Училища, активни ученици и образователни медиатори от мрежата на Център Амалипе отбелязоха Международния ден на майчниия език

Ученици, училища и образователни медиатори от мрежата на Център “Амалипе“ “Всеки ученик ще бъде отличник” за поредна година отбелязаха Международния ден на майчиния език – 21 февруари. Езикът е тясно свързан с културата на един народ. С изчезването на даден език се създава културно обедняване, което засяга цялото общество: по-малко възможности за комуникация, обмен в диалога и разбирателството между различните култури. Именно поради силното значение на разнообразието от езици и култури децата заедно създадоха редица цветни и позитивни кампании.

Част от тях можете да разгледате в галерията по долу и да научите повече как е преминало събитието като посочите снимката. 

Първо НУ “Христо Смирненски” гр. Омуртаг отбеляза 21 февруари Международен ден на майчиния език с помощта на образователния медиатор Веселин Сандев.

На 21-ви февруари бе отбелязан Международния ден на майчиния език и в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Якоруда. Празникът е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света. Този ден се отбелязва за пръв път през 2000 г. като всяка поредна година честването има различен акцент. Запазването и съхраняването на повече от 6000-те езика, които съществуват в света, е сред основните цели на ЮНЕСКО.

Кампаниите са част от проект Проект „Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност“ се изпълнява от Център „Амалипе“, Фондация „Отворено общество“ – София, Форум „Гражданско участие“ и единадесет училища в най-малко 50 общини в необлагодетелствани региони и общности извън София. Проектът обхваща широк кръг ученици в гимназиална възраст, особено тези, които получават недостатъчен достъп до услуги, от уязвими ромски общности, от слабо развити региони и др., за да повиши значително техните знания, интерес и мотивация да бъдат активни в различни форми на гражданско участие. Те са включени в набор от интерактивни обучения на връстници (включително Академия за лидерство), дейности за формално образование и кампании/симулации. В рамките на проекта се разработват и използват набор от онлайн и други инструменти. Проектът се реализира с подкрепата на U.S. State Department чрез Посолството на САЩ в България.

Проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност” се реализира с подкрепата на U.S. State Department чрез Посолството на САЩ в България.Презентация за проекта и основните дейности, можете да видите тук