Отбелязваме европейския възпоменателен ден на Холокоста над ромите

На 2 август отбелязваме 76 години от ликвидирането на така наречения „цигански семеен кампус“ в концентрационния нацистки лагер „Аушвиц-Биркенау“. Тогава над 4000 мъже, жени и деца са убити по особено жесток начин в газовите камери. Тази трагедия превръща датата 2 август в събирателна за ужасите и масовото изтребление на европесйките роми по време на Втората световна война. Днес 2 август все още не е признат официално в редица държави като Международен ден за възпоменание на жертвите на ромския холокост. Тази страница, както и много други касаещи ромската история, отсъства от учебниците по история. Защо е важно да знаем за ромския холoкост? Попитахме наши доброволци:

Казвам се Богомила и съм на 18 години. Миналото лято имах прекрасната възможност да участвам в Dikh i na Bistar. За мен това беше едно огромно приключение, от което успях да науча толкова много нови неща за ромската история, култура и традиции. Също така се запознах с роми от цял свят, с които си обменихме информация за ромската общност. Според мен е важно всеки един човек да знае за Pомския Холокост, защото това е нашата история и за да може повече да не се допускат толкова зли неща да се случват на хората. Защото всеки един човек има права. Всеки един човек е специален и уникален по своя си начин. 

Да помним Ромския Холокост означава да знаем, помним и ценим нашата история. Тя е тази, която ни поучава и ни дава много поуки. Да помним ромския холокост означава да не забраваме, че всеки човешки живот, без значение от коя раса и произход е, е неприкосновен.  Ето защо е важно да учим за Ромския Холокост и в училище. 

Споменът за милионите роми и евреи от цяла Европа, които са избити в нацистките лагери на смъртта е един много срамен и паметен момент в човешката история. Необходимо е да знаем за него, защото расизмът е често срещан и до днес.