Предложението на ИТН за министри на образованието и по ромските въпроси

Ден след проведените извънредни парламентарни избори, лидерът на партия “Има такъв народ” Слави Трифонов оповести предложението си за Министерски съвет, оглавен от министър-председател Николай Василев. За министър на образованието е предложена Наталия Митева, като министерството ще бъде преименувано на Министерство на образованието, иновациите и науката. Напълно иновативно е предложението да има министър без портфейл по ромските въпроси, като за този пост е предложена д-р Антония Валентинова. Сред предложените приоритети на новото правителство има и такива, които са пряко свързани с образованието. Кои са те?

Въпреки че няма яснота дали предложеното правителство ще бъде одобрено и какъв ще е като продължителност неговият мандат, Център Амалипе получи множество въпроси от колеги и журналисти по повод предложените министри на образованието и ромските въпроси. Тъй като сме имали възможността да работим заедно с Наталия Митева и доктор Антония Валентинова, прилагаме кратка информация. Още веднъж правим уточнението че Център Амалипе е неправителствена oрганизация и не е свързана с дейността на нито една от политическите партии.

Предложената за министър на образованието Наталия Митева е дългогодишен директор на образователната програма на Фондация Америка за България „Добро образование и работни умения“. Като такава, тя активно работеше в част от добре известните на учители и директори програми, насочени към формиране на училищни лидери и създаването на STEM центрове.  Наталия Митева има магистърска степен по публични политики от Мерилендския университет в САЩ и е специализирала „Оценка на въздействието“ към отдела за оценка на Световната банка (International Program for Development Evaluation Training). Част е от международната инвеститорска общност за социално въздействие към департамента по бизнес на Оксфордския университет (Oxford Impact Investing Programme).

Стана ясно, че първоначално е предложено на министъра на образованието от служебното правителство проф. Николай Денков да продължи да изпълнява този пост. Той е отказал, както и министрите Асен Василев и Кирил Петков. В изявление, публикувано в сайта на МОН, причината за отказа е обяснена с „Убедени сме, че стратегията за развитие на икономиката и на образованието е пряко свързана с визията за приоритетите на държавните финанси. Проведохме разговори с ИТН по тяхна покана. В хода на разговорите се видя, че ИТН и икономическият екип на служебното правителство имат съществени различия във визиите си за финансовата политика и основните задачи през следващия период. Освен това ИТН предложи на сегашния служебен финансов министър Асен Василев министерски пост в друго министерство.

Ето защо и тримата решихме, че е по-добре в бъдещото правителство да работи екип, който споделя визията на премиера и на носителя на мандата за финансовата политика на държавата.

Благодарим на ИТН за отправените предложения! Желаем успех на бъдещото правителство!“

 

Д-р Антония Валентинова е пример за висотите, до които може да достигнат добре образованите и енергични млади роми. Тя е израснала в интегрирано ромско семейство, което винаги е подкрепяло нейното добро образовоние. По настояване на майка й, тя учи в училище с преобладаващ брой ученици от мнозинството и така получава качествено образование и мотивация, характерни за десегрегираните училища. Приета е едновременно в три медицински университета – в София, Плевен и Варна, с много висок бал. Избира да учи в столицата. За подготовката си за изпитите Антония получава помощ от стипендиантската програма за студенти по медицина и лекари специализанти от ромски произход – инициатива на Проект „Ромско здравеопазване“ – Будапеща, Стипендиантска програма на „Ромски образователен фонд“ и Институт „Отворено общество“ с партньори Център Амалипе и Фондация „Промедия“.

Проектът цели да подпомогне висшето образование на студенти от ромски произход, избрали специалностите медицина, фармацевтика, акушерство, рентгенология и рехабилитация, здравен мениджмънт. В резултат над двеста ромски младежи и девойки завършват успешно трудните медицински специалности. Показателно е, че по настоящем огромната част от тях работят като действащи медици в България и много малък брой емигрираха. Историите на студентите от Програмата, можете да прочетете тук.

Д-р Валентинова завършва Медицинския университет в София с успех 5,25.

Ако правителството на ИТН бъде одобрено, д-р Валентинова ще бъде министър без портфейл по ромските въпроси. До този момент такъв пост не е съществувал и ром не е бил избиран на министерски пост – роми е имало единствено като заместник-министри в две от правителствата, едно от които бе служебно. Обикновено министърът без портфейл не разполага със заместници, бюджет и администрация, а неговите конкретни правомощия се определят от министър-председателя.

В програмата на предложеното правителство присъстват цели, свързани с образованието:

  • Построяване на необходимия брой детски градини
  • Закупуване на до 1 млн. таблети и лаптопи за всички ученици и учители
  • В програмата засега не присъстват цели, свързани с образователната интеграция на ромската общност.