Как да се включите в Деня на майчиния език – 21 февруари? Виж тук.

Център “Амалипе“ за поредна година ще отбележи Международния ден на майчиния език – 21 февруари. Затова се обръщаме към всички вас с апел да организираме заедно събития в цялата страна, чрез които да отбележим този ден.

Този ден е обявен на генерална конференция на ЮНЕСКО през ноември 1999 година. От 2000 г. датата се отбелязва с цел насърчаване на многоезичието и културното разнообразие. Езикът е тясно свързан с културата на един народ. С изчезването на даден език, който характеризира една област, се получава културно обедняване, което засяга цялото общество: по-малко възможности за комуникация и обмен в диалога и разбирателството между различните култури.

Майчин език, още наричан роден, първи език, е езикът, който човек научава първо и който човек започва да усвоява още от раждането си. Родният език на даден човек е основата на неговата социолингвистична идентичност. Всеки човек е най-добър именно на своя първи език, и обикновено не владее толкова добре другите езици, които учи впоследствие

Важно е да бъдем активни като граждани, като същевременно и ценим същността си и многообразието на останалите хора около нас. Именно заради това и като част от проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност“ ще проведем редица събития по повода.

 За всички, които искат да отбележат Деня на майчиния език, сме събрали няколко идеи и материали

  1. Беседи с четене на любимите ви стихотворения

Можете да организирате „Интелектуална седянка“ с участието на студенти, ученици, доброволци, които да представят  любими произведения

на майчините си езици на различни автори, както и свои собствени творби. Всеки може да сподели защо това стихотворение му е любимо. Ако не е на български език, може да го преведе за останалите участници или да разкаже смисъла му. През миналата година Център Амалипе сподели във Facebook страницата си доста от любимите стихове на последователите си. Може да ги намерите за вдъхновение тук.

2. Дърво на положителните думи

Може да изработите дърво, на клоните на което да

напишете своите любими позитивни думи на мачиния си език. Ако не е български в скоби напишете превод. Това, разбира се, може да се случии във всякаква друга форма.

3. Флашмоб на думите

Пред административна сграда, община, кметство, училище може деца да изпеят песен на техния майчин език. Могат да изберат лесни, кратки думи, които да изпишат с телата си или чрез специално подготвени табели. Със слънчевите си усмивки и топлите думи децата ще предизвикат

изключително приятни емоции и ще създадат положителен заряд навсякъде около себе си. 

4. Табло с думи на различен език

Можете да направите едно табло чрез флипчарт, на което да бъдат написани любими думи на различни езици. Като хубаво е да бъде поставено

на видно място в училище и да приканвате хората да напишат и прочетат своята любима на дума на майчиния си език.

5. Представяне на театрална постановка

Може да се представи театрална постановка на различни езици, с деца, родители. Целта е да се покажат различните идентичности на всеки един участник. Така можете да отбележите деня на майчиния език 21-февруари. 

6. Пеене на песни на майчиния език  

Група от деца и родители от различни етноси представят песни на техния майчин език. Така се обогатява културата на всеки един етнос, и се научава повече информация за дадения произход.

7. Кратко клипче на майчиния език

Може да изготвите кратък видеоклип, на който да говорите на няколко езика – съответните майчини езици. Да кажете една и съща дума или изречение на различните езици. Клипът може да бъде качен в социалните мрежи или тикток. Когато го правите моля да отбележите и Център Амалипе.

И на края – споделяйте направеното от вас в социалните мрежи, за да могат повече хора да го видят и да станат част от Вашата кампания!

Нека постът ви бъде придружен от хаштаг #DenNaMoiaEzik или #ДенНаМояЕзик

Тагвайте ни, когато качвате в социалните мрежи, съответно:

Материали, които може да използвате:

 Плакат

 Флаер 1-2

 Флаер 2-2

 

Изтеглете плакат и флаер от тук:

Флаер 21 февруари МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МАЙЧИНИЯ ЕЗИК

Плакат 21 февруари МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МАЙЧИНИЯ ЕЗИК

Повече информация Валери Ангелов 0882247945