17-ти Детски ромски фестивал Отворено сърце се ОТЛАГА!

Вероятно много от вас вече са се досетили. Други пък може би са се надявали за първи път да направим есенен фестивал. Честно казано в някакъв момент се надявахме и ние. За съжаление обаче и с голямо неудоволствие сме длъжи да обявим, че поради извънредната обстановка и променение обстоятелства по край пандемията COVID-19 фестивал “Отворено сърце” се отлага и за първа година от начало му Център Амалипе няма да го организира. 

Фестивал “Отворено сърце” се организира 16 поредни години. В него традиционно се включват около 2000 ученици от различен етнически произход от цялата страна и чужбина, включени в групите по “Фолклор на етносите – Ромски фолклор” или в извънкласни дейности, насочени към образователна интеграция. Всяко училище се представя с програма с продължителност до 5 минути.

Представената програма включва елементи от традициите, занаятите, приказния и музикален фолклор, историята, бита и културата на ромския етнос в контекста на общонационалната българска култура и показва връзката и общите елементи между културата на различните етноси в България. Паралелно със сценичната програма в рамките на Фестивала винаги организира и Пленер на извънкласните дейности, насочени към образователна интеграция, в рамките на който всяко училище може да представи дейността си под формата на изложба, ателие, постери и други материали, които учениците са изработвали по време на учебната година или изработват на място.

Всичко това отново ще се случи през 2021 година, когато, надяваме се, вече всичко ще е спокойно и ще е безопасно за децата.

Липсвате ни и нямаме търпение отново да дойде момента за шарените и усмихнати срещи с учениците от цялата страна.

А до тогава нека си припомним някои слънчеви моменти от миналата година: