Център Амалипе организира концерт “Пробудените хора променят света!“, по повод 8 април във Велико Търново

По повод 8 април – Международния ден на ромите, Център Амалипе и активните младежи организират концерт във Велико Търново, посветен на разнообразието и богатството на ромската култура!

8-ми април е Международният ден на ромите – ден за почит и осъзнаване на културното наследство, борбата за права и предизвикателствата, пред които са изправени ромските общности в целия свят. Този ден е повод за отдаване на признание на над половин милион загинали през Втората световна война в Холокоста. В светлината на събитията, свързани с Международния ден на ромите, образователни институции, младежи, доброволци и организации се ангажират с различни инициативи за почит и запазване на паметта на загиналите, както и за подчертаване на значението на равнопоставеността и уважението към културното разнообразие.

Този ден е време за почит и спомен за трагичната история на ромския народ по време на Втората световна война, но и възможност да отпразнуваме уникалните таланти и изкуства, които ромската общност носи в нашето общество! С тази цел на 8 април във Велико Търново Център Амалипе ще почете паметта над 500 000 загинали през втората световната война роми в Холокоста, като ще бъдат пуснати карамфили в знак на съпричастност към загиналите от 12:00ч от Стамболовия мост във водите на р.Янтра.

По-късно на същия ден от 19:00ч. на сцената на проект “Арт лято”, разположен до Художествена галерия “Борис Денев” (до паметник “Асеневци”, наричн още Конниците), ще се състои концерт, вдъхновен от ромската култура. На сцената ще видим изпълнения на традиционни ромски песни, чудесни музиканти, представяне на произведения на ромски поети и много други изненади!

Предварително потвърдените участници до момента включват Елена Христова – музикален педагог и изключителна певица, Георги Стефанов – виртуозен клавирист, Юлиян Карагьозов – студент по Изпълнителско изкуство на гайда и саксофон в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив, Стефан Стефанов – изящен музикант на клавишни инструменти. Към този разноцветен музикален панорама се присъединяват и виртуозни гъдулари, професионални певци, както и доброволци от Община Велико Търново, които са част от Център Амалипе.

Нека заедно се потопим в магията на ромската култура и създадем незабравими спомени!

Очакваме ви с нетърпение, за да споделим тази изключителна вечер заедно!

Кампания “Пробудените хора променят света!“, по повод 8 април се осъществява в рамките на проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност”, който се реализира с подкрепата на U.S. State Department чрез Посолството на САЩ в България.