Образователни медиатори отбелязаха 5 ноември – Международен ден на ромския език

За поредна година образователни медиатори, към Център ,,Амалипе“ и медиатори от Мрежата ,,Всеки ученик ще бъде отличник“ отбелязаха Международния ден на ромския език.

Всяка година на 5 ноември ромите в Европа отбелязват Международния ден на ромския език. Говорен по целия свят, ромският е езикът на ромите, език, запазен и предаван от поколение на поколение през вековете главно в устната си форма. По време на първия ромски конгрес през 1971 г., ромският език е официално признат за език на ромите в Европа. Това доведе до включването му в различни международни регулации, включително в Европейската харта на регионалните езици на малцинствата на Съвета на Европа. В резултат на последователните усилия на ромските интелектуалци, ромският език днес е включен в учебната програма в няколко европейски държави. Безспорно ромският език е напомняне за общото културно наследство между различните ромски общности в Европа. Съветът на Европа подкрепя признаването на ромския език на европейско ниво, както и неговото популяризиране в образователните системи, използването в речта и писмеността, в обществения и частния живот.

На този ден екипът на Център „Амалипе“ иска да поздрави всички роми, като им припомни важността да се помни, говори и предава нашият език на бъдещите поколения. Въпреки че през вековете немалко роми са забравили ромският език, то остава част от миналото им. Може много от нас да са в тежко положение, или да не са приети, но нека не забравяме, че никой и никога няма да може да ни отнеме гордостта от това да се наречем роми, да имаме нашият език и празници. Това ни прави народ, но още повече – прави ни свободни хора.

 

Ето по места как го отбелязаха:

с. Якоруда

Образователният медиатор Бервин Емилова от ОбУ „Пенчо.П Славейсов” с. Марково отбеляза  с ученици  и родители Международния ден на ромския език, като родителите говориха и пяха на своя майчин език.

с. Победа

Мира Стефанова, като образователен медиатор в  ОбУ ,,Добри Войников“ с. Победа,  отбеляза заедно с доброволци, родители и ученици Международния ден на ромския език.  Всички се включиха като казаха няколко стихотворения на ромски език. Така те искат да покажат, че се гордеят, че са роми и владеят този език, сподели Мира Стефанова.

с. Красен

5-ти ноември е Международният ден на ромския език. Честит празник на всички! В “ОУ Йордан Йовков” с. Красен отбелязаха този празник с едно поучително видео, с което децата се запознаха с най-различни диалекти на ромския език. „При нас не се говори на ромски език, но е добре децата да знаят, че огромна част от населението по целия свят го говорят“, каза Салиме Алиева .

с. Караджово

„В този свят ние се родихме роми, които дълги години се лутат в търсене на по-добър живот. Не успяхме да го намерим, но открихме себе си“, сподели образователният медиатор Бойчо Кочев. Хората разбраха, че през годините това, което ни остава, са нашите: бит, култура и език, които са ценно наследство за всеки народ. Въпреки че през вековете немалко роми са забравили ромския език, то остава част от миналото им. Може много от нас да са в тежко положение, или да не са приети, но нека не забравяме, че никой и никога няма да може да ни отнеме гордостта от това да се наречем роми, да имаме нашия език и празници. Това ни прави народ, но още повече – прави ни свободни хора. Каза още Бойчо.

с. Стефан Караджа

В ОУ “Отец Паисий” с. Стефан Караджа, макар че са в онлайн обучение успяха да съберат децата от 2 клас заедно с госпожата по английски В. Вълчева. Говориха си за различните езици и диалекти. Учениците създадоха рисунки, посветени на темата и споменаха, че езикът е богатство! Така отбелязаха 5 ноември “Международен ден на ромския език”.

Бяла Слатина

Център за развитие на общността Бяла Слатина отбеляза международния ден на ромския език. Това ни прави народ, още повече – прави ни свободни хора! Доброволците -студенти и ученици проведоха беседа и направиха постер с поздрав на ромски език.

Силистра

Спортно училище ,,Дръстър” – град Силистра отбелязаха Международния ден на ромския език, като проведоха дискусия по темата. На учениците, които бяха в ОРЕС обучение, се предостави информация в онлайн платформата, в която се обучават, съпроводеня с клип, изработен от доброволци.

с. Нова черна

Като образователен медиатор Веска Абаджиева, заедно с учениците от ОУ” Св. Св. Кирил и Методий” с. Нова Черна, отбелязаха деня на ромския език чрез дискусии и различни занимателни дейности.

Стражица

Образователният медиатор отбеляза 5 ноември – всяка година на тази дата се чества Международния ден на ромския език. Проведени бяха разговори с родителr за ценността на езика и различните диалекти на ромския език, затова че не трябва да се забравят традициите, ценностите и богатството на езика. Говорен по целия свят, езикът на ромите е запазен и предаван от поколение на поколение през вековете главно в устната си форма. В община Стражица се говори на ромски, турски, влашки и български. При среща с родителите в с. Царски Извор, където се проведоха разговори за ромския език, участници споделиха, че е на изчезване и все по-малко се говори от млади и стари. Хората отбелязаха, че трябва да се съхрани езика. Традициите са едни от инструментите, които позволяват на Ромите да запазят идентичността си през вековете и играят важна роля в живота им, независимо къде и как живеят. Тези ромски традиции създават ромската идентичност. Мястото, където тези традиции действат с пълна сила е вътре в ромското семейство и семейния живот. Също така да не забравяме ,че ромската музика съчетава голямо разнообразие от етнически традиции за ромите. Не трябва да се забравя майчиния език какъвто и да е той: турски, ромски, влашки и т.н. Трябва да се съхраняват: културата, езика и традициите.

с. Чешнегирово

С учениците от 1 и 2 клас от Основно училище ,,Св. Св. Кирил и Методий” с. Чешнегирово бе отбелязан “Международния ден на ромския език”. Заедно с децата рисуваха, твориха и беседваха. Обсъдена бе темата за важността на това да запазим традициите и езика при всяка общност, значението на някои ромски обичаи и това колко е важно да се говори/пише правилно ромски и български език.

с. Борован

Образователният медиатор Алина Арсова, отбеляза Международния ден на ромския език – 5 ноември. Учениците, учещи в ПГТ “Коста Петров“  с.Борован, отправиха поздрав към всички на майчиния си език. „Бъдете здрави и съхранете идентичността и езика си.“, беше тяхното послание.