Чествания на Василица 2023 – насоки

Честването на етнокултурния празник на ромската общност Василица се превърна в традиция, която заема важно място в културния календар на страната. Празникът Василица се отбелязва от ромите и други етноси, като начало на Новата година и се отбелязва на 13,14 и 15 януари. На тези ден или в тяхното навечерие десетки училища, младежки групи за гражданско участие и толерантност и общностни центрове в цялата страна организират тържества, на които представят цялото богатство от фолклорни традиции и бит на ромската общност в България. От години Център Амалипе организира кампания  „Да възстановим мостовете между нас“.  Защо „Василица“, какво искаме да постигнем чрез кампанията и какво ново целим през новата 2023г. вижте тук…….

Събитията по отбелязване на Василица и кампанията „Да възстановим мостовете между нас“ зависят от вас и от това, което смятате за подходящо и приложимо във вашето населено място и община. Предлагаме ви и някои типове събития, които се утвърдиха като популярни през предходните години:

 1. Сурвакане на местни институции:

Осъществява се от ученици, като се организира от ученическия парламент, образователния медиатор и останалите представители на образователната институция. Свържете се с покана, изразяваща желанието ви да проведете традиционно сурвакане, изберете местна институция, например: Кмет, председател на общински съвет, РЗИ, РУО, Областен Управител, Директор на учебно заведение, председател на читалище и др. Ритуалът „Сурвакане“ е част от проявите за празника Василица, който ромската общност почита като начало на Новата година и по време, на който децата пожелават здраве и берекет с традиционните за ромския фолклор наричания. Освен сурвакане може да подготвите кратка програма при посещение в подобни институции. Програмата може да изглежда по този начин:

 • Представяне на ромския етнокултурен празник „Василица“ – Ромската Нова година – за помощ може да използвате информацията от следния линк – https://amalipe.bg/za-romite/kalendarni-praznici/ ;
 • Сурвакане на служителите;
 • Изпълнение на традиционен ромски танц или изпълнение на тематична песен;
 • Представяне на традиционните български обичаи свързани с празниците – Коледа и Сурваки.
 1. Организиране на училищен/общински концерт  (заедно от училището,  образователните медиатори,  ученическия парламент):

Концертът се организира от образователния медиатор с участието на ученическия парламент. Участие в изявата могат да вземат индивидуални изпълнители (ученици), танцови формации (СИП – Ромски фолклор), както и други млади таланти. Възможно е да направите и да включите в концерта театрална постановка/ възстановка „Как се отбелязва „Василица“ спрямо традициите на ромската общност във Вашето населено място. В тържествения концерт по повод Василица може да поканите и да включите в програмата известни артисти/музиканти от ромски произход, които също да се включат. Като гости може да поканите местни ромски лидери, учители, директор, задължително родители и ученици. Може да направите и покана, която да разпространите, за да може повече хора да дойдат.

 1. Създаване на изложба на тема: „История, бит, култура и традиции на ромите и другите етноси в нашата община“: Изложбата може да бъде в училище или в общината/кметството/читалището:

Може да намерите информация на нашата уеб страница, но освен това вие самите може да си набавите подобна информация и да принтирате материали, за да се получи изложба, която да показва историята, бита, културата и традицията на ромската общност в България. При представянето на изложбата поканете местен представител на ромската общност, който може да бъде успешен пример на учениците и да разкаже своята история на успеха.

 1. Задача за Ученическия парламент и младежките групи за гражданско участие и толерантност (с помощта на образователния медиатор):

Направете кратък видеоклип на тема: Моите (Нашите) Топ 5 неща от ромската култура, които ме впечатлиха най-много?

 • Ако искате да усложните задачата, можете да направите по-голяма класация – например Топ 10
 • Жокер – Играта „Богатството на ромите“ може да ви даде много идеи. Ако сте я играли вече, ще ви бъде много лесно. Ако все още не сте, можете да я намерите тук: https://amalipe.bg/quiz/

Видеата не е нужно да бъдат професионални, а да покажат Вашите любими неща от ромската култура – това може да бъдат хора, песни, обичаи, храни и др., които да популяризираме и да достигнат до повече хора. За целта ние ще споделим видеата ви в социалните мрежи на Център Амалипе. Затова бъдете креативни!

 1. Организиране на конкурс:

Например: Най-добър рецитатор на стихотворения от ромски писатели; Най-добър танцьор на ромски танци и изложба с рисунки на тема „Василица“.

 1. Могат да се организират и следните инициативи в прогимназиален и гимназиален етап: 5 и 6 клас – представяне на презентация по ромската приказка „Градината на народите“ и четене на ромски приказки в часовете по БЕЛ-ИУЧ; „Обичаи на ромската общност“ – дискусия в 7 и 8 клас в часа на класа; „Как празнуваме у дома ромската нова година?“ – дискусия в 9 и 10 клас; „Анимирана история на ромите“ – филм.

 

Задължително след като отбележите „Василица“, направете публикация в училищната фейсбук страница. В публикацията опишете с подробности как сте отбелязали „Василица“, като добавите и хубави снимки към публикацията.

 

Важно!!! В края на публикацията е необходимо да напишете следните хаштагове –

 

#Василица

#Амалипе

 

При възможност отбележете и нашата  facebook страница Center Amalipe

 

Молим след като направите публикация да копирате текста и да го поставете в word файл. Запазете файла на Вашето устройство и ни го изпратете на имейл – amalipe.vt@gmail.com с прикачени снимки, за да можем ние също да напишем статия за вас.

Материали, които може да използвате вижте тук

Бахтало тумаро Васили, Бахтало Нево Бреш!

Екипа на Център Амалипе