Bahtalo Nevo Bresh! Честита Нова Година!

Уважаеми колеги и приятели,

На 14 януари е Василица – празник, известен като Ромската Нова Година и който от години отбелязваме като Ден на ромската култура. Василица е денят, в който – чрез силата на традицията и ритуала – строим мостове към идните дни с вярата, че те ще бъдат по-добри!

Изминалата година ни изправи пред множество предизвикателства: Ковид пандемията отстъпи пред политическата криза, в условията на която трябваше да се справяме с последствията от Ковид-19: необходимостта отново да бъдат обхванати всички деца, да възстановим забравените навици, знания и постигнати до преди пандемията успехи, запазването на позицията на образователните медиатори и т.н. Заедно постигнахме важни успехи: одобряването и продължаването на Националната програма за подкрепа на образователните медиатори, включването на мерки, насочени към ромите в Програма Образование и други. С общи усилия намалихме процента на отпадащите ученици в мрежата “Всеки ученик ще бъде отличник” под 1 %, увеличихме % на продължаващите да учат в средно образование на 96%, над 800 дванадесетокласници се записаха да учат висше образование, успяхме да разрешим над 200 случаи на ранни бракове и да спасим близо 900 ученици, които се върнаха обратно в училище.

В навечерието на Василица искаме да Ви пожелаем много здраве, повече мъдрост, щастие и успехи! Нека Новата 2023 година ни помогне да възстановим не само мостовете помежду си, но и към себе си!

Бахтало о Васили! Бахтало Нево Бреш!
Честит Васильовден! Честита Нова Година!

Екипът на Център Амалипе