Очаквайте: Деветнадесето издание на Детски ромски фестивал “Отворено сърце”

Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” организира Деветнадесетото издание на Детския ромски фестивал “Отворено сърце”, в дните 31 май – 1 юни 2024 г. в гр. Велико Търново. Очакваме във Фестивала да вземат участие ученици от цялата страна, включени в часовете по “Фолклор на етносите – Ромски фолклор” и в други занимания по интереси, насочени към образователна интеграция през учебната 2023/2024 г. Целта на фестивала е да даде на децата от различните етноси възможност за изява и да стимулира у тях траен интерес към учебния процес като цяло. Основната му идея е да покаже, че фолклорът на всеки един етнос носи своето културно богатство и то е незаменимо за съществуването и общуването ни като една единна нация.

Фестивалът е насочен към съхраняване, развиване и популяризиране на ромската култура и фолклор, както и представяне на град Велико Търново като туристическа дестинация.

Очакваме във Фестивал “Отворено сърце” да се присъединят представители на различни институции на регионално и национално ниво, както и посланици на посолства в България.

Официалното откриване на фестивала ще бъде на 31 май, по традиция в парк „Марно поле“ гр. Велико Търново. Програмата включва шарено разнообразие от песни, танци, празнични обичаи, приказки и традиции на ромите, българите, турците и други етноси, живеещи в България. Зрителите на фестивала ще бъдат очаровани от пъстротата и настроението, което ще внесат участниците. Ще могат да разгледат и продукти, изработени от сръчните ръце на децата в клубовете по интереси. В рамките на фестивала са организирани и редица съпътстващи събития.

От 17:30 часа на ще се проведе вече традиционното шествие на всички участници във фестивала по централната улица на Велико Търново „Васил Левски“. Шествието стартира от Студентски стол и ще завърши с кръшно хоро пред паметника Майка България.

Вижте кратко клипче, която ще Ви открие магията и енергията, която носи всяко издание на Детски ромски фестивал “Отворено сърце”:

Как можете да участвате (алтернативно):

  • танц – максимална продължителност 5 мин. на изпълнението. Задължително е да бъдат включени ромски мотиви, облекло, музика;
    или
  • музикално изпълнение (песен) – максимална продължителност 5 мин. Задължително да бъдат използвани ромска носия и музика.

За да заявите желание за участие на Ваши ученици във Фестивала трябва да попълните заявката за участие на следния линк: https://forms.gle/rCs2mFL6HcuuLmyw8 или като сканирате следния QR код 

 

ВАЖНО! За заявяване на участие във Фестивал “Отворено сърце” е необходимо да попълните формуляра, както и да изпратите видео-заявка, която представя Вашия танц/изпълнение на песен, с която ще участва Вашата група ученици в събитието. Изпратете видео-заявките на адрес: amalipe.edu@gmail.com

Срок за подаване на заявки, както и изпращане на видеозаявка: 30 април 2024 г. 

За повече информация: тел. 062/600-224, 0882540242