Учебни и дигитални материали

Онлайн игра “Богатството на ромите”

Тя съдържа въпроси за историята и културата на ромите, известни роми (включително популярни музанти и изпълнители), както и въпроси, свързани с образованието. Проверете  колко познавате ромите и образователната система като играете играта тук: https://amalipe.bg/quiz/ 

 

 

 

Аудио уроци по ромски фолклор

От началото на новата учебна година започнахме да публикуваме и аудио уроци, базирани на помагалата по СИП “Фолклор на етносите в България – Ромски фолклор”, които включват приказки, песни и празнични обичаи, представят фолклора на ромите от всички големи ромски общности в България. Може да намерите нашите аудио уроци в профила ни в платформата SoundCloud.

Нашия профил в SoundCloud вижте тук и слушайте уроците и приказките ни

Проверявайте регулярно за нови аудио уроци, защото ще разширяваме постепенно все повече библиотеката си, тъй като целим да сме максимално полезни за учениците, техните учители и родители. Уроците прочетоха: Тосен Рамар и Валери Леков

 

Подкаст “Разкази за успех и приятелство в действие”

 

 

 

Впускаме се в ново предизвикателство с началото на нашия подкаст, който ще разкрива вдъхновяващи истории за успех, приятелства и мотивация.

В рамките на подкаста ще ви срещаме с хора, които мотивират, вдъхновяват и правят света по-добър. Ще разговаряме за мечтите, пътя към успеха, толерантността, дискриминацията и образованието. Ще обсъждаме и колко е важно активното гражданско участие и какви дейности могат да ни овластят и помогнат да изразяваме гражданските си избори и мнения.

Ако искате да станете част от нашите разговори и да научите повече за тези теми, не пропускайте поредния епизод. Всички епизоди можете да намерите в нашия YouTube канал.

За да не пропускате следващите епизоди и да подкрепите нашата инициатива, последвайте ни в нашите социални мрежи:

Facebook

Instagram

TikTok

LinkedIn

Не забравяйте да ни подкрепите и да споделите вашите впечатления!

 

Учебно помагало и тетрадка ‘Разказани пътища’ за 5 – 7 клас

Учебното помагало покрива трите модула от СИП “Фолклор на етносите в България – Ромски фолклор” – приказки, песни и празнични обичаи, представя фолклора на ромите от всички големи ромски общности в България като търси допирни точки с българския и турския фолклор, както и с творчеството на известни автори, като Ангел Каралийчев, Елин Пелин, Братя Грим и др.

Към помагалото е публикувана и учебна тетрадка за 5-7 клас.

Пълния текст на публикацията можете да прочетете тук: Изтегли помагало

Учебно помагало и тетрадка ‘Истории край огнището’ – 2-4 клас

Учебното помагало покрива трите модула от СИП “Фолклор на етносите в България – Ромски фолклор” – приказки, песни и празнични обичаи, представя фолклора на ромите от всички големи ромски общности в България като търси допирни точки с българския и турския фолклор, както и с творчеството на известни автори, като Ангел Каралийчев, Елин Пелин, Братя Грим и др.

Към помагалото е публикувана и учебна тетрадка за 2-4 клас.

Пълния текст на публикацията можете да прочетете тук: Изтегли помагало 

Интеркултурно образование и образователна интеграция

Образованието е област, в която Център „Амалипе” работи от самото си създаване и приносът и не може да бъде оспорван. Основната кауза на ЦМЕДТ „Амалипе” е да превърне училището в място, където всяко дете може да намери себе си, място, където всяко дете да повярва, че може да бъде отличник, място, където да получи шанс да мечтае и да бъде човек!

Всяко дете може да бъде отличник! Ако накараш едно дете да повярва, че може да успее и искрено да се стреми към това, то ти си успял да намериш ключа към успеха в неговото развитие – оттам нататък никой и нищо не може да му попречи да го постигне. Това е основният подход, който Център Амалипе прилага в рамките на тригодишната програма за Намаляване на отпадането на ромските деца от училище, реализирана с подкрепата на Фондация „Америка за България”. Основен елемент от този подход е въвеждането на интеркултурно образование (с фокус върху въвеждането на часове по „Фолклор на етносите – ромски фолклор“), като средство за запазване и обновяване на културната идентичност на ромската общност,  както и за взаимно опознаване и формиране на толерантност между децата от различни етноси.

Настоящата публикация представя резултатите от опита на Център Амалипе и училищата, включени в програмата през последните три години – както като цифри, така и като конкретно разрешени случаи.

 

Пълния текст на публикацията можете да прочетете тук: Изтегли

Книга за учителя по СИП “Фолклор на етносите – ромски фолклор”

      Настоящата книга за учителя има свой конкретен адресат – тези колеги, които са приели предизвикателството да преподават СИП “Фолклор на етносите в България – Ромски фолклор”. Книгата представлява логическия завършек на цял комплект от учебни материали по този СИП: двете учебни помагала “Истории край огнището” и “Разказани пътища”, предназначени съответно за ученици от 2-4 и 5-8 клас, учебните тетрадки към тези помагала, както и комплектът дискове с аудио и видеоматериали.

Пълния текст на публикацията можете да прочетете тук: Изтегли