Образователни медиатори отбелязаха Деня на четенето – 17-ти ноември

В много страни по света четенето се отбелязва в специални дни. В България празнуваме дните на книгата и авторското право, почитаме отделни велики личности – писатели и поети, отбелязваме важни годишнини и отдаваме почит на преводачите, на художниците, на учителите, на будителите. Факт е, че все още не отбелязваме четенето като основен за грамотността процес, от който зависи промяната на средата, на обществото и на бъдещето ни. А трябва. През 2023 година, на 17 ноември, в третия петък на ноември, се проведе първият Ден на четенето в България. Част от образователните медиатори, които са включени в мрежата го отбелязаха.

А ето и малко повече информация за различните места:

Гр. Шипка

Денят на четенето 17 ноември беше отбелязан в ОУ ,,Св. св Кирил и Методий“ гр. Шипка. Учениците се включиха, като прочетоха откъси от любимите си детски книги и нарисуваха героите в тях.

с. Раковица

Ученици, учители, родители и образователният медиатор Ивета Иванова посетиха библиотеката НЧ “Надежда”, с. Раковица. Децата прочетоха български народни приказки и нарисуваха герои от тях. Накрая получиха сертификати за участие от директорката на училището Албена Василева.

с. Селановци

 На 17-ти ноември учениците от ОУ” Н. Й. Вапцаров” с. Селановци  отбелязаха Ден на четенето с по-големите каки и батковци, които зарадваха малките ученици. Младежите им прочетоха много интересни приказки и изнесоха драматизация на приказката “Добро за доброто”. А след това заедно с трети клас посетиха читалищната библиотека в селото, за да се насладят на творчеството на Асен Разцветников.

За децата това беше един прекрасен ден, защото всички разбраха, че Книгата е прозорец към света и че който се учи, той ще сполучи!.

с. Ломци

 Под мотото “Четенето дава възможности!” и основното послание, че четенето е в основата на функционалната грамотност, учениците от начален етап в ОУ „Христо Ботев”-с. Ломци, отбелязаха първия национален Ден на четенето. Пред гостите на събитието директорът на училището г-н Георги Колев, училищни медиатори, учители и родители, заедно с учениците прочетоха любими детски приказки. Гост на мероприятието беше и г-жа Даниела Дечева – секретар на читалище „Пробуда” в с. Ломци. Тя презентира информация, с която насочи вниманието на малки и големи към четенето като фундаментален процес за развитието на грамотността, трупането на знания и усвояването на умения. Подчерта каква важност има четенето на книги за намаляване на стреса и повдигане духа на болни деца, чрез приказкотерапия. Внесе яснота за дейността на библиотеката и в какви раздели е разпределен библиотечния фонд. Това събуди интереса на децата и някои от тях изявиха желание да се запишат, като активни читатели към библиотеката в селото.

с. Чернолик

Учениците от ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Чернолик отбелязаха деня на четенето.

През 2023 г. там бе поставена основата на Деня на четенето, като се екипа на училището се надява той да се превърне в обществен символ, който да вдъхновява децата за важността на четенето всяка година.

с. Асеновци

Учениците от ЦДО с г-жа Стела Стефанова при ОУ “Христо Ботев” – село Асеновци община Левски се включиха в Първия ден на четенето в България, организиран от фондациите “Четене”, “Детски книги ‘ и сдружение “Книги и четене”.

Гости на събитието бяха директорът г-н Александров, който прочете своята любима приказка “Малечко Палечко” и г-жа Веска Василева – образователен медиатор в училището, която прочете “Болен здрав носи”. Последва дискусия, в която заедно  с учениците обсъдиха героите и поуките от приказката.

Борован

Часът на приказките, посветен на Деня на четенето, се превърна в истински празник за малчуганите от филиал Нивянин на ДГ “Тошка Петрова” – Борован.

Три приказни вълшебници – Деница, Валерина и Тодорка – ученички от 12 клас, специалност “Помощник-възпитател в отглеждането и възпитанието на деца” и г-жа Десислава Тодорова – директор на Професионална гимназия по транспорт “Коста Петров”, прочетоха свои любими приказки на децата и заедно се пренесоха в света на вълшебствата, където животните говорят, хората притежават магически сили, а доброто побеждава злото.

Приказното им пътуване завърши с народен танц, който децата бяха подготвили и изпълниха като поздрав за гостите.

Бояджик

В ОУ „Св.св.Кирил и Методий“, с.Бояджик по повод Деян на четенето на гости бяха Станчо Ставрев – кмет на Община “Тунджа”, Стоян Петков – зам. кмет и Атанас Христов – председател на Общински съвет на Община “Тунджа”, които с радост споделиха откъси от “Мечо Пух” и разговаряха с децата за това колко е важно да имаш истински приятели. Децата разказаха за своите най-добри приятели и за добри дела, които са направили. Пламена от 2 клас прочете любимото си стихотворение от читанката – “Родна стряха”, а Тервел Димитров и Деница Филипова прочетоха откъси от приказката “Хензел и Гретел”. Децата бяха много въодушевени и поканиха гостите си отново да гостуват, като им обещаха да четат редовно много книжки.

Пет могили

 В ОУ ,,Св. Климент Охридски” с. Пет Могили, отбелязаха  деня на четенето. Децата от 3 и 4 клас посетиха библиотеката в НЧ-,,Отец Паисий“, първокласниците се забавляваха с малка куклена пиеса.

с. Градница

 Днес в ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, с. Градница отбелязаха “Седмица на четенето”. Учениците от горна степен четоха приказки на по-малките си съученици от началните класове.