Историята на Калин Великов – когато вярваш, обичаш и действаш

Рубрика “Споделено от регионалния координатор”

Днес регионалният образователен експерт за областите Варна, Добрич, Силистра и Бургас Жанна Василева ще ви запознае с историята на едно момче, което определо заслужава повече хора да се запознаят с него и с благородните му постъпките.

Жанна Василева:

Наскоро попаднах на видео как младежи подаряват чисто ново колело на едно бедно момче в махалата. Оказа се, че един от участниците в клипа е Калин Великов, който познавам като ученик наставник, част от Лидерската програма на Център Амалипе. През последните години активно се е включвал и в други наши дейности – участвал е в посещение на институции в София за Василица миналата година, както и в среща с министъра на образованието Красимир Вълчев. Днес Калин е абитуриент в ПГСС „Св. Георги Победоносец“ в град Суворово. Видеото на момчетата много ме трогна, заради силната радост, която бяха създали на лицето на детето, когато видя счупеното си колело преобразено. А всъщност, както после разбрах, тази история има и предистория. Калин е събрал информация и е направил списък с имена на ученици, които имат повредени велосипеди. Чрез томбола с имената им и в присъствието на директора бе изтеглен един ученик. Спечелилият получава цялостен ремонт на велосипеда си, без да знае за това, но със знанието и разрешението на своите родители. За тази инициативата писаха и редица регионални медии.

Самото видео, в което момчетата са “влогнали” цялата си инициатива и са включили и момента, в който изненадват малкия Емил, можете да видите тук:

А сега ще ви разкажа малко повече за Калин. Той е изграден лидер. Взема бързи и правилни решения, умее да вдъхновява и увлича след себе си, бързо се адаптира към различни ситуации и условия. Успява да управлява промяната, стартира непрестанно свои инициативи, справя се бързо и лесно с различни ситуации, има доброволчески участия, организира дарителски кампании. Притежава социална, обществена и гражданска активност, умения за решаване на социални проблеми и работа в екип. Интересите му са всестранни, нагласите – изключително позитивни; генерира иновации, притежава технически способности, професионални умения и компетенции в различни области.

Пример за това е и неговото велоателие с името „2GETHER“, което има от няколко години. В него работи в извънучебно време. Създал е колоездачен клуб от 10 участници, които тренира, води по състезания, сервизира велосипедите за своя сметка. Осигурява логистика с отбора и сервиз по време на  състезания по спускане с велосипеди в цялата страна. Инициатор е на лични дарителски кампании. Успехите на Калин Великов и на екипа му са отразени в медийните канали на национални институции като МОН, МТСП, Областна администрация – Варна, ТСА, и др.  Отличията и наградите на Калин са много. Носител и на международна награда от състезание по колоездене в дисциплина XC в Румъния. Спечелил е трето място. Притежава медали от участия в регионални, национални и международни състезания. Получил е удостоверения, сертификати, грамоти, благодарствени и поздравителни адреси, както и други награди от участия в различни инициативи. Технически университет – Варна му присъжда първо място в национален конкурс „Енергетиката и ние“.;

На 11 май Калин бе отличен отново.  По случай честването на паметта на светите братя Кирил и Методий, Заместник областният управител на област Варна Илиян Карагьозов го награди с ГРАМОТА БЛАГОДАРНОСТ за значими постижения в областта на средното образование и обществен принос. Честита награда, Калин, поздравления и за училището му!

В края на 2019г. ви разказахме и да един невероятен екип от ученици от ПГСС „Св. Георги Победоносец“ в град Суворово, които заедно с преподавателя си Владимир Иванов създават невероятни иновации. Тогава ви разказахме за Системата за сигнализация на технически неизправности, които бяха създали. Калин е част от този екип. Припомнете си какво създадоха тогава 11-класниците Калин, Деси, Кристиян, Акиф, Поли, Георги, Митко, Десислав, Тинка, Аксун, Каролина и Владко:

Опасен ум: една история за креативност, иновации и младежи с бъдеще

Прекрасният екип ученици е поканен от Център Амалипе на финалния уебинар на Лидерската академия на ученици наставници на 28 май, за да разкажат какво ги вдъхновява, как работят заедно и какво ги очаква за напред.