата на ромското пробуждане и да допринесем за нейното случване. Това е и нашата отговорност! Честит празник, съмишленици!

Всяка година Център Амалипе отбелязва Международния ден на ромите с редица събития на национално ниво. Тази година, поради епидемичните условия, те бяха онлайн, но това не намали значението им и интереса към тях, а дори напротив. 

Как преминаха организираните мероприятия, разберете от информационния бюлетин, който можете да изтеглите от тук.

Информационен бюлетин Кампания “Стара техника за ново начало”

Близо 800 устройства за дистанционно обучение –  компютри, таблети, лаптопи и други,  бяха набрани в рамките на кампанията Стара техника за ново начало, организирана от Център Амалипе и фондация Заедно в час. Те бяха предоставени на 76 училища,  които Веднага ги раздадоха на ученици без устройства,  за да участват в онлайн дистанционно обучение. Над 70 дарители –  компании,  фирми, организации и много граждани се включиха в благородното усилие. Защо бе организирана кампанията,  как  протече, какви резултати бяха постигнати и ще продължи ли през следващите месеци?

Целият бюлетин с подробна информация как премина Кампанияята можете да намерите тук.

 

 

 

 

Бюлетин “Dikh He Na Bister – Виж и не забравяй: събитията, които не трябва да забравяме”

Активни младежи и доброволци към “Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” взеха участие в 75-годишнина от деня на най-големия геноцид над ромите по време на Втората световна война. Как премина събитието и кои са уроците, които не трябва да забравяме.

Бюлетин на Център “Амалипе” за месеците февруари-март 2019

В бюлетина на Център “Амалипе” за месеците февруари и март 2019 година ще се запознаете с важна информация за финансиране на училищата и детските градини с концентрация на уязвими групи; новите обучителни програми по проект КПРПС в портфолиото на Център “Амалипе”; предложения на организацията към националните програми в образованието за 2019 г.; дейности по партньорски проекти и други важни теми за развитивто на ромската общност.

Бюлетин на Център “Амалипе” за януари 2019 г.

Акценти в бюлетина на Център”Амалипе” за месец януари:

стр. 2 | Писмо до Министъра на отбраната

стр.4-5 | Заедно деца от различни етноси сурвакаха министерства и посолства по повод Ромската Нова Година – Василица

стр. 6 | Василица във Велико Търново – празник на приятелството и единството между различните етноси

стр. 7 | ВАЖНО!!! Некоректна схема за източване на пари от образователната система

стр. 8 -9 | Гражданския мониторингов доклад за изпълнение на Националната стратегия за интеграция на ромите е наличен на български език

стр. 10 | Образователни медиатори и психолози към Център „Амалипе“ проведоха серия от лектории с родители на тема „Възпитанието на децата минава през възпитанието на възрастните“

стр. 11-12 | Център “Амалипе” е партньор по проект Поуки от миналото – действия за бъдещето

стр. 12-13 | Представители на Център Амалипе посетиха партньорска организация от Словакия в рамките на дейностите по проект RARE

стр. 14-16 | Занимания по интереси, предлагани от Център Амалипе като външен изпълнител

стр. 16-17 | МОН одобри 2 нови обучителни програми на Център „Амалипе“ за квалификационни курсове за учители и директори

стр. 18-24 | Министър Вълчев се включи в годишната среща на Професионалната директорска общност за интеркултурно образование на Център Амалипе

Бюлетина вижте тук.

Бюлетин на Център “Амалипе” за ноември – декември 2018 г.

Акценти на броя ни за ноевмри и декември 2018:

Честит празник будители!

Премина Шестата национална среща на ученическите парламенти в Сливен

Одобрени са проектите по Интегрираната процедура Социално-икономическа интеграция…

Валери Симеонов най-после подаде оставка!

Допълнителни средства за работа с уязвими групи вече ще бъдат предоставяни и в средна степен

Обучения на родители се проведоха в Шумен

Мисията възможна: съвместно обучение за родители и учители от Община Габрово

Център „Амалипе“ проведе съвместно обучение с РУО-Враца, на над 40 образователни медиатори

Център „Амалипе“ проведе обучение на тема „Нови подходи за включване на лица от ромски произход на пазара на труда”

ЦРО Бяла Слатина бе домакин на обучение на тема- Кариерно ориентиране и кандидатстване за работа

Модератори към Център Амалипе отбелязаха Деня на толерантността

Учители от цялата страна участваха в обучение по “Фолклор на етносите – ромски фолклор“ в с. Арбанаси

Център Амалипе обявява национален ученически конкурс „Да превърнем езика на омразата в език на Толерантността“.

Център Амалипе проведе 18 обучения на педагогически специалисти по Програма „Всеки ученик ще бъде отличник“.

Център ,,Амалипе“ проведе обучение на образователни медиатори

За директорите на училища и ДГ, получаващи средства за работа с ученици от уязвимите групи.

Изтеглете бюлетина оттук.

 

Бюлетин на Център “Амалипе” за октомври 2018 г.

Акценти в броя ни за месец октомври:

Центрове за развитие на общността отбелязаха Roma pride – Ден на ромската гордост и култура

Образователни медиатори от Търновска област отбелязаха ROMA PRIDE – Ден на ромската гордост и култура

Одобрени проекти за работа с родителите

Оставка на вицепремиера Симеонов!

Валери Симеонов е отстранен от интеграционната политика, Томислав Дончев поема ресора

Какви ще бъдат делегираните училищни бюджети през 2019 г.?

Община Антоново отмени таксите за детска градина.

Център Амалипе получи награда в Конкурса „Споделената промяна“

Център „Амалипе“ проведe регионални директорски срещи по проект „Всеки ученик ще бъде отличник“

Изтеглете бюлетина оттук.

Център “Амалипе”: образователната интеграция през 2018 г

Настоящият бюлетин представя постигнатото от Център “Амалипе” в полето на образователната интеграция и десегрегацията през 2018 г. Образованието е най-важната предпоставка за реализацията на всеки модерен човек, а образователната интеграция е ключова за целия процес на интеграция и овластяване на ромската общност. Основната ни кауза в сферата на образованието е да превърнем училището в място, където всяко дете може да намери себе си, място, където всяко дете да повярва, че може да бъде отличник, място, където да получи шанс да мечтае и да бъде човек!

Пълния текст на публикацията можете да прочетете тук: Изтегли

 

 

 

Бюлетин на Център “Амалипе” за септември 2018 г.

В бюлетина на Център “Амалипе” ще се запознаете с дейностите на организацията и инициативите ни през месец септември.

Акценти на броя:

Новата учебна година: какви надежди и предизвикателства предлага на училищата.

ЦОИДУЕМ обяви резултатите от ежегодния си конкурс за проекти за образователна интеграция – 2018.

Конкурс за отпускане на стипендии на студенти от ромски произход, изучаващи здравни специалности.

Община Антоново отмени таксите за детска градина.

Център „Амалипе“ продължава провеждането на родителски лектории по проект BG05M2OP001-3.002-0050-C01 „Заедно намираме решения…“.

Център Амалипе одобри учениците за участие в програмата Равен шанс – достъп до средно образование за учебната 2018-2019г.

Среща на министъра на образованието с директори от област Сливен

Център ,,Амалипе“ съвместно с Фондация ,,СИРАК“ дариха учебни помагала на деца в нужда.

Изтегли целия бюлетин оттук.

Бюлетин на Център “Амалипе” за месец юли – август 2018

Акценти в бюлетина на Център “Амалипе” за месеците юли и август:

– Благоевград и Габрово – двете лица на десегрегацията или може ли Сизиф да превърне камъка от тежест в сила;

– Допълнителните средства за работа с деца и ученици от уязвими групи: за какво са и как могат да бъдат използвани?

– Относно подсигуряването на безплатен транспорт за средношколците;

– ТСА обявява конкурс за предоставяне на стипендии на студенти от ромски произход, изучаващи здравни специалности за академичната;

– Обучителни програми на Център “Амалипе” за повишаване квалификацията на педагогическите специалисти;

– Образователни медиатори и психолози към Център „Амалипе“ проведоха серия от лектории на тема ,,Мотивация за учене“;

– Участниците в програма „Равен шанс“ завършват учебната година с Много добър успех

01.09.2018

Бюлетин на Център “Амалипе” за месец юни 2018

Акцентите в бюлетина на Център “Амалипе” за месец юни:

– Хоро на толерантността се изви за 15 поредна година във Велико Търново или как премина 15-тият по ред фестивал “Отворено сърце”;

-Кое беше ромското събитие на Българското председателство?- анализ на Деян Колев

– Омбудсманът Мая Манолова започва кампания срещу таксите в детските градини

– Девора Станчева представи Програма ‘Всеки ученик ще бъде отличник’ на Център Амалипе на среща в Брюксел

– Приключението “Синьо училище” 2018 или как премина първия летен лагер по проект “Заедно намираме решения…”

и други интересни новини относно дейностите на организацията.

23.08.2018

Бюлетин на Център “Амалипе” за месеците април-май 2018

В изданието на бюлетина на Център “Амалипе” за месеците април и май 2018 г. ще намерите информация за отбелязването на Осми април – Международният ден на ромите, в което се включиха не само структурите на организацията по места, но и представители на министерства и посолства.

И още:

Слънчева Барселона събра ромски жени от цяла Европа за Вторият международен ромски женски конгрес.

Петнадесет посланици дискутираха ромската интеграция.

Европейската комисия одобри Гражданския доклад за изпълнението на Националната стратегия на Република България за интеграция на ромите.

Учители – роми дискутираха развитието на училищното образование с министър Вълчев и зам.-министър Сачева.

Когато „Заедно успяваме“ или как премина първото зелено училище по проект „Заедно намираме решения“.

Основни послания от конференцията Състояние на ромската образователна интеграция: от иновативния модел в час до иновативното училище.

05.07.2018

Бюлетин на Център “Амалипе” за месец март 2018

В изданието на месечния бюлетин на Център “Амалипе” за месец март ще намерите следната информация:

– Проведоха се обучения за активни родители от училища, участващи в мрежата ”Всеки ученик ще бъде отличник”

– Център Амалипе проведе обучение на активни доброволци в градовете Етрополе и Нови Пазар

– Партньорска среща по проект Young voices се проведе в Барселона

– Заместник – посланикът на Федерална Република Германия г-н Йорк Шуграф посети Център Амалипе

и още интересни новини и постижения.

21.05.2018

Бюлетин на Център “Амалипе” за месец февруари 2018

В бюлетинът на Център “Амалипе” за месец февруари ще намерите информация за:

– Центрове за развитие на общността отбелязаха Деня на влюбените

– Посланик за един ден: конкурс на Британското посолството

– Интегрираната процедура „Социално-икономическа интеграция…”: какво предстои по Компонент 1?

– Център Амалипе се включва в кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация

и още интересни новини и събития за дейността ни.

Изтегли бюлетина

Бюлетин на Център “Амалипе” за месец януари 2018

В бюлетина на Център “Амалипе” за месец януари 2018 г. ще се потопите в атмосферата на Ромската нова година – Василица. Вижте кои институции отвориха вратите и сърцата си за малките коледари. И още…

– Да си спомним за жертвите на Холокоста;

– Истанбулската конвенция – истина и пропаганда;

– Глобалният доклад на Световна банка за образованието;

14.02.2018

Бюлетин на Център “Амалипе” за месец ноември – декември 2017

В изданието ни за месеците ноември и декември ще видите как Център “Амалипе” отпразнува деня на  толерантността, какви инициативи проведоха модераторите към ЦРО във връзка с 1 ноември – Деня на народните будители; и още…

– Конкурс “Защо средно образовнаие”;

– Финални конференции в Атина, Брюксел и Барселона по партньорски проекти – резултати и добри практики;

и други интересни новини.

12.01.2018

Бюлетин на Център “Амалипе” за месец септември 2017

В изданието ни за месец септември ще прочетете как училищата, включени в мрежата на Център “Амалипе” посрещнаха новата учебна година; кои са учениците, подкрепени по Програма “Равен шанс” и какви стратегически срещи направиха представители на ромски организации.

24.11.2017

Бюлетин на Център “Амалипе” за месец октомври 2017

В изданието ни за месец октомври ще покажем колко горди сме с ромския си произход, как отпразнувахме дните на ромската гордост;Ще ви запознаем с еврокомисар Вера Йоурова и с новата изпълнителна агенция ОПНОИР; Ще откриете и още новини за обучения и каква е ситуацията в Каталуния.

24.11.2017

Бюлетин на Център “Амалипе” за месец юли- август 2017

В изданието ни за месеците юли – август ще прочетете как водещи НПО се срещнаха с премиера Борисов, за да обсъдят политики за ромска интеграция, кои са организациите, включени в проекта на Централноевропейския университет за осъществяване на мониторинг на националаната стратегия за интеграция на ромите, както и кои лица взеха участие в проведената кръгла маса на 12 юли и до каквио изводи и заключения доведе тя.

09.10.2017

Бюлетин на Център “Амалипе” за месец май – юни 2017

В бюлетина на организацията за месеците май и юни 2017 г., ще прочетете как премина 14-то издание на  Детски ромски фестивал “Отворено сърце” и кои официални гости подкрепиха образователната интеграция на децата от малките населени места. Какви операции планира ОПНОИР до края на 2017 и как можем да финансираме образователни инициативи. Защо Амалипе е против обявяването на Валери Симеонов за Председател на НССЕИВ и още много интересни новини.

19.09.2017

Бюлетин на Център “Амалипе” за месец април 2017

В бюлетина на Център \”Амалипе\” за месец април ще прочетете как отбелязахме 8 април – Международният ден на ромите, как да кандидатствате по програмата на Ромски образователен фонд, как \”Училище за толерантност\” събра 200 ученици по проект \”Всеки ученик ще бъде отличник\” на зелено училище в Сливен и много други интересни събития.

15.09.2017

Бюлетин на Център “Амалипе” за месец март 2017

В бюлетина на Център \”Амалипе\” за месец март ще прочетете кои концепции по интегрираната процедура за подкрепа на изпълнението на общинските планове за интеграция на ромите бях аодобрени и какво предстои в бъдеще; кои официални лица посетиха офиса на организацията във Велико Търново и какви кампании и обучения успяхме да осъществим.

04.05.2017

Бюлетин на Център “Амалипе” за месец януари 2017

В изданието за месец януари ще откриете как ромските групи отбелязват Василица по места и кои от националните институции отвориха вратите си за малките сурвакарчета.
В бюлетина ще намерите още интересна информация за цялостната дейност на организацията, както и новини за предстоящи конкурси.
20.03.2017

Бюлетин на Център “Амалипе” за месец февруари 2017 г

В изданието на бюлетина за месец февруари ще откриете кои са добрите практики и модели за ромска интеграция и как можем да ги финансираме. Защо е важно част от основните училища да се трансформират в обединени и от кого зависи това и много други интересни теми.

20.03.2017

Бюлетинът на Център “Амалипе” за ноември-декември 2016

Излезе бюлетинът на Център \”Амалипе\” за месеците ноември и декември 2016 г.

Част от темите в него са:

Център ,,Амалипе“ отбеляза международния ден на толерантността 16-ти ноември.

Различни, но заедно.

Център “Амалипе” стартира кампания в Хитрино.

Център „Амалипе“ се включи в борбата срещу ХИВ/СПИН с множество инициативи.

Kомитетът за наблюдение на ОПРЧР одобри пет нови операции за близо 134 млн. лв.

15.01.2017

Бюлетин на Център “Амалипе” за месец октомври

В бюлетинът ни за месец септември ще намерите информация за активността на Центровете за развитие на общността, създадени от Център “Амалипе”, инициативи на училищата, включени по проект “Всеки ученик ще бъде отличник”, както и информация за инициативите, проведени по повод Рома прайд – Денят на ромската гордост.

15.11.2016

Бюлетин на Център Амалипе 06/2016

В бюлетинът ни за месец юни ще намерите информация за активността на Центровете за развитие на общността, създадени от Център \”Амалипе\”, инициативи на училищата, включени по проект \”Всеки ученик ще бъде отличник\”, както и полезна информация за отворени процедури за кандидатстване и \”Твоят час\”.

29.10.2016

Бюлетин на Център Амалипе 07-08/2016

В бюлетинът ни за месец юли-август ще намерите информация за активността на Центровете за развитие на общността, създадени от Център “Амалипе”, инициативи на училищата, включени по проект “Всеки ученик ще бъде отличник”, както и полезна информация за отворени процедури за кандидатстване и “Твоят час”.

29.10.2016

Бюлетин на Център “Амалипе” за месец септември

В бюлетинът ни за месец септември ще намерите информация за активността на Центровете за развитие на общността, създадени от Център \”Амалипе\”, инициативи на училищата, включени по проект \”Всеки ученик ще бъде отличник\”, както и полезна информация за отворени процедури за кандидатстване и проект \”Твоят час\”. Ще се потопите в емоцията на първия учебен ден, който всички ученици, родители и учители посрещнаха с много надежда.

15.10.2016

Бюлетин – месец май 2016

В бюлетинът ни за месец май ще намерите информация за активността на Центровете за развитие на общността, създадени от Център “Амалипе”, инициативи на училищата, включени по проект “Всеки ученик ще бъде отличник” и ще се запознаете с Митко от с. Априлово, който е стипендиант по програма Равен шанс.

26.08.2016

Бюлетин на Център Амалипе 03/2016

В брой 3 на бюлетина на Център \”Амалипе\” ще намерите:
Какво означава днес \”Да живее България!\”
Предложения на ромски организации за реформа в НССЕИВ
Бъди доброволец на детски ромски фестивал
Обсъдиха интегрирана операция, която ще подкрепя изпълнението на Общинските планове за интеграция на ромите
Ранните бракове във Великотърновска област вече са изключения
Синдикатът на българските учители организира конференция за образователната интеграция
Среща на американски правозащитник с екипа на Център Амалипе
Представяне на средношколците, подкрепени от Център Амалипе през първия учебен срок
Трета работна среща по проект „LAD – Език за превенция на отпадането от училище“
Да бъдеш ученик във Вълчи дол
Международна конференция „Обучение в придобиване на житейски учения и финансова грамотност в България и Европа”
Излезе от печат сборник с доклади от Втората национална научно – практическа конференция \”Интеркултурното образование като средство за намаляване на отпадането на ромските деца от училище\”
Анализ на реформите в здравеопазването и тяхното отражение върху ромската общност в Република България през 2016 г
Акция „Обединени в борбата с туберкулозата\”
19.06.2016

Бюлетин на Център Амалипе 02/2016

Представяме Ви информационния бюлетин на ЦМЕДТ Амалипе за месец февруари. В него ще намерите информация за кампании и дейности на организацията, както и новини за предстоящи събития.

27.02.2016

Бюлетин на Център Амалипе 01/2016

Представяме Ви информационния бюлетин на ЦМЕДТ Амалипе за месец януари. В него ще намерите информация за кампании и дейности на организацията, както и новини за предстоящи събития.

27.01.2016

Бюлетин на Център Амалипе 12/2015

Представяме Ви информационния бюлетин на ЦМЕДТ Амалипе за месец декември. В него ще намерите информация за кампании и дейности на организацията, както и новини за предстоящи събития.

30.12.2015

Бюлетин на Център Амалипе 11/2015

Представяме Ви информационния бюлетин на ЦМЕДТ Амалипе за месец ноември. В него ще намерите информация за кампании и дейности на организацията, както и новини за предстоящи събития.

30.11.2015

Бюлетин на Център Амалипе 10/2015

Представяме Ви информационния бюлетин на ЦМЕДТ Амалипе за месец октомври. В него ще намерите информация за кампании и дейности на организацията, както и новини за предстоящи събития.

30.10.2015

Бюлетин на Център Амалипе 09/2015

Представяме Ви информационния бюлетин на ЦМЕДТ Амалипе за месец септември В него ще намерите информация за кампании и дейности на организацията, както и новини за предстоящи събития.

30.09.2015

Бюлетинът ни за месец юни

Новият образователен закон – шанс и тревоги – стр. 1-3

Хиляди граждани подкрепиха исканията на „малките“ училища – стр. 6

Кръгла маса-ателие за застъпнически дейности – стр. 1-2

Тримата братя и „Златната ябълка” – стр. 4

Ранен брак: култура или насилие – стр. 4-5

КН на ОПНОИР одобри новия проект УСПЕХ и 4 други операции – стр. 5

ГРАЖДАНИТЕ СА РЕШЕНИЕТО: За футболните страсти на стадиона в Гърмен – стр. 7

Какво се случи в Куманово? Ромски погледи за актуелна ситуација и збиднувања во Македонија – стр. 8

Комитетът за наблюдение на ОП НОИР одобри първите операции за образователна интеграция – стр.7-8

Да подкрепим бъдещето – стр. 1-2

Семинар на тема „Свобода на движение и работа в Кралство Нидерландия” се проведе в Шумен – стр. 5

„Нека бъдем по-добри!“ – призовават български и ромски младежи – стр. 6-7

Обучение на педагозите от Основното училище в с. Търнак – стр. 1-2

Работна среща по проект “Готови за училище” – стр. 2-3

Достоен финал на едно истинско партньорство – стр. 5

„С пламък за свобода и правда в сърцата” – стр. 7

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН – 2015 беше отбелязан във Велико Търново – стр. 1-3

Превенция на наркотиците и рисково поведение – стр. 6

 

29.06.2015

Бюлетинът ни отново е факт – май 2015

В този брой ще откриете:

1. Как отбелязахме 8-ми април?

2. Какви идеи представиха учителите роми на срещата в МОН?

3. Какво беше обсъдено на работната среща между Европейската комисия, НПО и институции в София?

4. Какво се случи на конференцията за образователна стратегия, организирана от СБУ?

5. Каква беше целта на посещението на представителите на Европейската комисия в гр. Варна?

6. Какво обсъди работната група по ОП “Наука и образование”?

7. Каква информация предоставихме на ромски родители на деца от детски градини?

8. Как премина срещата със студенти във ВТУ?

9. Какво представляват информационните семинари “Свобода на движение и работа в Кралство Нидерландия”?

10. Какво си казаха представителите на училищните парламенти на Националната среща в Сливен?

11. Какво обсъдиха ромски лидери, младежи и доброволци?

12. И кои са достатъчно луди, за да смятат, че могат да променят света?

18.06.2015

Бюлетин на Център “Амалипе” – април 2014

АКЦЕНТ НА БРОЯ

УСМИХНАТА КАМПАНИЯ – “ЖИВОТЪТ Е КАТО ОГЛЕДАЛО: АКО СЕ УСМИХНЕШ, ЩЕ ПОЛУЧИШ УСМИВКА”

Кампания „Животът е като огледало: ако се усмихнеш, ще получиш усмивка“ се организира от будни младежи от клуб “Младежта е толерантост” към Център “Амалипе”. Към кампанията се присъединиха и Центровете и Местните клубове за развитие на общността. Български, ромски и турски младежи се обърнаха към гражданите с призив за повече толерантност и приятелство. Кампанията протече като младежки флаш-моб. С усмивка, цветя и подготвени огледала в ръка младежите поздравиха минувачите и ги накараха да се усмихнат…

 

Наблюдател:
– Заседание на Обществения съвет към Министъра на образованието
– Концепцията за развитие на професионалното обучение и образование
– Работна среща насочена към образователната интеграция
– Успешна работа в мултикултурна среда

Кхере (у дома):
– Концепцията за развитие на професионалното обучение и образование
– Екипна среща на Център “Амалипе”
– Представители на френското посолство на гости в Център за развитие на общността, гр. Камено, обл. Бургас

Училище:
Представители на френското посолство на гости в Център за развитие на общността, гр. Камено, обл. Бургас
– 
Следвайки своята цел – екипност между всички ангажирани учители, родители, директори и ученици за работата в училище –  ЦМЕДТ „Амалипе” стартира и реализира поредица обучения за активни родители
–  Център “Амалипе” отбеляза Международния ден на майчиния език

Ромско здраве:

– Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка
– Здравна беседа на тeма Видове онкологични заболявания,рискови фактори и превенция”се проведе в село Стамболово.

29.04.2014

Осми април- международен ден на ромите – електронен бюлетин

Електронен бюлетин посветен на отбелязването на осми април- международният ден на ромите!

08.05.2013

Бюлетин на Център Амалипе 07/2012

АКЦЕНТ НА БРОЯ

РОМСКИТЕ ДЕЦА В УЧИЛИЩЕ- МИСИЯТА Е ВЪЗМОЖНА

-Намаляване отпадането на ромските деца от училище през учебната 2011-2012 г.
-Работна среща на директори участващи в програмата за намаляване на отпадането на ромските деца от училище
-Проведе се работна среща с началници и експерти по образователна интеграция

Наблюдател:
-Представители на местната власт и ромската общност обединиха усилия в изготвянето на Общински планове за интеграция
-Предстоящи нормативни промени за изпълнението на НСИР
-Работна група за ресурсно обезпечаване на интеграцията на ромите
-Ромските организации ще участват в програмирането на новата ОПРЧР

Кхере (у дома):
-Български НПО ще подпишат декларация за финансиране на контрола на туберку-лозата след Глобалния Фонд
-Дискусия за ромското образование в Румъния
-Roma in EU – Център Амалипе стартира дейности по проект за социални и граждански компетенции
-Дейности, предвидени във втория етап на проект „Да докоснем недосегаемите“
-Среща на центровете за развитие на общността в Солун – Гърция
-Клуб К7 В. Търново взе участие в Европейския ден за безопасност по пътищата
-Приключи разпределението на втората доставка компютри по програма „Рестарт“

Ромско здраве:
-Анализ на реформите в здравеопазването и тяхното отражение върху ромската общност юли 2012
-Беседа на тема: „Вредата от тютюнопушенето“ се проведе в ЦРО Етрополе
-Ранната диагностика и комплексното лечение са основни фактори в борбата с онкологичните заболявания при жените

24.08.2012

Бюлетин на Център Амалипе 05-06/2012

 

АКЦЕНТ НА БРОЯ

Национална стратегия за интеграция на ромите

Кръгла маса за Наци-оналните Ромски Стратегии /НРС/  се проведе в Прага

Управляващи дискутираха изпълнението на НРС

Изслушване на тема мониторинг и оценка на Националните Стратегии за Интеграция на Ромите /НСИР/ се проведе в Брюксел

Среща на ЕК за изпълнение на НСИР

Работна среща на тема „Застъпничество за все-обхватни НСИР се проведе в Будапеща

Наблюдател:

Интернационална конференция „Срещу насилствените бракове“

Агенцията по Заетостта обяви конкурс

Подготвителна среща за Рома Прайд 2012

ЦОИДУЕМ обявява нов конкурс

Училище:

Учителите от ПГТЛП – Омуртаг, преминаха обучение за работа с ромски ученици

Съветът по образование и наука към президента проведе първото си заседание

ОУ „Васил Левски“ с.Караджово тържествено  отбеляза 24-май

Споделяне на добри прак-тики

Приключи учебната 2011/12

Кхере (у дома):

Доброволци на клуб К7 – В. Търново чупят рекорди и борят СПИН с най-голямото ПАЧУЪРК пано

Международен ден за борба с дрогата стана повод за анти-СПИН кампания в Търново

Среща на Център Амалипе с представители на Българо-Швейцарската търговска ка-мара

Курс за ограмотяване на възрастни в гр.Левски

Визита на общностните модератори в Търгу Муреш – Румъния

Живеем в малко по-чиста България

Среща по проект „Да докоснем недосегаемите“

Работна среща по проект „ПРОГРЕС“

Обучение на тема „Работа с медии и застъпничество“ в Поморие

Ромско здраве:

Анализ на реформите в здравеопазването – май/юни 2012

Шарена черга:

Бахтало Хедерлези!

Девети детски ромски фестивал – „Отворено сърце“

07.08.2012

Бюлетин на Център Амалипе 04/2012

ТЕМИТЕ В БРОЯ

8 април – ден на съпричастност, възпоминание и надежда

Наблюдател:
-Публично обсъждане на приоритетите на кохезионната политика в България
-Заседание на ЦОИДУЕМ
-Предстоящо по ОП Развитие на човешките ресурси
-Обсъдена бе стратеги-ческата част на Национална програма за развитие „България 2020“
-Комисията по образование гласува на първо четене Закона за училищното образование
-Кръгла маса на тема „Национална стратегия на Р. България за интегриране на ромите (2012-2020)
-Център „Амалипе е представен във видеорепор-таж на Евронюз

Училище:
-Ден на Земята в ОУ „Никола Първанов“ гр. Лом
-Зам. министър Милена Дамянова посети ОУ „Васил Левски“ с.Караджово
-Национална програма „На училище без отсъствия“
-Училищна поезия – „Толерантност“

Кхере (у дома):
-В Нови пазар отбелязаха Международния ден на земята
-Избрани са селските общи-ни за изграждане на 4 центъра за развитие на общността по проект ПРОГРЕС
-Информационна среща за стипендии РМУСП се проведе в Бяла Слатина
-Екипът на проект „Да докоснем недосегаемите“ участва в 5-та национална среща за здраве и ваксинопро-филактика
-Образователния екип на Амалипе се срещна с директори на Фондация „Америка за България“
-Предложения на Център Амалипе към стратегическата част на НПР „България 2020“
-Партньорска среща по проект „Speak Up!” се състоя в Брюксел
-Обучение в Брюксел се проведе с участието на “Амалипе”. Защо е необхо-димо да се реформира Европейската селскосто-панска политика сега?

Ромско здраве:
-Здравен анализ – април  2012

20.05.2012

Бюлетин на Център Амалипе 03/2012

АКЦЕНТ НА БРОЯ

ПОКАНА- 9-ТИ ДЕТСКИ РОМСКИ ФЕСТИВАЛ „ОТВОРЕНО СЪРЦЕ“

Наблюдател:
-Извънредна среща на Европейската ромска платформа
-Съвместна среща на координационната комисия на структурните фондове на дирекция ЗАЕТОСТ и РЕГИО
-Годишни награди „Златната ябълка“
-Стипендии за студенти от ромски произход
-Интернационално обучение в Македония

Училище:
-Есе от пътуваща изложба. „Моята мечта за ромите и за България  днес“
-Мартенски дни в СОУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Върбица
-Модно ревю в ОУ „Георги Бенковси“, с. Беломорци
-Регионални срещи на директори участващи във втората година на проект „Намаляване на отпадането на ромските ученици от училище“

Кхере (у дома):
-Поклон пред България – чествания по повод 3-ти Март
-„Насърчаване на социал-ното включване на младите хора в маргинализирани групи на ромската общност в селските райони”
-Бъдещето на центровете за развитие на общността дискутираха в Елин Пелин
-Обучение по застъпничество и работа с медии се проведе със студенти от ромски произход
-Среща с директори на бюрата по труда по съвместна инициатива за ромските трудови медиатори
-Центровете за развитие на общността се включиха в инициативата „Да изчистим България за един ден!“
-Писмо на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън до председателя на Център „Амалипе“ Деян Колев
-Община Лозана и посолството на Швейцария даряват компютри на неправи-телствени организации

Ромско здраве:
-Здравен анализ – март  2012

09.05.2012

Бюлетин на Център “Амалипе” 02/2012

В броя:

Фокус: Международна подкрепа за ромската интеграция
-Френският посланик Н.Пр. Филип Отие посети Център „Амалипе“
-Среща на Държавния секретар Хилари Клинтън с ромски активисти
Наблюдател:
-Националната стратегия за интеграция на ромите бе одобрена от НС
-Експерти на ЕК и ромски НПО дискутираха Националната стратегия за интеграция на ромите
-Публично-информационно събитие за новите стратегически документи
-Работата в сферата на ромската интеграция ще продължи
-Център „Амалипе“ взе участие в международна конференция провела се в Белград
Училище:
-Работен вариант на закона за училищното образование
-Кръгла маса за Закона за училищното образование
-Програма на МО за ограмотяване на възрастни хора
-ЦОИДУЕМ обсъди своя план за 2012
-Алея на славата в  СОУ “П. К. Яворов” – гр. Стралджа
-Училище в село Джурово стартира проект по програма успех
Кхере (у дома):
-21 февруари – Международен ден на майчиния език
-Роми и българи събираха помощи за бедстващите в с. Бисер
14 февруари
-Център „Амалипе“ дарява компщтри на ЦРО, училища и НПО
-Национална анти-Спин кампания
-Проект „Насърчаване на социалното включване на младите хора“
Ромско здраве:
-Кампания за превенция на туберкулозата се проведе в с.Дъскот
-Здравен анализ февруари 2012
Шарена черга:
-Петльовден
-Сирни заговезни

02.04.2012

Бюлетин на Център “Амалипе” 01/2012

В БРОЯ

Фокус:
-Втора международна среща по проект “Да докоснем недосегаемите”

Наблюдател:
-Какво се случва с Наци-оналната ромска стратегия през януари?
-Конференция за монито-ринг на ромската стратегия
-Кохезионната политика и България през следващия програмен период
-ООН стартира проект за мониторинг на част „Здраве- опазване” в националните ромски стратегии
-Ученици в София отбе-лязват Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.
-Стартира изпълнението на проектите “Ученически практики” и “Студентски практики”
-Мобилна техника за безплатни гинекологични прегледи
-МОМН обсъди бъдеща операция за създаване на единна информационна система за проследяване на отпадането от училище

Училище:
-Пътуваща изложба Г.  Ново
-Нашето училище – домакин на пътуваща изложба
-„Моята мечта за ромите и за България днес”
-Да следваме пътя на своето колело!
-Развитие на програмата “Намаляване отпадането на ромски деца от училище”
-Учителите в Омуртаг ще изготвят индивидуален план за работа с всяко застрашено дете

Кхере (у дома):
-Национални чествания на Василица
-Общностните модератори се включиха в почистване на обилния сняг в Етрополе.
-Кампания за почистване на ромския квартал в гр.Нови пазар
-Отбелязване на Бабинден
-Опазването на здравето не започва от утре!
-Поход до местността „Мишева чешма”

Ромско здраве:
-Среща с младежи за превенция на ранните бракове
-Здравен анализ януари 2012

Добри практики:
-Василица при Бургуджиите

28.02.2012

Бюлетин на Център “Амалипе” 12/2011

В броя:

Фокус:
„БЪДИ ИНФОРМИРАН, ЗА ДА НЕ СИ ХИВ ИНФЕКТИРАН!” Център АМАЛИПЕ отбеляза Световния Ден за Борба црещу СПИН

Наблюдател:

Норвежкият финансов меха низъм дискутира ромската интеграция
Ще бъде увеличен броят на ромските трудови медиатори
МС прие Национална Стратегия за интеграция на ромите
Актуализиран е списъкът на защитените училища
Обучение на обучители по сексуално и репродуктивно здраве  се проведе в Анкара

Училище:

Шарен свят в СОУ “Иван Вазов”,  гр.Вършец
Юбилей на ОУ “Н.Й. Вапцаров”, гр.Нови Пазар
Коледно настроение в ОУ „Васил Левски”,с. Смолянов-ци
„Нека тази година сбъдне всички желания и мечти! Нека тя бъде изпълнена с много обич и доброта”!

Кхере (у дома):

Стартираха първите дей-ности по проект „Да докоснем недосегаемите: Борейки се с традиционни и нови анти-ромски стере-отипи”
„Да изчистим около нас”
Младежи от три села изнесоха благотворителни концерти, за да зарадват децата от местните детски градини с подаръци за коледа
Обучение на тема: Предложения за проекти по ОП РЧР
Международна среща стартира проект за заетост сред ромите в селските райони
Екипна среща на Център „Амалипе“ в  с. Кметовци

Ромско здраве:

Здравен Анализ – декември
Продължаваме борбата с туберкулозата
Броят на ХИВ-позитивните хора в България нараства всяка година

17.01.2012

Бюлетин на Център Амалипе 11/2011

В броя:

Фокус:
Предварителна сесия на програмата за Общностен мониторинг на здравните услуги в ромска общност, представена в 4-тата Европейска конференция по обществено здраве в Копенхаген
Четвърта Европейска конференция по обществено здраве в Копенхаген, Дания

Наблюдател:
Работна група за интеграция на ромите и НПР „България 2020”
Заседание на работната група по Националната ромска стратегия
Конференция за Националните ромски стратегии се проведе в Брюксел
Конференция в София дискутира Националната стратегия за интеграция на ромите
Заседание на Комитета за наблюдение на ОП РЧР

Училище:
Работна среща за публично обсъждане на Закона за детето
Духов оркестър „Дефилир“ и мажоретен състав към СОУ „Иван Вазов“ с поредният медал от международно участие
Втора работна среща  събра училищата  работещи по проект „Превенция на отпадането на ромските ученици от училище”
Учителите от ПГТЛП – Омуртаг преминаха обучение за работа с ромски ученици

Кхере (у дома):
Обучение на общностни модератори от България, Румъния и Гърция
Концерт на известната американска кънтри група „Mountain Quickstep” се състоя в гр. Пещера
Здравни беседи инициираха общностните модератори към Центровете за развитие на общността
Среща с ученици и учители от ОУ „ Христо Ботев”, с. Лопян
Какви са правата и задълженията на децата с увреждания и техните родители?
Отбелязаха Денят на семейството в Нови пазар

Ромско здраве:
Съвместно обучение на доброволци по превенция на ХИВ/СПИН се проведе край Габрово
Здравен Анализ – ноември
Приключи двуетапното изследване по метода „допитване до общността” по проект за общностен мониторинг на достъпа до здравеопазване на уязвими етнически общности

03.01.2012

Бюлетин на Център Амалипе – 09/2011

В броя:

Фокус:

Катуница и след това: толерантно ли е българското общество?
Рома прайд – „имам една мечта: да учим и живеем заедно”
Какво се случи в България: факти, реакции, ромски прайд
Декларация във връзка с проявите на насилие и използване на език на омразата спрямо различните етнически общности

Наблюдател:

Първа среща на работната група за изготвяне на националната ромска стратегия
Социални помощи за първолаци
Отпускането на месечна социална помощ за семейства и деца се обвързва с провеждането на задължителните имунизации и профилактични прегледи

Училище:

” Семинар с базови учители “с внимание към всяко дете“
Обучителен семинар за работа в мултикултурна среда
„Да помечтаем на всички езици” – пътуваща детска изложба“
Студенти-медици дискутираха проблемите на ромите от малките населени места с Министър Дончев

Кхере (у дома):

Клубът за развитие на общността в  с. Върбовка вече има младежки център
Клубовете за местно развитие във Върбовка, Батак и Балван изнесоха театрално-музикално шоу
Доброволци от клубовете за развитие на общността организираха футболна среща

Ромско здраве:

Какво свършиха управляващите за здравеопазването- 07.2009 до 08.2011 (отчет на министерство на здравеопазването)
Сътрудници на терен участваха в обучение за работа на терен и превенция на туберкулозата в ромска общност.
Център „Амалипе” участва в секторна група здравеопазване на националната програма за развитие България 2020
Представител на глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария посети клуб К7 Велико Търново и Център Амалипе.
Членове на клуб К7 Велико Търново участваха в обучение за работа на терен по превенция на ХИВ
Анализ на реформите в здравеопазването и тяхното отражение върху ромската общност -м. септември 2011

28.10.2011

Бюлетин на Център “Амалипе” 07/2011

В броя:

Фокус:

Модели за подобряване на достъпа на ромите до здравни услуги
Кръгла маса „Ново поколение от здравни специалисти от ромски произход“
Стипендиантска програма за студенти по медицина и лекари – специализанти от ромски произход
Планът за действие към Здравната стратегия – факти и анализ
Здравните медиатори започнаха изпълнението на плановете си за действие
Анализ на реформите в здравеопазването – юни 2011

Наблюдател:

Летен институт за учителите на Програмата “Заедно в час“
Ромската интеграция ще бъде включена в Националната програма за развитие „България 2020”
Комисията за интеграция на ромите избра представители на НПО в работната група по изработване на Национална ромска стратегия
Създадена е Междуведомствена експертна група за изготвяне на Националната ромска стратегия
Увеличаване на равните възможности за ромските жени
Romnya
Кръгла маса Добри практики при интеграция на ромите на пазара на труда в България
Лятно училище в Ковачевци
Борим застаряването – подпомагат работещите родители

Училище:

Семинар за планиране на втората година от програмата за намаляване на отпадането на ромски деца от училище
Фонд за стипендии в подкрепа на ученици, които се обучават в гимназиална степен
Започва изготвянето на стандарта за интеркултурно образование

Кхере (у дома):

Обучение на обучители „Стереотипи спрямо ромската общност”
Стартираха дейността си Центрове за развитие на общността
Трето обучение за общностни модератори от клубовете на Амалипе
Център Амалипе и Д-р Калейнски проведоха безплатни гинекологични прегледи
Раздавайки презервативи, доброволците от Клуб ‘К7’ към Център Амалипе се сдобиха с ново попълнение
ROMA PRIDE
Представител на Център Амалипе участва в практическо обучение за работа с медиите в Лондон
Посолството на САЩ у нас проведе прием по случай 4 юли националния празник на Америка

28.08.2011

Бюлетин на Център “Амалипе” 06/2011

В броя:

Фокус:

 • Осми национален детски ромски фестивал „Отворено сърце.

Наблюдател:

 • Окончателно са одобрени две нови операции за образователна интеграция.
 • Регионално събитие „Приносът на фондовете на ЕС за интеграцията на ромите“ се проведе във В. Търново
 • Становище от говорителите, представители на гражданското общество, участници в Събитието на високо равнище Приносът на фондовете на ЕС към интеграцията на ромите.
 • Европейското женско лоби поставя началото на кампания за прекратяване на проституцията.
 • Конкурс за проекти за подобряване на жилищните условия на маргинализирани групи.

Училище:

 • Ученици и учители от цялата страна дискутираха проблемите на образователната интеграция в Народното събрание.
 • Цреща между училища, участници в проекта „Превенция на отпадането на ромски ученици от училище“.
 • Конференция на тема: „Преподаването на Холокоста в България и Румъния“.
 • Какво постигнахме, година след реализирането на проект „Превенция на отпадането на ромски ученици от училище“

Кхере (у дома):

 • Център „Амалипе“, проведе обучение за работа в ромската общност на служители на МВР.
 • Обучение на общностни модератори от центровете за развитие на общността.
 • Обучение на началници на РИО, РЗИ и РДСП.
 • Работна среща на представители на институциите в общностите, в които ще бъдат изградени центрове за развитие на общността.

Ромско здраве:

 • Здравен Анализ
15.07.2011

Бюлетин на Център “Амалипе” 05/2011

В броя:

Фокус:

С успех приключиха разговорите, относно програма Образователна интеграция на деца и учениците от етническите малцинства, финансирана от ОПРЧР

Наблюдател:

Проекти за заетост сред етническите малцинства
Среща на Световната банка в София
Съвета на ЕС прие заключения относно „Рамка за национални стратегии за интегриране на ромите до 2020г.“
Започна изготвянето на текстовете на новия Закон за училищното образование
В Созопол се проведе обучение на тема „ Услугите за деца-процедура за лицензиране, стандарти при предоставянето на услуги в общността“
Семинар на тема:“Лидерство в общността“ се проведе в Пловдив

Училище:

Експерти от РИО дискутираха Концепцията за Закон за училищното образование и образователната интеграция на ромските деца.
Зам. министър Дамянова посети ОУ „Ц. Церковски“ -с.Средище
Фестивал на детската креативност
Приключи Шестото Национално ученическо състезание „135 години от подвига на Априлци“

Кхере (у дома):

Център „Амалипе“ беше домакин на среща с представители на Британското посолство
Пролетна кампания „Презерватирай се!“  – посветена на 15 май – Международния ден за съпричастност със засегнатите от HIV/СПИН
Становище на център „Амалипе“ по Анализ на социално-икономическото развитие на РБългария към Национална програма за развитие.

Шарена черга:

Гергьовден в с.Балван

Ромско здраве:

Здравен Анализ

06.07.2011

Бюлетин на Център Амалипе 04/2011

Директен линк към бюлетина: ТУК

В броя:

Фокус:
-Европейската комисия призoвава държавите-членки да изготвят национални стратегии за интеграцията на ромите
-Европейска рамка за национални ромски стратегии – една добра възможност за България
-Консултативна среща на ромските НПО
-Заседание на Европейската Ромска платформа

Наблюдател:

-Заседание на Комитета за наблюдение на ОПРЧР
-Петиция на ромските организации
-В търсене на разумен изход – програма за образователна интеграция на ОПРЧР
-Стратегическият принос на „Платформата“ към публичните политики  за подобряване на жилищните условия
-Ромските жени във фокус: За жените, с жените
-Премиер и министри отбелязоха деня на ромите без ромски НПО

Училище:

-Конкурс за набиране на базови и пилотни училища
-8-ми детски ромски фестивал „Отворено сърце“
-Концерт посветен на осми април- международния ден на ромите
-Една история с добър край
-Неизпратени писма-дискусия за ранните бракове

Кхере (у дома):

-Проведе се обучение на активистите от местните клубове на Център „Амалипе“
-Среща на ромски активисти от Централна Северна България
-Да се обединим – всяко дете да расте в семейна среда
-Център „Амалипе“ отбеляза осми април
-Еко-почистване на село Балван

Шарена черга:

-Младежи и ученици от мултиетническия клуб към център „Амалипе“ в с.Балван шариха яйца за Великден

Ромско здраве:

-Здравен Анализ

 

07.06.2011

Изтегли бюлетина

Бюлетин на Център Амалипе 03/2011

Може да изтеглите бюлетина в PDF формат от нашата страница: www.amalipe.com

 

В броя:

Кхере (у дома):

Среща на активни ромски младежи за обсъждане на проблемите с отпадането на ромските ученици „Предай нататък“
Среща ма нестни активисти от общините В.Търново и Павликени
Сформиране на клубовете в Балван и Велико Търново
Работна среща с представители на Европейската комисия
“Насърчаване на теренната работа” – да мотивираме развитието отвътре”
АНТИСПИН кампания се проведе на празника на Велико Търново

Фокус:
Концепцията за Закон за училищното образование и образователната интеграция на ромските деца

Училище:
Работна среща на базови учители „ С внимание към всяко дете”
Активни извънкласни дейности – няколко стъпки напред към качествено образование
Ефективно задържане на ромски ученици, чрез методи, заложени в проект „Превенция на отпадане на ромски деца от училище”
„Заедно сме по-силни”

Наблюдател:
(Не)одобрените проекти по ОПРЧР – факти, проблеми и въпроси
Среща по повод резултатите от програма „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства”
Теодора Крумова е една от четирите български жени, наградени от Посолството на САЩ за техните постижения в работата
Второ заседание на работна група при Министър Дончев
Засесдание на ОССЕДВ – Враца
Среща на Еврочайлд – Брюксел
Обучение по застъпничество с американския посланик

Ромско здраве:
Годишна среща на партньорите по Стипендиантска програма
Център Амалипе проведе обучение за служители на Министерство на здравеопазването по проблемите на ромската интеграция в контекста на здравната реформа
Център Амалипе участва в дейностите по превенция и контрол на туберкулоза сред ромска общност в Област Велико Търново
Център Амалипе участва в отбелязването на Световния ден за борба срещу туберкулозата в Област Велико Търново
Здравен Анализ

Шарена черга:
Заговезни (Зопостит)

17.05.2011

Изтегли бюлетина

Бюлетин на Център “Амалипе” 10/2010

В броя:
Кхере (у дома):
♦Национална конференция относно ранните бракове
♦Посещение на студенти от Брюксел
Наблюдател:
♦ Представители на Център Амалипе участваха в деветата кръгла маса за бедността
♦ Ромите и конференцията на ОССЕ във Варшава
♦И здравно неосигурените ще ползват пари от НЗОК
Училище:
♦Майки, деца и родители в надпревара за най-вкусната гозба в ОУ „Г.С.Раковски”, с. Голямо Ново
♦Обучителен семинар за учители по СИП „Фолклор на етносите – Ромски фолклор”
Ромско здраве:
Проблеми на здравната реформа в България по отношение на уязвимите групи
♦Националната здравна карта няма да е готова до края на годината

15.11.2010

Изтегли бюлетина

Бюлетин на Център “Амалипе” 08-09/2010

В броя:

Акцент на броя:
Пропуски в политиките за интеграция на ромите: Франция,Европейския съюз и българските роми
·Център Амалипе призовава за цялостни целенасочени действия за интеграция на ромите на национално и европейско ниво
·Среща на Център Амалипе с посланик Дьо Понсен
·Депутати от френския парламент се срещнаха с ромски неправителствени организации по инициатива на Център Амалипе
·Франция в язвата на ромската интеграция

Кхере (у дома):
·Приключиха местни кампании за превенцияна ранните бракове
·Център Амалипе проведе обучение с над 50 представителите на РЦЗ и РИОКОЗ, участващи в изработването на областните здравни карти

Наблюдател:
·Хроника на събитията
·Европейската комисия оповести петгодишна стратегия за равенство между половете
·Милена Дамянова е новият зам.-министър на образованието
·Нов здравен министър

Училище:
·На добър час!
·Основно училище „Любен Каравелов“ в Пещера посрещна учениците си с приказно обновени класни стаи

Ромско здраве:
·Проблеми на здравната реформа по отношение на уязвимите групи в България
·Кандидат-студентски курсове за подготовка за прием в медицински университети в България за младежи от ромски произход
·Ако живеем временно другаде, можем да изберем временно джипи
·Имунизирането на труднодостъпните групи

25.10.2010

Изтегли бюлетина

Бюлетин на Център Амалипе 06/2010

Акцент на броя:

 • Център Амалипе проведе Седми национален детски ромски фестивал „Отворено сърце”

Кхере (у дома):

 • Обучение на социални работници и учители за превенция на ранните и насилствени бракове
 • Пресконференция на Център Амалипе относно ранните бракове в ромска общност
 • Проучване „Брачни нагласи сред ромите в България“
 • Стартираха местните кампании за превенция на ранните бракове сред ромска общност

Наблюдател:

 • Ромските организации и МОМН дискутираха Закона за училищното образование
 • Министър Игнатов и ромските организации обсъдиха проекта на Закон за училищното образование
 • Трета среща на Европейската ромска платформа
 • Европейски здравен форум се проведе в Брюксел
 • В новия Управителен съвет на Европейското женско лоби ще има две ромски организации. Теодора Крумова от Център “Амалипе” е единственият ромски представител от националните организации, членове на ЕЖЛ

Училище:

 • Незабравим празник в СОУ „Христо Ботев“, с. Галиче
 • Посещения в пилотните училища в областите Пловдив и Бургас

Ромско здраве:

 • Проблеми на здравната реформа по отношение на учзвимите групи в България

16.08.2010

Изтегли бюлетина

Бюлетин на Център “Амалипе” 07/2010

В броя:

[Кхере (у дома):
· Превенция на ранните бракове – партньорска среща и заседание на Направляващия комитет
· Национално лятно училище за превенция на HIV се проведе с участието на клуб К7 Велико Търново
· Среща на регионалните партньори по проект ПЛАТФОРМА
· Двудневно обучение на доброволците от клуб К7 се проведе във Велико Търново
· Включването на ромите в Програмата за развитие на селските райони бе дискутирано на конференция, организирана от Център Амалипе

[Наблюдател:
· Одобрена е Пътна карта на Европейската Ромска Платформа
· Среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по образованието на националните малцинства
· Доброволци на клуб К7 обмениха опит с косовски общинари

[Училище:
· Директори дискутираха училищни програми за намаляване на отпадането на ромските ученици от училище
· Обучение за работа в ромска общност на учители от област Търговище

[Ромско здраве:
·Проблеми на здравната реформа по отношение на учзвимите групи в България

23.06.2010

Изтегли бюлетина

Бюлетин на Център Амалипе 5/2010

В броя:

Фокус на броя:

 • Новата Рамкова програма за интеграция на ромите

Кхере (у дома):

 • Поход до Ваканционно селище „Манастира“
 • Среща на ромски активисти по повод ранните бракове
 • Център Амалипе се включи в отбелязването на Международния ден за съпричастност с жертвите на СПИН
 • Спортно-образователни игри в местността Ксилифор
 • Пролетно училище за обучители на връстници
 • Изследване на нагласите на социалните работници към ранните бракове в ромската общност

Наблюдател:

 • Европейско женско лоби обявява фото конкурс  ‘Моят Свят: Визии за феминизма през 21 Век’
 • Включването на ромите на пазара на труда ще бъде подкрепено чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”
 • Ромският образователен фонд представи проект на стратегия за работа в България
 • „Българските роми – интеграция и миграции”
 • Фондация Лале и Vivacom започват съвместна инициатива за техническа подкрепа за граждански организации в социалната сфера
 • Национален мултиетнически лагер – семинар

Училище:

 • Срещи с пилотните училища в областите Пловдив и Бургас
 • 130-годишен юбилей на училището в с. Ботево
 • Училище от с. Стрелци с изложба в Музея на образованието

Ромско здраве:

 • Проблеми на здравната реформа

Шарена черга:

 • Гергьовден

22.06.2010

Изтегли бюлетина

Бюлетин на Център Амалипе 04/2010

В Брой 4 на бюлетина можете да намерите информация за:

Фокус на броя:

– Втора среща на върха по въпросите на ромите

– Кръгла маса с ромски жени „По пътя към равенството“

Кхере (у дома):
– Стартира национално социологическо проучване по въпросите на ранните бракове
– Фотоизложба по случай отбелязването на Международния ден на ромите
– Център Амалипе стартира дейности по превенция на млади хора в риск
– Регионална среща „Успешни модели за образователна интеграция“

Наблюдател:
– Грантова схема „Овластяване на ромските жени“
– Заседание на Съвета за интеграция на ромите
– Промени в правилника за прилагане на закона за социално подпомагане
– Управителният съвет на ЦОИДУЕМ проведе заседание
– Проведе се първото за 2010 г. заседание на НССЕДВ
– Форум за изпълнение на десетилетието на ромското включване
Училище:
– Обучение на ромски родители и активисти
– Обучение на учители за изпълнение на училищни програми за превенция на отпадането
– Посещения в пилотните училища по Програмата за превенция на отпадането

Ромско здраве:
– Работна среща по профилактика на инфекциозните заболявания
– Проблеми на здравната реформа в България

Шарена черга:
– Великден (Патранги)
– Международния ден на ромите в Средище
– Ромски празник във Враца
– Дни на ромската култура в село Росен

19.05.2010

Изтегли бюлетина

Бюлетина на Център Амалипе 03/2010

Уважаеми колеги,

 

В Бюлетина на Център Амалипе за м.март можете да намерите:

 

Наблюдател:

Европейската комисия организира конференция за успешни образователни и културни проекти с фокус върху ромите

Конференция за подобряване на ефекта от политиките за интеграция на промите

Ромските организации ще участват в дейността на Парламентарната комисия по европейските въпроси

Юристи от Европейската комисия предоставят безплатна правна помощ по въпросите на здравеопазването

Нова административна структура на МОНМ

Министърът на здравеопазването подаде оставка

Одобрена е обновената стратегия за образователна интеграция

Промени в процедурата за осиновяване, въведени с новия семеен кодекс

Финал на проект „Повишаване квалификацията на учители и медиатори от Община Пещера”

Европейската здравна карта няма да бъде задължителна при пътуване в чужбина

 

Училище:

На гости на училищата в област Търговище

Сформирани са екипите от училища по проект за превенция на отпадането

Екозвън в класната стая

Обучение на учители в Дряново

 

Ромско здраве:

Проблеми на здравната реформа и уязвимите групи в България

Семинар по застъпничество в здравната сфера

Среща в РИОКОЗ

Стипендиантска програма за студенти по медицина

 

Кхере:

Среща по въпросите на ранните бракове в МТСП

С деца на музей

Покана за становище по работен вариант на доклад „Структурните фондове и интеграцията на ромите в България

 

Шарена черга:

Фестивална фъстъка в гр. Садово

 

26.04.2010

Изтегли бюлетина

Бюлетин на Център Амалипе 02/2010

Уважаеми колеги, в новия брой на Център Амалипе можете да намерите информация за:
Семинар за участието на местните общности в усвояване на европейските фондове на местно ниво
Международна среща във връзка със стартирането на проект за ранните бракове
Информационна среща за отговорното родителство в село Водолей
Представители от център Амалипе участваха в среща с депутати от британския парламент

Наблюдател:
Биг Брадър не е за деца
Промени в ЦОИДУЕМ
Промени в закона за социалното осигуряване
Комисар Хамерберг призовава българските власти към повече усилия за защита на правата на децата и малцинствата
Протест на роми срещу глобите в закона за здравно осигуряване

Училище:
Конкурс за подпомагане на училища за преодоляване на отпадането на ромските ученици
Нови публикации на център Амалипе
Работна среща на експерти от регионалните инспекторати по образование
Децата от СОУ „Неофит Рилски“ в Долна Баня празнуват заедно

Ромско здраве:
Международна среща на ромската здравна стипендиантска програма
Здравен анализ

Шарена черга:
Петльовден
Тодоровден

24.03.2010

 

Бюлетин на Център Амалипе 9 – 10.2009

Уважаеми колеги,
приложено ви изпращаме поредния брой на нашия бюлетин. В него ще намерите информация за:

НАБЛЮДАТЕЛ
Проведе се втора среща на Европейската платформа за ромско включване
Правителство закри Дирекция „ЕДВ”
Милен Миланов е новият Национален координатор на Декадата
Кръгла маса «Реалности и перспективи в политиките за интеграция на ромите
Международна конференция „Здравето и ромската общност”
Среща на високо ниво „Приносът на европейски-те фондове за ромската интеграция”

АКЦЕНТ НА БРОЯ:
Обучение по застъпни-чество в сферата на ромското здравеопазване

KHERE (У ДОМА)
Седем проектни предло-жения по мярка „Придобиване на умения и постигане на обществена актив-ност
Обучение на експерти за създаване на местни групи за развитие на селските райони

УЧИЛИЩЕ
Обучение на учители по “Фолклор на етносите – ромски фолклор”
15 септември: едно ново начало
Представяме ви: ОУ „Св. Климент Охридски”, с. Тишевица , община Враца
Митонка

Поздрави:
Екипът на Център Амалипе

20.11.2009

Изтегли бюлетина

Бюлетин на Център Амалипе 6-7/ 2009

Уважаеми колеги,

В новия брой на Бюлетина ще намерите:

НАБЛЮДАТЕЛ–

# Стартира кампания “Не продавам гласа си”

Европейският комитет по социални права реши, че България нарушава правото на социално подпомагане

IV-тото заседание на Комитета за наблюдение на НСРР

 # Roma Fashion

Конференция за селската  бедност в Будапеща

Пето заседание на КН на ОПАК

АКЦЕНТ НА БРОЯ:

# Парламентарни избори 2009: Какво предлагат политическите партии за ромите

[ KHERE (У ДОМА)

Платформа за създаване на проекти – първи оценки и перспективи за развитие

Създаване на модел за намаляване на отпадането от училище на ромски деца

Работилница за идеи “Успешни практики за намаляване на отпадналите ромски ученици”

 

[УЧИЛИЩЕ

# Зелено училище

# заедно с децата на Търново на 1 юни

# С деца на море ….

# Срещи с родители от Шереметя и Малки чифлик

# Занимания трогателни с децата любознателни

 

 

24.08.2009

Изтегли бюлетина

Бюлетин на Център Амалипе 05/2009

Уважаеми колеги,

В новия бюлетин на Център Амалипе можете да намерите информация за:

НАБЛЮДАТЕЛ
Международна конференция за образованието на ромите
Международна конференция “ромската миграция – европейско предизвикателство”
Ромските организации ще участват в Комитета за наблюдение на ОП “Конкурентоспособност”
Ромските организации ще бъдат представени в Комитета за наблюдение на ОПАК
Становище на ромски НПО по предложението за рамкова програма на МТСП
Одобрени са първите проекти, консултирани по проект платформа

АКЦЕНТ НА БРОЯ:
VI Детски ромски фестивал “Отворено сърце” – 30-31 май 2009 г

KHERE (У ДОМА)
Обучение на специалисти, работещи в “Защитено жилище” – Габрово

УЧИЛИЩЕ
Кръгла маса в Дряново: „Ние сме различни, но мечтите ни са общи”
Осмокласници избираха къде да продължат образованието си
Компютърен курс ‘Възможностите на икт за интеркултурно образование’
24 май в с. Шереметя

ШАРЕНА ЧЕРГА
Хубав празник е Великден, дваж по-хубав е Гергьовден…

09.06.2009

Изтегли бюлетина

Бюлетин на Център Амалипе 04/2009

В броя:
НАБЛЮДАТЕЛ
Новата рамкова програма за интеграция на ромите – на съгласувателна процедура в МС
Заседание на Комитета за наблюдение на ОП “Развитие на човешките ресурси”
Проблеми със създаването на Съвет по социалното включване
ГЕРБ представи платформа за интеграция на ромите

KHERE (У ДОМА):
Проект ПЛАТФОРМА бе представен в Северен централен регион
8 април – Международният ден на ромите, и още нещо …

УЧИЛИЩЕ
Дебат “Как да върнем децата в училище”
ПОКАНА: Шести детски ромски фестивал “Отворено сърце” – В.Търново, 30-31 май 2009 г.

ШАРЕНА ЧЕРГА
Великден в Павликени

08.05.2009

Изтегли бюлетина

Бюлетин на Център Амалипе 03/2009

В мартенския брой на бюлетина можете да намерите информация за:

НАБЛЮДАТЕЛ

Ромски организации предложиха обобщен вариант на нова Рамкова програма

Първо заседание на НССЕДВ за 2009 г.

#  Заседание на Общинския съвет – Тетевен

ПП ГЕРБ се ангажира да работи за интеграция на ромите и за ромско участие

#  Стартира програма за ромски трудови посредници

#  10-та национална среща на организациите, работещи по проблемите на жените

 

АКЦЕНТ НА БРОЯ

Проектът на закон за училищното образование

Център Амалипе изготви прдложения към ЗУО

Проведе се национална кръгла маса за ЗУП

УЧИЛИЩЕ

# На чаша руски чай и калдарашко кафе в ОУ “П.Р.Славейков”-В.Търново

# Празник на буквите в ОУ “Св.Иван Рилски” -Балван

# Предсатвяме ви: ОУ “П.Яворов” – с.. Крушевец

# Предсатвяме ви: 106 ОУ “Гр.Цамблак” – гр. София

# ПОКАНА: Шесто детски ромски фестивал “Отворено сърце” – В.Търново, 30-31 май 2009 г.

ШАРЕНА ЧЕРГА

# Сирни Заговезни – Зопостит

 

АКЦЕНТ НА БРОЯ

06.04.2009

Изтегли бюлетина

Бюлетин на Център Амалипе 01/2009

В броя:

НАБЛЮДАТЕЛ–

Проект “ПЛАТФОРМА” – да насочим повече фондове към ромите

 Ромските организации се обединиха за внасянето на Рамковата програма в НС

 #  Ромските организации не участваха в заседанието на Междуведомствената група за изработване на РПРИРБО от 30.01.09

 Нов състав и нови срокове за Рамковата програма за интеграция на ромите: факти и анализ

 #  Встъпителни срещи по проект Платформа

# Конкурс за регионални партньори

АКЦЕНТ НА БРОЯ:

Над 15деца честваха Василица – Ромската Нова Година във Велико Търново

KHERE ( У ДОМА)

# Момичета планираха кампании за подобряване на здравния статус на ромските жени в своите общности

УЧИЛИЩЕ

# Предсатвяме ви: СОУ “Неофит Рилски

 ШАРЕНА ЧЕРГА

# Атанасовден – 31 януари

# На гости на Василица в СОУ “Иван Вазов” – гр. Вършец

10.03.2009

Изтегли бюлетина

Бюлетин на Център Амалипе 02/2009

В броя:

[  НАБЛЮДАТЕЛ–

 

Проект “ПЛАТФОРМА” – избрани са регионалните партньори

Обновяване на плана на Десетилетието на ромското включване

#  Становище на Център Амалипе по предложения от специалната работна група текст на Нова рамкова програма

Ромските организации публично протестираха срещу изключването на ромската общност от изработването на нова рамкова програма и политизирането на процеса

#  Стипеднии за кандидат-студенти и студенти по медицина

# Стипендии на RMUSP за кандидат-студенти и студенти от ромски произход

# Утвърден е състава на НССЕДВ за 2009 г.

[KHERE ( У ДОМА)

# Проект Платформа в Полски Тръмбеш

# Изложение за Св. Валентин

[УЧИЛИЩЕ

# На открит урок в ОУ “Васил Левски” – с. Леденик

# Предсатвяме ви: ОУ “Христо Ботев” – гр. Дунавци

# Представяме ви: СОУ “Христо Ботев” – гр. Кочериново

# Заедно на празника с българските и ромските деца в Павликенско

[ ШАРЕНА ЧЕРГА

# Петльовден – 02 февруари

# Възстановка на кукерски обичаи в български и ромски дом в гр. Стралджа

09.03.2009

Изтегли бюлетина

Бюлетин на Център Амалипе 11-12/2008

Уважаеми Колеги,

Приложено ви изпращам брой 11-12 на Бюлетина на Център Амалипе. В него можете да прочетете:

НАБЛЮДАТЕЛ–

Нови операции, засягащи интеграцията oбявиха по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси

Ромските организации избраха свой представител в Комитета за наблюдение по ОП РЧР

Министърът на здравеопазването се срещна с ромски организации

Заседава СИР към МТСП

Обучение за експерти по ромските въпроси в публ. администрация

Европейската политика за здравеопазване и ромите

Заседание на НССЕДВ

Отворен форум по проблмите на здравеопазването в Брюксел

АКЦЕНТ НА БРОЯ:

Над 100 ромски организа-ции обсъждаха Рамковата програма

KHERE ( У ДОМА)

Образователната интеграция в условията на делегирани училищни бюджети

УЧИЛИЩЕ

Стартира Център за интеркултурно образование в Община В. Търново

Учители се обучаваха как да работят в мултикултурна среда

Открит урок в с. Балван

Аз съм Петя

ШАРЕНА ЧЕРГА

Коледа

Курбан- байрам

 8 декември

16.01.2009

Изтегли бюлетина

Бюлетин на Център Амалипе 9-10/2008

В новия брой на бюлетина можете да намерите:

НАБЛЮДАТЕЛ– новините накратко

Първата среща на върха по проблемите на ромите

Годишна среща по човешките измерения на ОССЕ

„Навън е интересно”

Заключителна конференция на проект „Национален каталог на добри практики на антидискриминация”

Обучение за основните документи за интеграция на ромите

Обучение на обучители от Разградска област

Обучение на полицаи от обл. Перник

Обучение по застъпничество

Стартира изследване “Здраве и ромската общност, анализ на ситуацията в Европа”

АКЦЕНТ НА БРОЯ:

Регионални дискусии за Рамковата програма за интегриране на ромите: факти и анализ

KHERE ( У ДОМА)

Среща на ромски организации за обсъждане на застъпнически дейности в сферата на здравеопазването

Проект “Създаване на условия за равнопоставеност на кандидатите от ромски произход за държавна служба в МВР

УЧИЛИЩЕ

Заедно по дългите пътища са българските, ромските и каракачaнските деца от гр. Вършец

Започна учебната 2008/2009 година

Център Амалипе, съвместно с Община Велико Търново стартира проект за въвеждане на ИКО

Обучение на учители по СИП “Ромски фолклор”

Кръгла маса “Равен достъп на ромите до качествено образование”

ШАРЕНА ЧЕРГА

Етнофестивал “Всички заедно можем” се проведе в гр. Септември

09.11.2008

Изтегли бюлетина

Бюлетин на Център Амалипе 7 – 8/2008

В новия брой на Център Амалипе можете да намерите:

НАБЛЮДАТЕЛ– новините накратко

Определени са функ-циите на координатора на Десетилетието

Расист получава медий-на награда

Назначени са здравните медиатори

Държавата ще обезпечи целодневно обучение в средищните училища

Единния разходен стан-дарт ще се увеличи

Заседание на Обществе-ния съвет по ЕДВ в Общ. Дряново

Среща на ОССЕ във Виена

Консултации на Аген-цията за основните човеш ки права

АКЦЕНТ НА БРОЯ:

Започна изработването на нова Рамкова програма

Заседанието на НССЕДВ от 23 юли: факти и анализи

KHERE ( У ДОМА)

Представяне на медиен справочник “Ромите в България”

Комуникиране чрез медиите – обучение за ромски НПО

Работна среща за нама-ляване на безработицата сред ромите в с. Водолей

УЧИЛИЩЕ

Образователната рефор ма в България

Образователната инте-грация в контекста на местните условия

Доклад на EUMAP

Стъпките оттук нататък

16.09.2008

Изтегли бюлетина

Специален брой

В броя:

– Образователната реформа и предизвикателствата пред интеграцията на ромските деца: анализ на ефекта от въвеждането на делегирани училищни бюджети върху образователната интеграция

– Промени в Закона за народната просвета

– Равен достъп на ромите до качествено образование: доклад на Програмата „Мониторинг на процеса на присъединяване към Европейския съюз“ на Институт “Отворено общество” – Будапеща

– Работна среща на експертите от Регионалните инспекторати по образованието, отговарящи за образователната интеграция

– Възможности за финансиране

– Образователната интеграция в контекста на местните условия: срещи с директори в 6-те планови района

12.08.2008

Изтегли бюлетина

Бюлетин на Център “Амалипе” 5-6/2008

 

В броя:

НАБЛЮДАТЕЛ– новините накратко

Намалява административния капацитет за  изпълнение на политики за интеграция на ромите

Ромските организации – единни в защита на Баки Хюсеинов

Кръгла маса на тема “Ромската жена: настояще и бъдеще”

Седмица на социалната политика

Конференция за финансово включване се проведе в Брюксел

АКЦЕНТ НА БРОЯ:

Пети детски ромски фестивал “Отворено сърце”

KHERE ( У ДОМА)

Среща на ромски организации, работещи в сферата на здравеопазването

УЧИЛИЩЕ

Десегрегация в Дряново

Методическа помощ за десегрегацията в Дряново

Децата в Дряново вече започнаха да учат заедно

Интеграцията на ромските деца

22.06.2008

Изтегли бюлетина

БЮЛЕТИН НА ЦЕНТЪР АМАЛИПЕ – 4/2008

НАБЛЮДАТЕЛ– новините накратко

Деян Колев бе избран за зам.-председател на НССЕДВ

Приета е процедура за избор на наблюдатели от НПО в Комитета за наблюдение на ОП РЧР

Здравни кампании за роми в рамките на ОП РЧР

Заседание на НССЕДВ

Премиерът Станишев се срещна с ромски общественици

Заседание на Комисията за интеграция на ромите

АКЦЕНТ НА БРОЯ:

Рамковата програма за равноправно интегриране на ромите в българското общество

KHERE ( У ДОМА)

Международен ромски женски семинар се състоя в София

Обучение на полицейски служители за работа с ромската общност

УЧИЛИЩЕ

Пети национален детски ромски фолклорен фестивал „Отворено сърце” 2008

ШАРЕНА ЧЕРГА– Един по-различен ромски 8 април

18.05.2008

Изтегли бюлетина

Ромите и структурните фондове в България – специален брой 2

Съдържание

Повече администрация и по-малко гражданско общество………………………………………………………………….1, 2

Структурните фодове и образователната интеграция…1, 4

Ромски наблюдател в Комитета за наблюдение на НСРР.2

Процедура за избор на представители от НПО….. ..……3, 5

Здравна кампания, насочена към ромите………………..3, 5

ЕК препоръчва по-широко ромско участи.………….5, 6, 8

ОП РЧР: Постигнато и предстоящо……………………………7, 8

 

Това издание е част от поредица, посветена на начина, по който ромската интеграция в България е повлияна от Структурните фондове на Европейския съюз.

Първото издание от тази поредица представяше застъпническата кампания, проведена от ромските организации в България през 2006 и 2007 г. за включване на ромските въпроси в дневния ред на Структурните фондовеТо може да бъде намерено на www.amalipe.com

30.04.2008

Изтегли бюлетина

Бюлетин на Център Амалипе 3/2008

НАБЛЮДАТЕЛ – новините накратко

# Проведе се първото заседание на Съвета за интеграция на ромите към МТСП

# Център Амалипе ще участва в избора на наблюдател в Комитета за наблюдение по НСРР

# НДИ в България: Оставени следи

# Курсове за подготовка за матура и кандидат-студентски изпити за младежи от етническите малцинства

АКЦЕНТ НА БРОЯ:

Структурните фондове и образователната интеграция – Одобрените образователни проекти към ОП РЧР: факти и коментар

KHERE ( У ДОМА):

# Пиянството на един народ или новото въстание на Батак

# Проект за интеркултурно образование на Център Амалипе е одобрен по ОП РЧР

# Среща на ромски жени във Великотърновско

# Младежки семинар на Център Амалипе

УЧИЛИЩЕ:

Представяме Ви: ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, Стралджа

ШАРЕНА ЧЕРГА:

# Ергенска сватба

11.04.2008

Изтегли бюлетина

Бюлетин на Център Амалипе 2/2008

В новия брой на нашия бюлетин можете да прочетете:

НАБЛЮДАТЕЛ– новините накратко
# Комисарят по правата на човека на съвета на Европа се срещна с ромски организации
# Закъсняваща техника и липса на комуникация с МЗ спъват проект по ФАР
# По-широко участие в проектите за образователна интеграция по програма ФАР
#НССЕДВ прие състава си за 2008

АКЦЕНТ НА БРОЯ:
Делегираните бюджети и образованието на ромските деца

KHERE ( У ДОМА)
# Ромски активисти от Велико Търново се срещнаха с политическия секретар на посолството на САЩ
# Ромско-американски мартеници
# Честита Баба Марта!
# Танцувай с мен!

УЧИЛИЩЕ
# Дискусия за ромското образование

ШАРЕНА ЧЕРГА
# 2 февруари – Петльовден
# 14 февруари

16.03.2008

Изтегли бюлетина

Бюлетин на Център Амалипе 1/2008

В броя може да прочетете:

НАБЛЮДАТЕЛ – новините накратко

АКЦЕНТ НА БРОЯ:

Бахтало Васили, Бахтало Нево Бреш – Ромската Нова Година в Община Велико Търново

KHERE ( У ДОМА):

# Център Амалипе представи годишния мониторингов доклад “Ромската интеграция в България”

# Среща за Рамковата програма

# В писмо до Център “Амалипе” Европейската комисия насърчава активното ромско участие

# Париж – двете страни на монетата

 УЧИЛИЩЕ:

# Бахтало Васили, Бахтало Нево Бреш

# Конкурс за рисунка “Светът е за всички”

# Награди от конкурса за рисунка “Светът е за всички

ШАРЕНА ЧЕРГА:

# Рударите в Златарица празнуваха Бабинден

12.02.2008

Изтегли бюлетина

Бюлетин на Център Амалипе No.9/ 2007

В деветия брой на бюлетина на център Амалипе можете да прочетете:

НАБЛЮДАТЕЛ – новините накратко

АКЦЕНТ:

Ромски организации протестират срещу политическия натиск от страна на институциите

KHERE ( У ДОМА) :

# Годишен доклад ‘Ромската интеграция в България – 2006’

# Представяне на доклад за образователната интеграция на ромските деца

# Деян Колев участва в партньорска проверка в Ирландия

# Среща на роми от местната власт

# Обучение на общински служители

# Център Амалипе с нова уеб-страница

УЧИЛИЩЕ:

# Консултативен процес за образованието в Европа

# Ученици представиха ромски и български традиции

ШАРЕНА ЧЕРГА:

# Vrastiri 2007 – изложение на майстори – бургуджии
# Каталог на бургуджийския занаят, истории и традиции

15.01.2008

Изтегли бюлетина

Бюлетин на Център Амалипе No.8/ 2007

Бюлетин No.8 на Център Амалипе съдържа:

НАБЛЮДАТЕЛ – новините накратко;

АКЦЕНТ НА БРОЯ:

Ромите и местните избори 2007

KHERE ( У ДОМА):# «Не продавай гласа си» – кампания за повишаване на избирателната активност;

# Семинар за социални работници “Работа в ромска общност”;

# Семинар за общностна работа;

УЧИЛИЩЕ:

Интеркултурното  образование – средство за участие на малцинствата в образователния процес;

# Над 50 учителя бяха обучени да преподават СИП “Ромски фолклор”;

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ/ ШАРЕНА ЧЕРГА:

ОУ “Ц.Церковски” – с. Средище, обл. Силистра

09.12.2007

Изтегли бюлетина

№ 5/ 2007

05.12.2007

Изтегли бюлетина

№ 6/ 2007

05.12.2007

№ 3/ 2007

05.12.2007

№ 4/ 2007

05.12.2007

№ 2/ 2007

05.12.2007

№ 1/ 2007

04.12.2007

Бюлетин на Център Амалипе No.7/2007

В седмия брой на бюлетина можете да намерите информация в традиционните ни рубрики:

НАБЛЮДАТЕЛ– новините накратко;

АКЦЕНТ НА БРОЯ:

НССЕДВ – орган за държавен контрол върху гражданското общество?;

KHERE ( У ДОМА):

# Ромски жени активисти се срещнаха в София;

# Полицаи пребиха ромивъв В.Търново;

# Подготвя се изложение на роми ковачи;

# Равни възможности в обща Европа;

# Овластяване на безвластните;

# Регионалана конференция наUNICEF;

# Семинар „Роми за ромите” органзира МТСП;

УЧИЛИЩЕ:

# Възможности за подкрепа на училищни инициативи насочени към интеграция;

# Стартира набиране на проектни предложвния към Оперативна програма Развитие на човешките ресурси;

# Курсовете заограмотяване на роми;

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ:

ОУ „Васил Левски”, кв. Горно Езерово, Бургас;

ШАРЕНА ЧЕРГА:

Петровският панаир в с. Камен

01.09.2007