Включете се в кампания „Имам една мечта: да учим и живеем заедно“, посветена на 8 април

Уважаеми колеги, медиатори, ученици, съмишленици,

наближава 8 април – Международния ден на ромите, и по тази причина ви приканваме да се включите в нашата Национална кампания „Имам една мечта: да учим и живеем заедно“, посветена на този ден.

Кампанията се организира в рамките на мрежата училища „Всеки ученик ще бъде отличник“ и Мрежата на образователните медиатори, администрирана от Център Амалипе. На 8 април училища и медиатори от цялата страна ще организират събития за да отбележат международния ден на ромите. Тъй като 8 април се пада в периода на пролетната ваканция, възможно е събитията да бъдат отбелязани и в дните около 8 април. Това може да включва следните събития:

Всеки може да се включи. Ако искате да организирате инициатива, посветена на 8 април, може да използвате материали, създадени или събрани от Център Амалипе.

Тук ще да намерите материали, които можете да използвате за 8 април.

Лице за контакт: Валери Ангелов, 0882247945 и съответните регионални координатори.

Осми април е Международният ден на ромите. Предложен е като такъв от Международния ромски съюз (Romani Union) през 1971 г., а от 1992 г. е признат и от ООН и Съвета на Европа. Днес всички институции на Европейския съюз признават и дори отбелязват Осми април като Международен ден на ромите. 

На този ден почитаме паметта на половин милион роми, избити по време на Втората световна война, когато нацистите прилагат системен Холокост и спрямо ромите. На този ден през 1971 г. започва първият Световен ромски конгрес в Лондон, който приема химна и знамето на ромите. От тогава го отбелязваме като символ на ромското движение, на това, че ромите от целия свят се обединяват в стремежа си за равноправно вписване в глобализиращия се модерен свят. Запазването и обновяването на ромската идентичност е важна част от този процес: идентичност, която запазва изконните ромски ценности, но разкъсва патриархалните окови пред модерния ром; идентичност, която включва идентичностите на различните групи и е мост между тях. Защото само гордият със своята идентичност човек може да бъде равноправен.

8 април е и вик за спасение и приемане. Той е опитът на милиони роми да заявят своето място, да покажат, че ние сме тук и сега, ние сме значими с това, което сме. Днес, когато един друг народ търси спасение, този ден е натоварен с още по-голяма символика. Затова днес ние казваме: Имам една мечта: да учим и живеем заедно!