19-ят детски ромски фестивал “Отворено сърце” – единство, култура и гражданска активност

Изминалият 19-ти детски ромски фестивал „Отворено сърце“, който се проведе на 31 май и 1 юни 2024 г. във Велико Търново, успя да събере под едно небе хиляди деца, учители, родители и гости от цялата страна. От първите акорди на ромския химн „Джелем, джелем“, изпълнен по време на откриването, до шествието, проведето под мотото „Заедно творим бъдещето“, градът беше потопен в цветове, музика и дух на единство. Двудневното ежегодно събитие събра във Велико Търново над 1500 деца от повече от 100 училища, както и младежи от доброволчески групи в цялата страна. 

Фестивалът беше открит от Деян Колев, председател на Център Амалипе и Д-р Румен Рашев, кмет на Община Велико Търново в периода 1999 – 2011 г.

Фестивалът е уникален не само за Велико Търново, но и за цялата страна, защото остана единственият ромски фестивал, който продължава да се провежда независимо от политическа ситуация, условия и финансиране и защото:

 • Екипът на Център Амалипе успява вече 19 години да случва това събитие без наличието на специален проект, в рамките на който да се провежда Фестивала
 • през всичките тези 19 години Община Велико Търново е партньор на събитието и подсигурява една значителна част от средствата, с които се покрива организацията (озвучаване, безплатно излъчване на Звук и Светлина за участниците и др., включително и Голямата награда на Кмета на Община Велико Търново, която всяка година получава училище с цялостен принос за подкрепа на процесите на интеграция).
 • Историята на Фестивала през годините е илюстрация на усилията за интеграция и на мястото, което ромската култура започва да заема в образователните процеси и в нагласите. И ако в началото и първите години всичко беше с подръчни средства, с всяка изминала година виждаме как се подобряват костюмите на децата, изпълненията, хореографията. И тази година Фестивалът не беше само песни и танци – звучаха стихове на ромски, възстановка на обичаи, съхраняване и възраждане на старите ромски занаяти, драматизации на ромски приказки
 • През годините се утвърди традицията освен Фестивала, като част от съпътстващите събития, да се организира и застъпническа кръгла маса по актуални и наболели проблеми.
 • За всички тези 19 години успя да постигне нещо много важно – успя да се наложи като част от културния календар на Велико Търново и да промени нагласите към ромската култура и ромската общност, въпреки острите реакции, с които беше посрещнато създаването му преди две десетилетия. Благодарение на тогавашния кмет на Община Велико Търново д-р Румен Рашев, който не се уплаши да приеме предизвикателството Велико Търново да стане домакин на прохождащия Детски ромски фестивал, Фестивалът, макар и плахо в началото, успя да се наложи и до днес той успява да променя нагласи. Търновци и гостите на града знаят за Фестивала, чакат го и се гордеят с нея, свидетелство за което са множеството коментари в Търновските групи: “Фестивал “Отворено сърце” е прекрасно събитие, емблема за толерантност, разбиране и приобщаване” “Фестивалът се провежда от години и в него вземат участие деца от различни етноси и държави, всички представящи своите традиционни песни и танци”…
 • Фестивалът променя нагласите и на самата ромска общност – децата, които участват, си тръгват още по-мотивирани от срещите със своите връстници, от вниманието и уважението, което им е било засвидетелствано, от вярата, че те също могат да успеят – и най-вече, с мечти за по-добро образование и бъдеще: “Покрай другите младежи, и моя син се запали да учи в университет. А преди не искаше. На фестивала видя и говори с много интелигентни млади хора и започна да се интересува за специалности.”
 • Фестивалът събира не само стотици участници на сцена, но той не би бил възможен и без десетките доброволци, които идват от цялата страна и които се включват в организацията – активни ученици, младежи, наши бивши възпитаници, студенти, медиатори, активисти. Той се превръща в притегателно събитие за нестихващата ромска интелигенция и за свежите сили в ромското движение (които са не само роми и не само ромскоговорящи роми, но и много младежи и медиатори българи, турци, арменци, от групите на миллета, рударите и др.), които продължават да се вълнуват от теми като ромската гордост (Roma pride), ромската идентичност, единството между етносите и как да намерим своето място в съвременната глобална идентичност без да загубим себе си.

Парк “Марно поле” стана сцена на цветни изпълнения, показвайки красотата на ромската култура и връзката й с българската, с турската култура… Уникални танци и песни пренесоха зрителите във вълшебния свят на фолклора и напомниха колко близки сме всички в традициите си, а ателиетата и занаятчийските продукти демонстрираха уменията и таланта на участниците, създавайки незабравима атмосфера. От аромата на вкусни мекици и качамак, през гледане на ръка и кафе от Мадам Касандра, до множеството ателиета на училища, които показваха какво сътворяват всеки ден възпитаниците им, навсякъде нещо се случваше в парка. Няколко кампании на младежите доброволци, също предизвикваха интерес. Калайджиите от доброволческата група в град Етрополе отново показаха на живо отмиращия вече занаят и помогнаха на децата да видят как сухата теория от часовете по химия и физика, може да получи приложение в практиката. Специална награда получи Център Амалипе за дългогодишния си принос за развитие на ромската култура от едно от малкото ромски читалища в България “Романо дром” – Добрич

По време на тазгодишното издание на Детския ромски фестивал “Отворено сърце” във Велико Търново, доброволци активно се включиха в кампанията “Глас за вас”. Инициативата цели да повиши мотивацията на младите хора да участват в предстоящите избори за Европейски парламент. В рамките на фестивала доброволците раздаваха специално изготвени флаери, съдържащи информация за значението на европейските избори и ролята на младите избиратели в тях. Флаерите също така включваха насоки защо е важно всеки глас да бъде чут. Кампанията “Глас за вас” привлече вниманието на множество граждани, които проявиха интерес и задаваха въпроси относно процеса на гласуване и неговото значение. Инициативата на доброволците получи положителни отзиви от страна на посетителите на фестивала. Много млади хора изразиха своята готовност да участват в изборите и да бъдат активни граждани на Европейския съюз. По този начин, фестивалът “Отворено сърце” не само създаде пространство за културно и обществено споделяне, но и се превърна в платформа за насърчаване на гражданската активност и демократичното участие.

Работилница “Истински истории от общността” или ателие “Фалшини новини”, както го нарекоха учениците, се провеждаше в рамките на фестивалния ден в парк Марно поле. Младежи доброволци, обединени около инициативата, разясняваха как да разпознаваме фалшивите новини. Чрез практически примери и интерактивни уроци, участниците научиха повече за знаците, които сигнализират за фалшиви новини, дезинформация и съдържание, генерирано чрез изкуствен интелект. Това ателие не само спомогна за повишаване на медийната грамотност, но и подчерта важността на толерантността и взаимното разбирателство между различните етноси.

Младежка гражданска кампания “Младежите питат: Бъдещето, което създаваме заедно” бе част от проекта “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност”, който се изпълнява от Център “Амалипе” с подкрепата на Държавния департамент на САЩ чрез Посолството на САЩ в България. По време на Фестивала активните ученици, участващи в проекта, провеждаха интервюта и събираха послания от деца и възрастни, отговаряйки на въпроси, свързани с активното гражданство. Те питаха гражданите какви мислят, че са пречките пред младите хора в България; кои са нещата, които им пречат да се развиват, какво мислят за езика на омразата и др.

Част от Фестивала бе и Българска платформа към Европейско женско лоби, на която Център Амалипе в член от самото й създаване. Ето какво ни споделиха те: “Празникът на децата е празник за мечтите! Във Велико Търново видяхме талантливи деца с големи мечти. Едно от момичетата, в 11 клас от Сливен, дойде на нашата маса и каза, че ме познава (следи публикациите на Платформата в Инстаграм), което ме направи много щастлива! Но още по-щастлива ме направи това, което тя сподели: “Искам да уча медицина и тази година ще е тежка с матурите и изпитите, които трябва да взема. Но, веднага щом ме приемат ще ви се обадя, защото искам да стана доброволка в организация, която овластява жените!” Сила и сбъднати мечти, скъпи момичетата!”

Даниел Симеонов, педагогически експерт от екипа на Арте Урбана Колектив се включи в програмата на фестивала с практическо ателие: задачата на участниците бе да направят фотографии, които по ясен начин да визуализират думата “идентичност”. Той участва и в организираната от Център Амалипе и проведена в Община Велико Търново кръгла маса, наименувана “Да превърнем езика на омразата в език на толерантността”. В рамките на събитието бе осъществена и прожекция на късометражни филми, част от програмата “Поглед към Другия” – Международна селекция киноразкази срещу стереотипите, инициатива на Гьоте-институт България Goethe-Institut Bulgarien, реализирана от Сдружение “Арте Урбана Колектив”, която се проведе в София и Пловдив през април 2024 г. Участници в кръглата маса бяха младежи, медиатори, представители на неправителствения сектор, на местни и национални институции; както и представители на чуждестранни партньорски организации. Те дискутираха проблема с езика на омразата онлайн, както и стереотипите и дискриминацията, които все още спират много хора от уязвими групи да се развиват. 
Шествието по централната улица „Васил Левски“ беше кулминацията на първия фестивален ден. Под надслова „Заедно творим бъдещето“, участниците показаха своята сплотеност и желание за по-добро бъдеще. Шарени костюми, силни възгласи и песни – всяка група показа колко е горда от населеното си място и традициите, които носи. Емблематичното вече хоро пред паметника Майка България беше изпълнено с енергия и радост, символизирайки единството на различните етноси. 

Вечерта на 31 май, театралната група при ПГТО „Добри Желязков“, гр. Сливен представи нов прочит на Йовковия разказ „Албена“, разкривайки темите за любовта, състраданието и силата на женската красота. Веднага след тях, учениците от ПГХХТ – Пазарджик изнесоха авторската си пиеса „Криво огледало“, която чрез комедия и малко тъга постави важни въпроси за младите хора и техните проблеми. И двете постановки показаха колко талантливи и артистичните са младежите. Аплодисментите в голямата зала на Община Велико Търново не стихваха дълго след поклоните на младите актьори.

Паралелно с фестивал “Отворено сърце” Център Амалипе проведе и партньорска среща по проект RADIRIGHTS – Противодействие срещу дезинформацията за демократични права в периода 30-ти май – 3-ти юни 2024 година. Участниците бяха 26 души като освен от България, се включиха представители от Испания, Чехия и Унгария. В рамките на този форум присъстващите се ангажираха с обучение по ефективни методи за идентифициране на дезинформация сред ромската общност и разработване на стратегии за борба с нея. Този ангажимент отразява важността на сътрудничеството и обмена на знания в борбата срещу дезинформацията и за насърчаване на вярна и истинна информация. Проектът е финансиран по Програма “Граждани, равенство, права и ценности” (CERV).

Фестивалът приключи с официалното закриване на 1 юни и връчването на Голямата награда на Община Велико Търново. Това бе момент на признание за таланта и усилията на всички участници, които през тези дни ни показаха, че добротата и толерантността могат да надделеят над омразата. За нас, възрастните, това беше урок по човечност, който ще носим дълго в сърцата си. В края на деня бяха връчени и специални награди. А именно: 

 • “Наградата на кмета на Община Велико Търново д-р инж. Даниел Панов” за цялостна работа бе връчена на ПГО “Елисавета Багряна”, гр.Бяла Слатина
 • Награда за най-добра група получиха участниците от Обединено училище “Отец Паисий”, с. Майско, обл. Велико Търново
 • Награда на ЦОИДУЕМ “Най-атрактивни костюми на фестивала” получиха учениците от Обединено училище “Панайот Волов” – с. Тодор Икономово, а за най-атрактивно участие – 1 НУ “Христо Смирненски” – гр. Омуртаг.
 • Бяха избрани и Мис и Мистър Фестивал, съответно призовете получиха Ширин от Тодор Икономово и Ивайло от Върбица.
 • Специална награда за цялостен принос към популяризирането на традициите, езика и културата на етносите получи ОУ “Васил Левски” – с.Караджово
 • Наградата за най-автентично представяне получиха учениците от ПГ “Проф. д-р Асен Златаров” – Димитровград за възстановката на обичая “Къна геджеси”.
 • В категория за група с най-оригинални творчески костюми се отличиха учениците от ОУ “Св.Св.Кирил и Методий”, с. Раданово
 • Специална награда за дебют получиха Основно училище “Св.Св.Кирил и Методий”, с. Царев брод, обл. Шумен
 • Наградата за най-интересна хореография отиде при Обединено училище “Св.Св. Кирил и Методий” – с. Търнене.
 • Специална награда за най-динамично развиващо се училище получи ОУ “Христо Ботев”, гр. Мъглиж.
 • Наградата за най-атрактивни танцьори получи Ромското шоу и бели денс изпълнението на ОУ “Св.Св. Кирил и Методий”, с. Иваново, обл. Хасково

Разбира се, не пропуснахме да отличим и най-атрактивните ателиета. Награда “Най-добро ателие” получиха участниците от Етрополе със своето кулинарно ателие и калайджийско ателие и ателието на учениците от Основно училище “Христо Ботев”, с. Екзарх Антимово, обл. Бургас

А как изглеждаше фестивалът през очите на ученичката Елиза Стилианова, разберете от споделеното от нея:

Тази година фестивал ,,Отворено сърце” го очаквахме и аз, и участниците от моето училище с нетърпение! За мен лично това беше и първото събитие на център ,,Амалипе”, в което бях поканена като доброволец, беше ми изключително приятна цялата обстановка – беше много зареждаща, красива и цветна. Много се радвам, че бях част от този фестивал, този път от по- близо видях цялата подготовка, която никак не е лесна и малка; получих нови знания, нови моменти и се видях с познати и любими за мен хора. Тази година ми се наложи освен като доброволец да участвам и като участник и да танцувам с групата си и много бързо да сменям роли, както казва Дени, но се радвам, че бях част не само от фестивала, но и през текущата учебна година от повечето събития на Център ,,Амалипе”! Това беше за мен опит на първо място, невероятни спомени и нови приятелства! Благодаря на целия екип и на всички, които бяха част от моите преживявания!!!

Поредното издание на фестивалът „Отворено сърце“ не само събра и вдъхнови хиляди деца и възрастни, но и подчерта важността на културното многообразие и толерантността. Този ежегоден празник ни напомня, че сме част от една единна нация, в която всеки етнос носи своето незаменимо културно богатство. Велико Търново отново се превърна в сцена на обединение и приемане, където всеки може да изрази себе си и да бъде приет с отворено сърце.

Фестивалът се реализира и със специалната подкрепа на „Кауфланд България ЕООД енд Ко“ КД, Престиж-96 АД, Екстрапак ООД, Издателство “Просвета”.

Фестивалът беше излъчван на живо в нашия YouTube канал CenterAmalipeMedia, благодарение на екипа на Бисер Петков. Повече за неговата продукция може да видите тук. Live излъчването от 31-ви май, можете да наблюдавате тук:

Live излъчването от 1-ви юни също може да наблюдавате, но поради това, че част от притежателите на авторски права не позволяват използването на музиката им в YouTube, част от песните са заглушени:

Фестивалът и съпътстващите го събития уважиха редица високопоставени гости, сред които Сони Дахия – втори секретар на Посолството на Индия в България, Д-р Ева Жечева – директор дирекция „Права на детето“ към Омбудсмана на Република България, Йолислав Иванов – Главен експерт, „Приобщаващо образование“ в МОН, Доц. д-р инж. Цанко Стефанов – представител на Областна администрация Велико Търново, инж. Розалия Личева – Началник на РУО Велико Търново, Юлия Влаева, Началник на РУО Габрово, Надежда Дойчинова – Старши експерт по предучилищно образование в РУО – София-град, Стоян Стоянов – Експерт по български език и литература към РУО Сливен,  Доц. дн Йосиф Нунев – преподавател във ВТУ Св. Св. Кирил и Методий, Доктор Лало Каменов – Директор на ЦОИДУЕМ, проф. Мария Баева – член на Управителния съвет на ЦМЕДТ „Амалипе“, Огнян Исаев, Линка Тонева и Виолета Димитрова от Тръст за социална алтернатива, Бони Бонев – Председател на управителния съвет на Българо-швейцарската търговска камара, Анжела Досева (РДСП – Велико Търново) и Мая Пешева (ДСП – Велико Търново), Александрина Димитрова – Мениджър “Обучение на училищни екипи“ „Заедно в час“, Илияна Балабанова – Председател на Българска платформа на Европейското женско лоби, Георги Петров от Сдружение „Форум Гражданско Участие“, Ганчо Илиев – Председател на Управителния съвет на сдружение „Свят без граници“ и др. Поздравителен адрес беше изпратен от  Д.ик.н. Янка Такева, председател на СБУ; както и от името на Председателя на КЗД – г- жа А. Джумалиева и ЦОИДУЕМ. Може да ги прочетете тук

Снимки на Радостина Петкова от Фестивала може да разгледате тук.

Още снимки от Фестивала, създадени от Давид Георгиев можете да разгледате в следните папки:

Албум 1

Албум 2

Албум 3

Албум 4

Албум 5

Повече за Давид Георгиев, можете да разберете от тук.

XIХ Детски ромски фестивал „Отворено сърце“ се проведе с подкрепата на: