От Лидерска академия до Европейския парламент в Брюксел: Активни младежи посетиха Брюксел

В периода 22-24 януари 2024 г. 10 от най-активните младежи част от мрежата на Лидерска академия за гражданско участие и толерантност на Център “Амалипе” посетиха столицата на Белгия.
Още в първия ден те взеха активно участие в среща с Европейската комисия, Генерална дирекция „Правосъдие и защита на потребителите“, където обсъдиха не само кампаниите и обученията, които са провеждани от участниците, но и европейските политики, които са свързани с младежите. 

На втория ден от тяхната визита в Брюксел групата се срещна с Европейския младежки форум, където споделиха кампаниите, които са провели, мотивацията си да продължат да бъдат вдъхновители на своите връстници и събитията на Център “Амалипе” които са поставили началото на тяхната мотивация за активно участие. Младежите представиха инициатива за доброволчески младежки дейности, фокусирани върху организиране на кампании за толерантност, обучение на връстници и други граждански активности. Идеята е да се създаде позитивна промяна в обществото чрез активното участие на младите хора. Кампаниите за толерантност се насочват към премахване на предразсъдъци и създаване на среда, в която всеки е уважаван, независимо от различията му. Целта е създаването на по-инклузивна общност, където младежите разбират и уважават различията помежду си. Гражданските активности включват активното участие на младежите в обществените дела, което помага за формирането на техните мнения и стимулира гражданската им отговорност. Целта е да се подкрепи разнообразието и да се насърчи активното гражданско участие, съчетавайки лидерски умения и отговорност.

Представителите на Европейския младежки форум споделиха как гласът на младите хора в Европа може да защитава техните права и да насърчава участието им в обществото. Инициативата се стреми към създаването на общества, където младежите са овластени и мотивирани да развият пълния си потенциал като граждани на Европа и света. Те представиха платформата Youth Progress Index, чрез която може да се прави измерване на качеството на живот на младите хора в световен мащаб.

През втората част на деня младежите посетиха Европейския парламент, където разгледаха интерактивния музей на институцията, участваха в лекция с члена на ЕП Андрей Ковачев, разгледаха изложбата “Гладомор” на бесарабската българка Йона Тукусер в изложбеното пространство на Парламента. 

Въпреки изключително натоварената си програма, г-н Ковачев отдели време на всеки един участник за снимки и кратки разговори. Участниците останаха изключително впечатлени от обстановката и това да са част от събитие, пораждащо висок медиен интерес.

Величко Маринов и Андрей Ковачев

Величка Стефанова и Андрей Ковачев

Стоян Георгиев и Андрей Ковачев

Айше Расимова и Андрей Ковачев

Йордан Йорданов и Андрей Ковачев

Ивайло Ивайлов и Андрей Ковачев


Вечерта приключи с официална вечеря с г-н Ковачев, който ги поздрави за инициативите, гражданската ангажираност и желанието да бъдат първата група младежи от мрежата на Център “Амалипе”, която посещава Брюксел. 

Младежите, които взеха участие в посещението на Европейския парламент, преживяха невероятно време в Брюксел, където успяха не само да се запознаят със сложните аспекти на европейската политика, но и да открият чудесата на този красив град. Сред забележителностите, които посетиха, младежите разкриха красотата на Гран Плас, изумителната архитектура и живописната атмосфера на белгийската столица. С усмивки на лицата си и пълни с ентусиазъм, те успешно комбинираха посещение със забавление, което със сигурност ще остане в сърцата им.

 

@amalipe_center Активни младежи посетиха Брюксел и Европейския парламент по инициатива на Център Амалипе #Amalipe #CenterAmalipe #Brussels #activeyouth #mladeji #lideri @esishhhhh @ayshinr @mkbgboyss @asen.fcb @ivoalexiev @villi_stefanova10 ♬ original sound – Amalipe Center

Вижте какво споделиха младежите след направената визита:

Есил Айханова

Най-много ме впечатли в Европейския парламент разходката в галерията/изложба, на която имаше супер интересни занимания и информация за страните членки на ЕС. С групата успяхме да разгледаме повечето от тях. Друг момент от посещението, може би, е влизането в Пленарна зала, която беше много интересна за повечето от нас, разбира се, запечатахме спомена със снимки.
Бих споделила с приятели и колеги как премина сесията с разговори и вечерята, организирана от евродепутата Андрей Ковачев, на която присъствахме заедно с групата. Атмосферата беше супер приятелски настроена и разговорите бяха много приятни, всичко премина повече от добре.

 

 

 

Стоян Георгиев

Хареса ми голямата зала на Европейския парламент. Хареса ми това, че парламентът събира 705 членове на Европейския парламентмного, че говорят на 24 езика. Хареса ми много и Парламентариумът, където има интерактивни екрани, музей, можеш да се запознаеш с историята, както и с личните мисии на отделни хора. В Парламентатиума можеш да се снимаш, да получиш много информация, предоставена по много интересен начин.

 

 

 

 

Йордан Йорданов

Хареса ми Европейският парламент. Залата беше огромна, имаше хубави места, които разглеждахме, а и отношението на някои хора също ми хареса, тъй като ми направиха нов пропуск, след като загубих моя.
Ще споделя с моите съученици за огромната зала, където се провеждат нещата, тя е като колизеум, но не точно.

 

 

 

 

 

 

 

Елиза Найденова

Моите впечетления за незабравимото ни пътуване до Брюксел и посещение на Европарламента бях изключително положителни. Със сигурност научих много по време на престоя си там и запомних много! Убогатих общата си култура, посетих чудесни места научих много за институциите които посетихме и се запознах с нови хора. Беше ми изключително приятно там! И със сигурност ще запомня това пътуване с положителни емоции.
Благодарна съм че бях поканена и избрана да изживея това хубаво пътуване! И благодаря на всички мои близки, които ме подкрепиха и се зарадваха заедно с мен на това изживяване! За мен беше гордост да посетя Европарламента да видя какво е, да се запозная с начина на работа в тази институция и да видя пълните с гордост обнадеждени радостни очи на хората около мен!!!!!

 

 

 

 

 

 

Величко Маринов

В Европейския Парламент най-много ме впечатли галерията, беше много интересно. Нещо, което не се вижда всеки ден и не се вижда от всеки срещнат. Аз съм много щастлив, че имах тази привилегия да бъда част от този тийм и това преживяване. 

Това, което споделям с моите съученици, са местата, които сме посетили, как изглежда самият ЕП, с кого сме се срещнали и какво е чувството да си сред високопоставени хора.

 

 

 

 

 

 

Величка Стефанова

Заедно с още 9 младежи посетихме Брюксел. Парламентариума /музей/, като за пръв път в живота ми срещам толкова много красота, изисканост и в същото време архитектурно изработено. Възхитена съм от музея, защото мога да се загубя в него, както в приказките. След това имах привилегията да се запозная с евродепутата Андрей Ковачев. Много добър човек, стараеше се за всеки да се чувства добре! Представиха ни презентацията “Представяне на работата и ролята на Европейския Парламент в процеса на вземане на решения в ЕС”, след което видяхме пленарната зала. Прекрасно място с прекрасни хора. Присъствахме и на откриването на изложба “Гладомор”. 

Разхождахме се из центъра на града. Беше толкова красиво, че дори на сън да съм искала нямаше да е толкова, колкото когато го погледнеш през своето око. Имаше много забележителности (църкви, кралски дворец). Брюксел, сърцето на Европа. Благодаря на център “Амалипе” за прекрасната възможност да видя тези удивителни забележителности.

 

 

 

Асен Асенов

Нещото, което най-много ме впечатли, е самата големина на Европейския парламент и особено залата, в която се събират! Също ми хареса и това, че там имахме възможност да изкажем своето мнение и да задаваме въпроси, защото, въпреки че сме млади, нашето мнение винаги може да има значение! И с удоволствие бих споделил с моите съученици за това, че колкото и малка да е България тя има своето място в Европейския парламент и никога да не спират да мечтаят, защото някой ден и те могат да бъдат там и то не само като туристи, а и като нещо друго!

 

 

 

 

 

Ивайло Ивайлов

Пленарната зала изглежда по-внушаваща отколкото съм виждал по  телевизията. Парламентариумът (музей) ме впечатли как има толкова много подбрани истории, които са преведени на над 10 езика и най-вече ме впечатли камерата, на която се снимахме, а снимките ни излизаха на голям екран, редом до тези на посетители от много други държави. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Айше Расимова

Цялостната организация на пътуването беше перфектна. Останах с много добри впечатления от посещението ни в Европейския младежки форум. Там обменихме и споделихме опит, запознахме се с различни младежки програми и нови възможности. Посещението на Европейския парламент беше интересно и впечатляващо, целият ден беше много емоционален за младежите. Много ми хареса презентацията, която представи работата и ролята на Парламента в процеса на взимане на решения в Европейския съюз. Господин Ковачев беше приятелски настроен с нас, обърна внимание на всички и разговаряхме открито. Изложбата “Гладомор”, която имахме възможност да посетим беше впечатляваща. Официалната вечеря за закриване на деня с Господин Ковачев също беше много забавна.
Благодаря на Център Амалипе за поредната възможност.

 

 

 

 

Димитър Димитров

Посещението ми на Европейския парламент представляваше значимо събитие, обогатяващо не само за мен лично, но и за моето разбиране на европейската политическа система. Това уникално преживяване допринесе съществено за разширяване на моите познания и предостави нови възможности за анализ и асимилация на европейските динамики.
• В контекста на Европейския парламент забелязах разнообразието от ученици, студенти и ангажирани младежи, с които споделяхме този уникален опит. Техният активен диалог създаде динамична обстановка, пропита с желание за сътрудничество. Наблюдаването на ангажимента и интереса, които младите умове проявяваха към ключови теми, беше истинско вдъхновение.
• Изключително значимо за мен беше взаимодействието с представителите на Европейския парламент и възможността да им отправя въпроси. Тяхният отговорен и ангажиран подход в значителна степен засили вярата ми в необходимостта от образование за гражданска активност.
Онова, което планирам да споделя с моите колеги и възпитаници, е не само за стимулиращата обстановка в Европейския парламент, но и за възможността да участваме активно в формирането на общественото мнение. Това ценно изживяване предоставя насърчаващ пример за по-голяма активност и информираност в гражданската сфера в Европа.

 


Това е първата от поредица визити на Европейския парламент на групи активни младежи, взели участие в събитията, организирани от Център “Амалипе”.