Ромски мелодии огласиха сърцето на Велико Търново – Център Амалипе проведе концерт по повод 8 април

На 8-ми април, Велико Търново се превърна в център за почит и възхвала към ромската култура. По повод Международния ден на ромите, Център Амалипе организира дейности, посветени на разнообразието и богатството на ромската култура.

Инициативите започнаха с церемония на пускане на карамфили в река Янтра в знак на съпричастност към над половин милион роми, загинали по времето на Холокоста. Чрез този жест доброволци и екипа на Център Амалипе искаха да покажат ангажимента си към запазването на паметта за трагичната история и важността на равнопоставеността и уважението към всички културни наследства.

По-късно вечерта, на сцената на проект “Арт лято”, бе проведен концерт, вдъхновен от ромската култура. Присъстващите бяха свидетели на великолепни изпълнения на традиционни ромски песни, съчетани с майсторски инструментални изпълнения от талантливи музиканти, както и прочит на поезия, създадена от прекрасни ромски автори.

Live излъчване от концерта можете да гледате тук:

Сред участниците бяха успешни ролеви модели като музикалният педагог и изключителна певица Елена Христова, виртуозният китарист Георги Стефанов, студентът по Изпълнителско изкуство на гайда и саксофон в Пловдив Юлиян Карагьозов, изящният музикант на клавишни инструменти Стефан Стефанов и още много други. В събитието се включиха и доброволци – ученици от училища от Община Велико Търново, както и студенти от ВТУ “Св.св.Кирил и Методий”. Изненадващо към тях пожелаха да се присъединят и местни граждани, които изпълниха традиционни руски цигански романси.

Дълго след официалната програма участниците продължаваха да огласятг Велико Търново с прекрасни импровизации. Една от тях можете да видите от тук:

Събитието беше възможност за обществото да се събере и да отпразнува уникалните таланти и изкуства, които ромската общност дарява на нашето общество. То напомни на всички за значението на взаимното уважение и съпричастност в разнообразието на културите ни.

Кампания “Пробудените хора променят света!“, по повод 8 април се осъществява в рамките на проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност”, който се реализира с подкрепата на U.S. State Department чрез Посолството на САЩ в България.