Център „Амалипе“ ще събере поколения ромски активисти в откровен разговор за ромското движение

Осми април е Международният ден на ромите. Предложен е като такъв от Международния ромски съюз (Romani Union), а от 1992 г. е признат и от ООН и Съвета на Европа. Днес всички институции на Европейския съюз признават и дори отбелязват Осми април като Международен ден на ромите.

На този ден почитаме паметта на половин милион роми, избити по време на Втората световна война, когато нацистите прилагат системен Холокост и спрямо ромите. Но причината точно Осми април да е денят на ромите е свързана с факта, че на този ден през 1971 г. започва първият Световен ромски конгрес в Лондон, който приема химна и знамето на ромите. От тогава го отбелязваме като символ на ромското движение, на това, че ромите от целия свят се обединяват в стремежа си за равноправно вписване в глобализиращия се модерен свят. Запазването и обновяването на ромската идентичност е важна част от този процес: идентичност, която запазва изконните ромски ценности, но разкъсва патриархалните окови пред модерния ром; идентичност, която включва идентичностите на различните групи и е мост между тях. Защото само гордият със своята идентичност човек може да бъде равноправен.

Във връзка с 50 годишнината от първия Световен ромски конгрес през 1971г., в България и Европа са планирани редица събития и дейности за отбелязване на този специален през 2021 година ден.  Поради ограниченията свързани с пандемията КОВИД-19, всички те ще бъдат организирани онлайн.

Затова Център „Амалипе“ ще организира дискусионен форум „ОПРЕ Рома! Не сме сами! Да продължим напред!

Целта на събитието ще е да даде възможност на ромски активисти от няколко поколение да дискутират постиженията, предизвикателствата и научените уроци на ромското движение за последните 50 години, както и да начертаят посоката, в която с обединени усилия трябва да продължим напред към модернизацията на общността.

В дискусионният форум ще вземат участие няколко поколения ромски активисти, представители на неправителствени организации, представители на Европейската комисия и на Посланическата група за ромска интеграция, учители, медиатори и ромски младежи.

Дата и мястото на срещата са 8ми април, от 12 до 15ч, в платформата за аудио и видео конференции Зуум!

 

Всички ние имаме щастието да живеем в епохата на ромското пробуждане и да допринесем за нейното случване. Това е и нашата отговорност! Очакваме Ви, за да проведен един продуктивен разговор и да генерираме идеи, вдъхновение и енергия за позитивно продължение на нашата обща кауза – равенство и единство!

Лица за контакт:

Атанас Атанасов, тел. 0882 540 209 

Галина Дечева, тел. 0884 912 507