Бахтало Нево Бреш! Бахтало о Васили! Честита нова 2022 г. от Център Амалипе!

На 14 януари е Василица – празник, известен като Ромската Нова Година и който от години отбелязваме като Ден на ромската култура. Василица е денят, в който чрез силата на традицията и ритуала – строим мостове към идните дни с вярата, че те ще бъдат по-добри!

Тази вяра бе поставена под заплаха през последните две години. Ковид пандемията обаче ни научи, че заедно можем да се справяме, направи ни по-единни и обединени в усилията си – представители на всички институции, директори, учители, родители, медиатори – всеки даваше всичко от себе си, за да може да няма дете без достъп до образование. А последната година отново бе изключително трудна за българското. В желанието на всички ни децата да учат присъствено, беше необходимо родителите да разберат тестването и да им бъде обяснено какво ще се случва с децата им. И до голяма степен това направиха образователните медиатори. Благодарение на техните неуморни усилия 80% от учениците, обучаващи се в училищата от мрежата “Всеки ученик ще бъде отличник” се върнаха в клас и бяха тествани. Това отново доказва колко е важна ролята на образователните медиатори и колко необходима е работата им. Тук е момента и да адмирираме невероятните усилия на целия училищен персонал, без който посещаването на школото от децата щеше да е невъзможно.

В навечерието на Василица искаме да ви пожелаем много здраве, щастие и успехи! Нека Новата 2022 година ни помогне да възстановим не само мостовете помежду си, но и към себе си!

Прочетете нашето послание за новата година и това на един ученик наставник и председател на ученическия парламент в училище от мрежата “Всеки ученик ще бъде отличник”: