Център “Амалипе” ще проведе първото издание на Детски ромски фестивал “Отворено сърце” след пандемията от Covid-19

През 2020 г. и 2021 г. глобалната пандемия от КОВИД-19 възпрепятства провеждането на Детски ромски фестивал “Отворено сърце”, който Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” организира в началото на месец юни всяка година в гр. Велико Търново. Фестивалът е насочен към съхраняване, развиване и популяризиране на ромската култура и фолклор, както и представяне на град Велико Търново като туристическа дестинация, но с не по – малко значение е това, че това няколкодневно ежегодно събитие да събира над 1500 деца, учители и родители от повече от 100 училища, както и младежи от доброволчески групи в цялата страна в гр. Велико Търново. Провеждането му доказва, че взаимното разбирателство и толерантността не са забравени теми. Старопрестолния град се обагря всяка година в пъстри нюанси и знамена. Стотици деца и учители дефилират, облечени в традиционни костюми, представят различни танци, песни, занаяти, но най – вече – пъстротата на ромската култура и обичаи.

Тази година Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” ще продължи традицията като съвместно с Община Велико Търново ще създаде организация за реализирането на седемнадесетото издание на Детския ромски фестивал “Отворено сърце”, в дните 3 и 4 юни 2022 год. в гр. Велико Търново. Очакваме във Фестивала да вземат участие ученици от цялата страна, включени в часовете по “Фолклор на етносите – Ромски фолклор” и в други занимания по интереси, насочени към образователна интеграция през учебната 2021/2022 г. 

Повече за Фестивал “Отворено сърце”:

Това е фестивал, който отваря един цял свят, в който всички се усмихват… И в който всички са приятели … Фестивал, който показва на всяко дете (дори и на тези, които идват от най-отдалечените селца, от които никога досега не са излизали и където никой никога не ходим, защото стоте години самота още не са свършили), че е можещо, че заслужава и получава уважение, усмивка и вярата, че ще се справи… Фестивал, който кара всяко едно ромско дете да почувства гордостта от ромската култура, защото вижда уважението в очите на другите, вижда споделеността, толерантността и равнопоставеността – не в думи и стратегии, а в усмивка, докосване, прегръдка… Фестивал, в който виждаш как всяко едно дете израства пред очите ти, след като Вицепрезидент, министри, посланици, гости стават на крака, защото се пее “Джелем, джелем” … Защото това е Ромският химн! Фестивал, в който виждаш как учители и директори, които идват с децата, изправят рамене и започват да гледат гордо, защото виждат, че някой е оценил усилията им и това, което са направили за тези деца, а то е най-вече – вяра и надежда!

 

Ако искате да усетите енергията, която носи всяко едно издание на Детския ромски фестивал “Отворено сърце”, вижте клипът, чрез който, макар и през екран, ще се докоснете до събитието:

Ако желаете да вземете участие във фестивала, можете да попълните формуляра ТУК

Център “Амалипе” напомня, че не поема ангажимент за нощувки и пътни разходи на участниците.