Празникът на етносите и толерантността – 19-ти Детски ромски фестивал “Отворено сърце” ще се проведе на 31 май -1 юни. Какво да очаквате? (обновена)

Детски ромски фестивал „Отворено сърце“ се провежда ежегодно от 2003 г. насам със съдействието на Община Велико Търново. Фестивалът е насочен към съхраняване, развиване и популяризиране на ромската култура и фолклор и показва общото между ромски, българския, турския фолклор. С не по-малко значение е, че това няколкодневно ежегодно събитие събира във Велико Търново над 1500 деца, учители и родители от повече от 100 училища, както и младежи от доброволчески групи в цялата страна. Провеждането му доказва, че взаимното разбирателство и толерантността не са забравени теми.

Тази година фестивалът ще се проведе в дните 31 май и 1 юни 2024 г. в гр. Велико Търново. Ще вземат участие ученици от цялата страна, включени в часовете по “Фолклор на етносите – Ромски фолклор” и в други занимания по интереси, насочени към образователна интеграция през учебната 2023/2024 г. Фестивалът е насочен към съхраняване, развиване и популяризиране на ромската култура и фолклор, към това да даде на децата от различните етноси възможност за изява и да стимулира у тях траен интерес към учебния процес като цяло. Основната му идея е да покаже, че фолклорът на всеки един етнос носи своето културно богатство и то е незаменимо за съществуването и общуването ни като една единна нация. По този начин Фестивалът допринася и за мултикултурния облик на Велико Търново и превръща града в още по-атрактивна турисическа дестинация. От самото си начало Община Велико Търново е наш неизменен партньор в това приключение.

В 13:00 ч. на 31 май (петък) ще се състои официалното откриване на фестивала, по традиция в парк „Марно поле“ гр. Велико Търново. Началото ще се постави с изпълнение на ромския химн „Джелем, джелем“.

Официални гости на откриването ще бъдат Айсун Авджиев – Главен секретар на Омбудсмана, г-жа Сони Дахия – Втори секретар от посолството на Индия в България, Ева Жечева – Директор Дирекция “Права на детето” към Омбудсман на РБългария, д-р Лало Каменов – Директор ЦОИДУЕМ, Илиана Балабанова – Председател на Българска платформа към Европейско женско лоби, Бони Бонев – Председател на управителния съвет на Българо-швейцарската търговска камара, Александрина Димитрова – Заедно в час, Георги Петров – Форум Гражданско Участие, представител на Община Велико Търново  и др. 

Програмата ще продължи с разнообразни песни и танци, празнични обичаи и традиции на ромите, българите, турците и други етноси, живеещи в България. Зрителите на фестивала ще бъдат очаровани от пъстротата и настроението, което ще внесат участниците. Паркът ще бъде изпъстрен с различни ателиета. Гражданите ще могат да разгледат продукти, изработени от сръчните ръце на децата в клубовете по интереси, както и занаятчийски продукти, направени на място в рамките на музея на ромските занаяти. Присъстващите ще могат да бъдат разкрасени от младите фризьори и гримьори на ПГ по моден дизайн Велико Търново.

В рамките на фестивала са организирани и редица съпътстващи събития.

Кръгла маса “Да превърнем езика на омразата в език на толерантността”

На 31 май от 15:30 часа ще се проведе кръгла маса на тема „Да превърнем езика на омразата в език на толерантността“, която ще се проведе в зала 302 в сградата на Община Велико Търново. На кръглата маса чрез късометражна програма ще бъдат представени филми на Гьоте институт, които въвличат в разкази за различни епохи, места и персонажи. Тези кратки истории носят дълбоки послания за дискриминацията към ромите, от миналото и до днес; и още – за личния творчески и социален път на режисьорите, за сблъсъка на творчеството им с реалността, в която ние, участваме. Освен образователни медиатори, учители и директори на училища и детски градини, очакваме в нея да се включат и официалните гости на тазгодишното издание на Фестивала. Късометражните филми са част от програмата “Поглед към Другия” – международна селекция киноразкази срещу стереотипите, инициатива на Гьоте-институт България, реализирана от Сдружение “Арте Урбана Колектив”, която се проведе в София и Пловдив през април 2024 г.

Кога: 31 май 2024 г., 15:30 часа

Къде: Зала 302 на Община Велико Търново

Театрални постановки:

В края на първия фестивален ден ще бъдат представени две театрални постановки:

Нов прочит на Йовковия разказ “Албена” – Нов прочит на Йовковия разказ “Албена” ще представи театрална група при ПГТО “Добри Желязков” гр. Сливен. Темата за любовта и измяната обединяват трите части на спектакъла. „Ще представим един нов прочит и различна интерпретация, през погледа на днешното поколение, което разсъждава над вечните проблеми за любовта, състраданието, за силата на женската красота във всички нейни форми, за копнежите и мечтите на героите на Йордан Йовков. Доброто, красотата, любовта са вечните ценности в Йовковия свят. Ние се опитваме да търсим техния аналог и в наши дни чрез различни гледни точки на днешната младеж“;

Театрална постановка – “КРИВО ОГЛЕДАЛО” – Ученици от 8, 9, 10, 11 и 12 клас на ПГХХТ – Пазарджик ще представят авторска пиеса на Театрално студио на ПГХХТ “Криво огледало” по сценарий и режисура на Елисавета Кланска – ръководител на Театралноно студио на ПГХХТ гр. Пазарджик. Чрез комедията в постановката се засягат важни проблеми на младите хора от ромски произход, а и изобщо, като неграмотността, култа към външния вид, изопачените ценности и др. Зад усмивката прозира и мъничко тъга. Какво точно изкривява “кривото огледало” и кой се оглежда в него, предстои да разберете! Не пропускайте!

Кога: 31 май 2024 г., 18:00 часа

Къде: Голяма зала на Община Велико Търново

ВХОД: СВОБОДЕН

 

Дефиле на всички участници във фестивала

От 17,30 часа на 31 май ще се проведе вече традиционното шествие на всички участници във фестивала по централната улица на Велико Търново „Васил Левски“. Дефилето ще бъде под надслов „Заедно творим бъдещето“. Шествието стартира от Студентски стол и ще завърши с хоро пред паметника Майка България.

Официалното закриване на Фестивал „Отворено сърце“ и връчване на Голямата награда на Община Велико Търново ще бъде на 1 юни 2024 г. от 15:00 ч. През годините Фестивалът се утвърди като традиция, която от една страна разкрива таланта, артистичността и потенциала на децата, а от друга страна урок по доброта, който надхвърля всички стереотипи. Всеки участник става свидетел на усещането „Не на езика на омразата!“. Всъщност ние учим децата, но и ние имаме какво да научим от тях, защото те ни правят по-добри.

Вход: Безплатен за участниците във фестивала

 

През цялото време на Фестивала ще се провеждат и:

  • Младежка гражданска кампания “Младежите питат: Бъдещето, което създаваме заедно”, част от проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност”, който се изпълнява от Център „Амалипе“ и Фондация „Отворено общество“ – София и девет училища.
  • Работилница „Истински истории от общността“ – В рамките на Работилницата по време на Фестивала, всички, които се включат в нея ще могат да научат как да разпознават фалшивите новини, кои са знаците, които сигнализират за такива и да вземат първите си уроци от своите връстници за проверка на фактите
  • Партньорска среща с партньори по проект “RADIRIGHTS” – от 31 май до 2 юни в гр. Велико Търново ще се проведе обучение на партньори от 6 държави на тема “Фалшиви новини”.
  • За поддържане на чистотата в парка по време на Фестивала ще се проведе конкурс “Сливи за смет”. На всяко училище ще бъдат раздадени чували за отпадъци. Всяко училище предава на мястото за регистрация отпадъците, събрани по време на Фестивала (опаковки от вафли и закуски, чашки от сок и др.). Училището, предало най-много отпадъци е победител за съответния ден. Победителят се обявява в края на програмата за съответния ден.
  • Посещение на хълма Царевец и Мултимедиен посетителски център “Царевград Търнов” (Музей на восъчните фигури) – По време на фестивала на 31 май или 1 юни (по избор) за участниците във Фестивала е осигурено безплатно посещение на хълма Царевец и Музея на восъчните фигури. За целта е необходимо да вземете при регистрацията си Талон за посещение на хълм Царевец и Талон за посещение на музея на восъчните фигури, които да представите при влизането си в крепостта и музея. Талонът за посещение е общ за групата, необходимо е всички деца да имат залепени стикери Амалипе, които ще получите също на регистрация. Моля, изчаквайте се при посещение в Патриаршията на върха на Царевец, тъй като пространството там е ограничено.

 

Фестивалът ще се излъчва и на живо във фейсбук страницата на събитието – Детски ромски фестивал “Отворено сърце”.

XIХ Детски ромски фестивал „Отворено сърце“ се организира с подкрепата на: