Училища, медитори и доброволци отбелязаха Деня на майчиния език

За поредна година училищата от мрежата за интеркултурно образование “Всеки ученик ще бъде отличник”  и Мрежата на образователните медиатори от цялата страна, отбелязаха Международния ден на майчиния език – 21 февруари. Този ден е обявен на генерална конференция на ЮНЕСКО през ноември 1999 година. От  2000 г. датата се отбелязва с цел насърчаване на многоезичието и културното разнообразие. Езикът е тясно свързан с културата на един народ. С изчезването на даден език, който характеризира една област, се получава културно обедняване, което засяга цялото общество: по-малко възможности за комуникация и обмен в диалога и разбирателството между различните култури.

Майчин език, още наричан роден, първи език, е езикът, който човек научава първо и който човек започва да усвоява още от раждането си. Родният език на даден човек е основата на неговата социолингвистична идентичност. Всеки човек е най-добър именно на своя първи език, и обикновено не владее толкова добре другите езици, които учи впоследствие.

Училища, медиатори и доброволци отбелязаха с различни инициативи международния ден, споделяйки любими думи на майчините си езици, с организиране на рецитали и други дейности за популяризиране на майчините езици.

 

Ето повече информация за това как преминаха различните кампании по места:

 

 

Велико Търново

В предразполагащата обстановка на уютния кът за интелектуални разговори в Cybar, Велико Търново, Център „Амалипе“ с водещ Валери Ангелов, отбеляза международния ден на майчиния език под формата на „Интелектуална седянка“ с участието на студенти-доброволци, които представиха любими произведения на майчините езици на различни автори, както свои собствени творби за първи път пред гостите на събитието и зрителите на живото предаване в страницата на Център Амалипе. Наред с творбите на Усин Керим, Сали Ибрахим, звучаха и любими стихове на Иван Вазов, Димчо Дебелянов и Петя Дубарова, а младата поетеса и също доброволец към организацията, Михрибан Милчева разказа за своя творчески път, разкриването на вътрешния си свят и вдъхновението за издаването на първата си стихосбирка, чието издание е финансирала сама, със собствени средства, заради любовта съм към стиховете. Тя сподели с присъстващите и наблюдаващите през Фейсбук събитието, част от най-съкровените си авторски стихове, които е имала и намерение да издаде и на майчиния си език – турски. Събитието продължи с непринудена дискусия за любими произведения и за културното многообразие, което се обуславя от езика, на който споделяме, общуваме и изразяваме себе си.

 

 

Стражица 

Образователният медиатор Ирена Михайлова заедно с родители участваха в беседа на тема ”Ден на майчиния език”. Постави акцент на темата за многоезичието и културното многообразие.Обсъдиха се различните видовете носии, различните  езици на различните етноси и култури. Отбелязването на ”Деня на майчиния език” цели да покаже езиковото многообразие. „Езикът е основен фактор за нашата идентичност, начин за запазване и развиване на нашите традиции. Затова съхранявайки езиковото богатство на човечеството, съхраняваме и себе си, съхраняваме своята идентичност и своето достойнство“, разказа Ирена. Според родителите той е право, за което човек трябва да се бори. Срещата продължи с дискутирането, че майчиният език е право, но и отговорност, а 21 февруари е ден, в който всички трябва да усетим и осъзнаем нашата отговорност за майчиният език. Днес в света се говори на повече от 7000 езика.

 

с. Батак, общ. Павликени

На събитието в ОУ “Св.Св. Кирил и Методий“ село Батак освен ученици присъстваха директора на училището Шенай Нуриев, класните ръководители Людмила Семова, Стела Цвяткова, Иван Цвятков, Светлана Станева и образователния медиатор Стефан Стефанов. Децата направиха табло, на което залепиха послания на своя майчин език. Всяка инициатива за насърчаване и разпространение на майчин език e не само част от езиковото многообразие, но и пособие за повишаване на осведомеността относно езиковите и културни традиции по света и вдъхновява солидарност, основан на разбиране, толерантност и диалог.

 

 

 

Гулянци

В СУ “Христо Смирненски” с. Гулянци учениците от 5 и 6 клас записаха своята най-любима дума на табло, като я поизнасяха на различни езици заедно с образователния медиатор Николай Огнянов.

 

 

 

ОУ “Васил Левски” с. Преселенци

 

 

Всяка година на 21-ви февруари  се отбелязва Международния ден на майчиния език. Този ден се  за пръв път през 2000 г. бе отбелязан деня.  Като всяка поредна година честването има различен акцент. Празникът е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света.

 

 

 

Котел

По инициатива на Златина Памукова, заедно с колегите Савина Аркалиева, Мими Христова, Донка Йочева и Фани Чернева, отбелязаха Международния ден на майчиния език. В дейностите се включиха децата от 3а клас  на СУ “Г. Ст. Раковски” гр. Котел, подготвителна група “Звезда” гр. Котел, ЦРДУ гр. Котел и Група за обществена подкрепа с. Градец, които представиха положителни думи и изрази на майчин език пред своите връстници. Езикът е богатство, което всички ние трябва да съхраняваме като част от културата си.

 

Бяла Слатина

 

Учениците от 8 и 12 клас на  ПГО “Елисавета Багряна” отбелязаха Деня на майчиния език като представиха презентация по темата и подредиха табло.

 

 

 

 

 

Генерал Тошево

Образователният медиатор Павлинка Добрева отбеляза Международния ден на майчиният език в ОУ “Христо Смирненски” гр. Генерал Тошево. Заедно с деца от прогимназиалния етап  твориха и споделяха своите любими стихотворения помежду си.

 

 


 

 

с. Караджово

Бойчо Кочев – образователен медиатор в ОУ “Васил Левски“ с. Караджово заедно с ученици направиха табло с думи на различни езици.