Училища и медиатори от мрежата на Център Амалипе отбелязаха Международния ден на ромите

8 април е ден, който ни напомня, че трябва да не забравяме – откъде сме, кои сме и с какво можем да се гордеем. Това е ден както за почитане на паметта на загиналите, така и за честване на тези, които пазят ромската култура като част от собствената ни идентичност и като част от националната, европейската, световната култура… Затова и мащабното отбелязване на 8 април е част от мисията на Център Амалипе за културна идентичност, за толерантност, за признание и за това да учим и живеем заедно.

На 8 април ромите по цял свят отдават почит към своите жертви през Втората световна война. Обявен е като ден на ромите през 1990 г., по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация “Романо юнион”, в чест на първата значима международна среща на представители на ромския етнос – Първият Ромски конгрес, проведен на 8 април 1971 г. в Лондон. През 1992 година ООН и Съвета на Европа, по предложение на Международната организация “Романо юнион”, обявяват 8 април за Международен ден на ромите. На конгреса са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен “Джелем, джелем”. Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото.

За поредна година десетки училища, ученици, доброволци и образователните медиатори към Мрежата на ЦМЕДТ “Амалипe” отбелязоха Международния ден на ромите – 8-ми април. Отражението на тези чествания превърна социалните ни канали за няколко дни в платформа за споделност и общност: от Гоце Делчев до Генерал Тошево, от Средец до Монтана и Враца.

Тъй като 8 април тази година се пада в събота, част от събитията бяха отбелязани преди или след 8-ми април.

Как бе отбелязан Международния ден на ромите по места:

 Област Благоевград

СУ “Св. св. Кирил и Методий”, Гърмен – По повод Международния ден на ромите учениците отбелязаха празника с различни дейности. Учениците от клуб “Ромски фолклор” показаха по вълнуващ и интересен начин историята на ромския народ, химна, знамето и традиционните ромски занаяти. Празникът завърши с футболен мач, който бе открит от прекрасните мажоретки, които създадоха добро настроение. Учениците показаха толерантност и любознателност към чуждата култура, традиции и обичаи като заредиха всички с много положителни емоции.

 Област Бургас

ОУ “Отец Паисий”, Равна гора – Под ръководството на образователния медиатор, учениците от 6 и 7 клас запознаха своите съученици с интересни факти от ромската култура, историята на етноса и неговия фолклор. Прозвучаха и произведения на ромски автори. 

СУ “Св. св. Кирил и Методий”, Средец – Съвместно образователни и здравни медиатори отбелязаха 8 април в ЦРО гр.Средец с учениците от СУ “Св. Св. Кирил и Методий” гр.Средец, като беше представена презентация и танци.

 Област Велико Търново

На 7-ми април над 20 доброволци – студенти, ученици от ПГ по моден дизайн гр. Велико Търново и СУ „Владимир Комаров“, ОбУ “П.Р.Славейков”, Джулюница почетатоха паметта на над 500 000 загинали роми в Холокоста през Втората световна война. От Стамболовия мост бяха пуснати цветя в река Янтра, запалени свещи в памет на загиналите в Холокоста, както и пуснаха гълъби – символ на мира.

ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, с. Батак – на 7 април в село Батак се проведе футболен турнир. Участие взеха ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ село Батак , СУ “Христо Смирненски”, гр. Гулянци и ОУ “Бачо Киро“, гр. Бяла Черква. Официални гости на турнира бяха – инж. Албена Петрова – заместник кмет на Община Павликени, Георги Филипов – секретар на МКБППМН град Павликени, Зенко Маринов – кмет на село Батак, Александър Михайлов – директор на училището в град Бяла Черква ,Шенай Нуриев –директор на училището в село Батак и Богдана Хаджиева директор на ДГ – село Батак. В събитието взеха участие и образователните медиатори Стефан Стефанов и Николай Стефанов.

ЦРО – Стражица – На 7 април медиаторът – Ирена Михайлова към център за развитие на общността – Стражица, ЦМЕДТ “Амалепе”, се включи в Международния ден на ромите, като проведе среща с родителите. Темата на срещата бе 8-ми април. На родителите им бе разяснено ,че на този ден ромите по цял свят отдават почит към своите жертви през Втората Световна война. Проведе се беседа, а на присъстващите им се обясни за химна и знамето на ромите, кои са най-големите празници на ромите за невинни жертви, загинали в концентрационните лагери по време на Втората световна война, от които стотици хиляди са били роми. 

СУ “Св. Климент Охридски”, гр. Сухиндол – Ученици от училището с помощта на образователният медиатор, изготвиха табло по повод Международния ден на ромите като отдадоха почит с поднасяне на цветя пред паметника на училището.

ОУ “Св. Паисий Хилендарски”, гр. Горна Оряховица – на 6 и 7 април бе представена презентация пред учениците в начален и прогимназиален етап от образователния медиатор в училище. Чрез мероприятието се постигна информираност на учениците за зараждането и отбелязването на 8 април като Международен ден на ромите. Учениците от начален етап в занимания по интереси рисуваха знамето на международната организация организацията “Романо юнион”.

 Област Варна

Обединено училище “Свети Иван Рилски”, Червенци – Учениците от Фолклор на етносите -РОМСКИ ФОЛКЛОР заедно със свои съученици и учители от ОбУ -“Св.Иван Рилски”с.Червенци отбелязаха 8 Април-Международeн празник на ромите, като приготвиха информационно табло в памет на жертвите от ромски произход през втората световна война. Събитието продължи по подготвеният сценарий от участниците във Фолклор на етносите. Участниците на събитието изгледаха също кратко информативно видео за историята на празника и документален филм за Холокоста.

Област Враца

ПГ “Алеко Константинов”, гр. Мездра – на 7 април учениците от училището разказаха за Международния ден на ромите – кога и по какъв повод 8 април е обявен за международен, както и характерни ромски традиции. Учениците се запознаха и със символите на ромите – химна “Джелем, джелем” на Жарко Йованович от 1969 г. и знамето, изобразяващо синьото небе, зелената земя и червеното колело на постоянното движение. Отбелязването завърши с изпълнени от мажоретният състав към училището оригинални ромски танци.

ОУ “Отец Паисий”, с. Борован – на 07.04.2023 г. в училището се проведе интердисциплинарен празничен урок под наслов “Историята в един урок на три езика”, посветен на 8 април – Международния ден на ромите. Един нетрадиционен учебен час, компилация от няколко учебни дисциплини: история, английски език, литература, музика и ромски фолклор, в който място намериха и заниманията по интереси „Природата около нас“. Това е поредното доказателство за приемственост между Начален и Прогимназиален етап в училището, урок, който прозвуча на три езика: български, ромски и английски език. В празничния урок, подготвен от госпожа Ива Гачовска – ръководител на групата с ФУЧ по Фолклор на етносите – ромски фолклор, г-жа Албена Лазарова – старши учител по английски език и г-жа Марина Гойлашка – старши начален учител, взеха участие ученици от всички паралелки и членовете на ученическия парламент в училището. Гости на инициативата бяха госпожа Нели Найчова – директор на ОУ “Отец Паисий”, учители, родители и членовете на родителския клуб.

ОУ “Н. Й. Вапцаров”, Селановци – на 6 април  ученици, учители, родители и институции отбелязаха 8 април – Международния ден на ромите с акцент върху съхраняване на историческата памет. Празникът “Длъжни сме да помним” включваше конкурс за изработване и представяне на презентации от двете възрастови групи, разказ на един родител, стихове, песни и танци.

ОУ “Христо Ботев”, с. Крушовица – Образователните медиатори проведоха много инициативи: среща със старши разследващ полицай Севдалин Найденов (изявен и успешен човек от общността), разказаха за историята на 8-ми април, четоха за бита и културата на ромите, рисуваха.

ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, Добролево – учениците от 4 клас направиха табло. Образователния медиатор Силвия Павлова подготви презентация, свързана с историята на ромите загинали в концентрационните лагери по време на втората световна война.

В ЦРО – Бяла Слатина отбелязаха Международния ден на ромите като пуснаха бели цветя в реката. 

Област Добрич

ОУ “Христо Смирненски”, гр. Генерал Тошево – на 7 април образователните медиатори г-жа П. Добрева и г-жа К.Златева изнесоха кратка беседа пред учениците от 3, 4, 6 класове, свързана с 8-ми април – Международния ден на ромите. Учениците подготвиха информационно табло с исторически факти и снимки, свързани с невинните жертви загинали в концентрационните лагери по време на Втората Световна война. Бяха запознати с техните символи – знаме и химн, както и творчеството на ромски поети.

ОУ “Васил Левски”, Преселенци – учениците отбелязаха Международният ден на ромите с танци, облечени в ромски носии.

В концерт, посветен на 8 Април – Международен ден на ромите, който се състоя в читалище Свобода – 1940, с. Стожер, взеха участие и училища от мрежата на Център Амалипе – ОБУ „Добри Войников“, с. Победа, ОБУ „П. Яворов“, с. Стефаново, ОУ „Климент Охридски“, с. Смолница, ОУ „В. Левски“, с. Божурово, ОУ „В. Левски“ с. Хитово. Освен представянето на учениците, поздрави участниците и гостите танцов състав “Хоп-Троп за Международния ден на ромите – 8 април, организиран от община Добричка.

Област Кюстендил

ПГ “Акад Сергей Павлович Корольов” гр. Дупница – на 7 април образователните медиатори Вероника Якимова и Евелина Зогравска подготвиха презентация, филм за Лагерите на смъртта и прочетоха ромската легенда “Градината на народите” .Почетоха паметта на загиналите роми през Втората световна война като пуснаха цветя в река Джерман.

Област Ловеч

ОУ “Христо Ботев”, с. Румянцево – учениците направиха презентация и беседа върху темата на загиналите 500 000 Роми в Холокоста през Втората световна война като по този начин отбелязаха Международния ден на ромите.

Област Монтана

Професионална гимназия по лека промишленост, гр. Монтана – Учениците отбелязаха Деня на ромите с кратка историческа лекция на открито, от която имаха възможността да разберат защо 8-и април е Денят, кое е знамето на ромската общност и какво символизира то, кой е химнът. Балони с хелий полетяха в небето в знак на възпоменание на жертвите на Холокоста. 

Трето ОУ “Иван Вазов”- гр. Берковица – на 7 април група “Фолклор на етносите” изгледа презентация, от която научи повече за живота на ромите, за техния химн (“Джелем, Джелем”), тяхното знаме и култура. 

ОУ “Отец Паисий”, с. Мадан – отбелязването протече чрез бесета, последвана от Ромския химн “Джелем, Джелем”, а накрая учениците пуснаха балони в памет на жертвите от Холокоста.

Средно училище “Христо Ботев”, Брусарци – също отбелязаха Международния ден на ромите с песни и танци.

Средно училище “Отец Паисий”, Медковец – на 7 април се проведе програма, която включваше исторически данни за Международния ден на ромите, рецитиране, скечове, танци, конкурс “Мис ромска перла” и викторина с въпроси.

Област Пазарджик

ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, Ветрен – на 7 април учениците от 5,6 и 7 класове проведоха беседа “Какво е за мен 8 април” като обсъдиха депортирането на ромите в нациска Германия.

Област Плевен

ОУ “Хр. Ботев”, с. Асеновци – учениците от училището отбелязаха Международния ден на ромите с изготвяне на информативно табло.

ОУ “Неофит Рилски”, Градина – Учениците от групите по Ромски фолклор отбелязаха Международния ден на ромите като децата от III и IV клас изпяха химна „Джелем-джелем”, изслушаха разказа на дядо Димитър как и защо ромите са тръгнали от Индия, как са избрали своя символ – колелото на каруца, танцуваха, пяха и се веселиха.

 Област Пловдив

ОУ “Свети Свети Кирил и Методий”, Стрелци – Отбелязан ден на ромите на 7 април с различни представления от ученици.

Начално Училище “Отец Паисий”, Динк – Отбелязан ден на ромите заедно с празника на буквите с песни и стихотворения.

ОУ “Граф Н. Игнатиев”, Граф Игнатиево – Международният ден на ромите е отбелязан чрез постановка. 

ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, Караджалово – Отбелязан ден на ромите на 7 април със стихотворения и четене.

ОУ “Христо Смирненски”, Ново село – Отбелязан ден на ромите на 7 април със стихотворения и четене.

ПГИ “Тодор Генчов Влайков”, гр. Клисура” – учениците отбелязаха с училищно тържество.

ОУ “Неофит Рилски”, Ягодово – учениците от училището отбелязаха Международния ден на ромите с мероприятия на открито.

ОУ “Васил Левски”, Караджово – Отбелязан ден на ромите на 6 април с представена музикално – танцова програма.

Област Разград

ОУ “Христо Ботев”, Китанчево – се проведе честване под мотото „Традициите сближават“. Информационното събитие сплоти още повече ученици и учители. 

Област Русе

ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, Сеново – Екипът на ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, град Сеново и неговите ученици, отбелязаха 8 април – Международен ден на ромите. Те отдадоха почит към паметта на жертвите от концентрационния лагер Аушвиц през Втората световна война. Програмата беше открита с презентационен филм и доклад за Международния ден на ромите, след което тя продължи с представяне на ромски танци, изцяло по хореография на учениците, с изключителната подкрепа на г-жа Елена Асенова и други педагогически и непедагогически специалисти. След края на програмата учениците поднесоха цветя в близката река в града, в памет на жертвите.

Професионална гимназия, гр. Бяла – Учениците отбелязаха 8 април – Международен ден на ромите с изготвянето на табло и беседа, свързани с историята на ромите.

 Област Силистра

 ОУ “Цанко Церковски”, Средище – На 8 април учениците от училището се включиха в 16-тия Общинския събор на ромите. Децата от подготвителна група и учениците от първи до седми клас, подготвени от своите учители – Дарина Антонова, Шенгюл Акъ, Пламена Великова, Сибел Емилова и Милена Джамбазова представиха танци, песни и стихове. Поздравление поднесе госпожа М. Михайлова, директор на ОУ “Цанко Церковски”.

ПГМСС “Н. Й. Вапцаров”, Средище – на 6 април учениците от 8-ми 9 -ти и 10-ти клас отбелязоха “Международния ден на ромите”. Подготвиха презентация, свързана с историята на ромите по време на Втората Световна война, както и гледаха кратки филми, направиха беседа и изготвиха рисунки по повода.

Област Сливен

По повод Международния ден на ромите ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, с. Камен си партнира с ОУ “Христо Ботев”, с. Съдиево, обл. Бургас чрез песни, танци и сценки, представени от учениците от двете училища.

ОУ “Капитан Петър Пармаков”, Градец – на 7 април със стихотворения и танци бе отбелязан Международният ден на ромите. 

ОУ “Капитан Петър Пармаков”, Тополчане – на 7 април е отбелязан със стихотворения и четене. 

ПГТО “Добри Желязков”, Сливен – На 7 април е отбелзан с табло в училището със снимки от историята на ромите. 

ПГ по механотехника, Сливен – Отбелязан на 7 април с едноминутно мълчание за почитане на паметта на убитите по време на Втората световна война роми.

 Област София град

ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, Ихтиман – с празнична програма учениците от училището отбелязоха Международния ден на ромите.

Обединено Училище “Св. Св. Кирил и Методий”, Априлово – на 8 април по инициатива на Ромски инициативен комитет Гл. организатор Малвина Стефанова. футболисти, надсвирване и вкусни гозби – всичко това събрано на едно място – това е рецептата на ромите от Априлово за прекрасен празник и отбелязване на Международния ден на ромите и загиналите в лагерите на смъртта през Втората световна война.

Софийска област

ОУ “Васил Левски”, с. Видраре – Ученици от ФУЧ „Фолклор на етносите – Ромски фолклор“ представиха интересни факти от ромската история чрез песни, легенди и сценка, която накара публиката бурно да аплодира. Медиаторката Малина Койчева беше приготвила вкусна почерпка – домашен лучник за всички.

 Област Стара Загора

Основно училище “Свети свети Кирил и Методий”, Черна гора – на 6 април бе отбелязан Международният ден на ромите, като учениците от Фолклор на етносите ,,Ромски фолклор”, заедно с родителите са направили палачинки и традиционното ястие ,,Томас”.

ОУ “Свети Паисий Хилендарски”, Хаджидимитрово – Международният ден на ромите бе отбелязан с училищно тържество.

ПГ “Атанас Дамянов”, Николаево – на 7 април бе отбелязан Международният ден на ромите като учениците от Фолклор на етносите в две групи – малки и големи са показали традициионни носии и танци.

Основно училище “Христо Ботев”, Хрищени – с песни и танци на 7 април бе отбелязан Международният ден на ромите. 

ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Чирпан – на 7 април по повод Международния ден на ромите се проведе спортен турнир.

Основно училище “Христо Ботев”, Мъглиж – с филми и дискусия бе отбелязан на 4 април Международният ден на ромите.

Първо ОУ “Св. Паисий Хилендарски”, Гълъбово – учениците отбелязаха Международния ден на ромите с четения.

ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, Шипка – на 7 април учениците от прогимназиален етап изпълниха стихотворения и ромска приказка, разказаха за знамето и химна на ромите, припомниха историческата им съдба по време на Втората световна война и представиха ромски танц в края на тържеството.

Област Търговище

ОУ “Г. С. Раковски”, с. Голямо ново – изготвиха информационни табла посветени на 8 април, по инициатива на учениците от Ученическия парламент. 

Второ Начално училище “Васил Левски”, гр. Омуртаг – беше официално представена презентация, посветена на международния ден на ромите. На събитието участваха учители, ученици и родители.

ОУ “Христо Ботев”, с. Камбурово – бе представена презентация, посветена на международния ден на ромите. Бе почетена паметта на онези половин милион роми, загинали в концентрационните лагери по време на Втората световна война. На събитието участваха учители, ученици и родители.

Област Хасково

Средно училище “Св. Климент Охридски”, Симеоновград – отбелзан чрез провеждане на благотворителен базар.

Основно училище “Иван Вазов”, Симеоновград – отбелзан на 7 април с представления от ученици.

 Област Шумен

СУ “Трайко Симеонов”, гр. Шумен – Международният ден на ромите беше отбелязан чрез пускане на бели цветя по течението на река Камчия, а в небето над Шумен полетяха светещи фенери.

ПГ по селско стопанство и хранителни технологии, гр. Шумен – отбелязаха този знаменит ден за почитане паметта на всички загинали роми в “Лагерите на смъртта” с изпяване химна на ромите “Джелем, джелем”. 

ОБУ “Христо Ботев”, с. Каспичан – на 7 април в читалището на селото учениците отбелзаха Международния ден на ромите с рецитал, танци и поднасяне на цветя.

Професионална гимназия по селско стопанство, гр. Нови пазар – проведе се беседа по повод 8 април – Международния ден на ромите. Ученичка от 11 клас бе подготвила и представи кратка информация за произхода, химна и знамето на ромите. Последва дискусия за това как живеят ромите в България в днешно време, какви са техните приоритети и мечти. Отбелязана бе ролята на образованието за просперитета на хората от ромската общност.

СУ “Св. Паисий Хилендарски”, гр. Върбица – на 7 април се проведе отбелязване на „8-ми април – Международен ден на ромите“ с участието на изявени ученици на Лидерската академия – Ивайло Ивайлов – 9 “Б” клас и Миглена Евлогиева – 12 “Б” клас. В обучението и подготовката се включиха и учениците от клуб „Фолклор на етносите“.

ОБУ „Панайот Волов”, с. Тодор Икономово – проведе се тържество за общността. Ученици, облечени в традиционни ромски носии изнесоха програма с песни и танци, посветени на Международния ден на ромите. 

ОБУ “Христо Ботев”, с. Ивански – Учениците от Ученическия съвет представиха сцена за единството на всички етноси на Земята, както цветята в Световната градина. След това се проведе състезание – кръстословица (в нея бяха включени празниците на ромите).

ОУ “Свети Климент Охридски”, Пет могили – беше посветено радиопредаване на Международния ден на ромите – 8 април. По училищното радио бяха разказани основната информация за деня, а накрая прозвуча химнът „Джелем, джелем“.

СУ “Цанко Бакалов Церковски”, с. Никола Козлево – на 8 април заедно с общината се проведоха спортни прояви на игрищата в училище. В турнирите взеха участие ученици и родители. 

Обединено училище “Пенчо П. Славейков”, с. Марково – на 7 април отбелязахоха Международния ден на ромите – 8 април. Учениците отдадоха почит към всички жертви – стотици хиляди роми, избити в концентрационните лагери по време на Втората световна война.

Област Ямбол

 ОУ “Христо Ботев”, с. Кукорево – с беседа на 1 и 2 клас се запознаха учениците относно Международния ден на ромите, както и с ромското знаме, какво символизира зеленият и синият цвят и колелото! Отбелязването приключи със създаване на табло за загиналите роми в Холокоста, както и слушане на химна на ромите “Джелем, Джелем”.

ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, Стралджа – отбелязан на 7 април чрез стихотворения и танци.

Проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност” се изпълнява от Център „Амалипе“, Фондация „Отворено общество“ – София, Форум „Гражданско участие“ и девет училища в над 50 общини в необлагодетелствани региони и общности извън София. Проектът се реализира с подкрепата на Държавния департамент чрез Посолството на САЩ в България. Обхваща широк кръг ученици в гимназиална възраст, особено тези, които получават недостатъчен достъп до услуги, от уязвими ромски общности, от слабо развити региони и др., за да повиши значително техните знания, интерес и мотивация да бъдат активни в различни форми на гражданско участие. В рамките на проекта младежи от цялата страна от началото на годината проведоха обучения тип “връстници обучават връстници” и кампании на граждански и мултикултурни теми.