Вдъхновени от обучение на Център Амалипе ученици организират втори благотворителен базар

Традицията продължава: през месец април същият клас организира базар в помощ на нуждаещи се ученици, а сега средствата ще отидат при възрастни хора в нужда.

Всичко, което се предлага за продажба на базарите е изработено от самите тях, с техни материали.
През месец април тази година, младежи от 8 а клас на СУ „Цанко Б. Церковски“ с. Никола Козлево, се вдъхновиха от темата за “Доброволчество – Лидерство – Промяна в общността“, която бе част от серията тренинги, които Център Амалипе провежда за учениците наставници, част от проект “Всеки ученик ще бъде отличник – 3”, финансиран от Тръст за социална алтернатива.

Като част от домашната работа, обявена по време на уебинара, учениците организираха и проведоха благотворителен базар. Айше Билял и Зейнеб Акиф, победител в конкурса на Център Амалипе „Момичета с мечти – да обърнем страницата“, се вдъхновиха по време на тренинга и след това запалиха своите съученици. Целият клас се обедини около идеята за Великденски базар, чиито средства да бъдат използвани за подпомагане на техни съученици в нужда. Помощ от деца за деца!
А сега за втори път организират Благотворителен базар. Повечето от предметите, предложени за продажба, отново бяха изработени от учениците и в обявеният час – 9.30 /голямото междучасие/, всеки се спираше – гледаше, купуваше, а по желание пускаше своят дан и в кутията за дарение. Този път 9 а клас реши зарадвани да бъдат възрастни хора. Така те няма да усетят самотата и ще имат празнично и светло Рождество.

Младите хора разбраха, че да даваш на другите е ценно и развива общността. И че не е нужно да имаш много, за да дадеш на други. Нашите ученици-наставници поеха по пътя на доброволчеството, което ще ги направи лидери, а от там ще бъде променена и цялата общност!