Домът на Европа в София даде трибуна на младежките идеи за по-добро бъдеще на България

През последните четири дни Център Амалипе събра близо 80 младежи от цялата страна, прекрасни млади хора, които мислят и променят. Те не чакат някой да промени живота им, а го правят сами. Но искат, ако те спазват правилата, и другите да го правят. Те са активни, имат мнение и искат то също да бъде чуто. За да останат тук в България. Те не се притесняват да отстояват позициите си и аргументирано да ги защитават пред тези, чието мнение искат да променят.

Всички те идват от малки населени места от цялата страна, които рядко попадат в светлината на прожекторите, но убедено излагаха и защитаваха позициите си не само по време на Лидерската академия за гражданско участие и толерантност, която Център Амалипе организира в с. Лозен, но и по време на Младежката конференция, която се проведе на 3 октомври в Дома на Европа. Участие в нея взеха Андриа Брулет-Родригез, заместник – посланик на Посолството на САЩ в България, Нели Колева и Росен Богомилов, съветници в политическия кабинет на Министъра на образованието проф. Галин Цоков, Жаклин Томас и Евгени Тодоров от Посолството на САЩ, Огнян Исаев от Тръста за социална алтернатива.

Младежката конференция по нетрадиционен начин предразположи участниците да споделят опита си от последната една година, когато организираха обучения на връстници, кампании и дейности за това как можем да бъдем граждански активни, толерантни, променящи – към средата в училище, в малките населени места, в държавата като цяло. Тези дейности подкрепиха изводите, до които достигна докладът “Гражданско участие и граждански ценности сред деца и младежи от уязвими училищни общности”, който Боян Захариев от Институт Отворено общество представи по време на конференцията. След това по метода „Световно кафене“ младежите имаха възможност да задават въпроси на гостите за пътя им до постовете, до които са достигнали, какво им е коствало това, какви умения са необходими и да обсъждат своите виждания за политиките в България.

В своите думи нейно превъзходителство Андриа Брулет-Родригез поздрави участниците за смелостта:

„Вашият глас има значение – сега повече от всякога. Благодаря ви за смелостта. С вашето информирано участие съм сигурна, че България ще стане още по-силен лидер в региона, в Европа и в общността на демокрациите и още по-силен партньор и приятел на САЩ. …

Тази младежка академия е особено новаторска, защото не учи младите ученици какво да мислят, не им казва какво да правят или диктува кои да бъдат, а вместо това ги учи как да ангажират своите демократични лидери да придвижат проблемите си напред.”

“Всеки път, когато загубим посоката, си струва да прекараме време с млади хора. В тези моменти си спомняме колко умни, будни и честни са те. И колко много заслужават подкрепата ни.“ – сподели Нели Колева, съветник на проф. Цоков. От своя страна Огнян Исаев, програмен директор на Тръста за социална алтернатива подчерта: „Този следобед беше един от най-смислените за мен – може би за последната една година. От една страна възможност да проверя дали това, което ме вълнува лично и професионално, вълнува и тях. А от друга страна – да се опитваш да отговаряш на доста ясни и категорични въпроси, които те поставят за развитието на България и тяхното място в това. Признавам, беше удоволствие, вдъхновение и чест.“

В края на дискусията Чоно Иванов от гр. Средец ясно, кратко и точно обобщи основното послание на цялото събитие: „Много често задаваме въпроса дали ще се променят нещата, а всъщност ние сме тези, които трябва да ги променим. Когато се обединим, невъзможно няма!“


След събитието младежите ни споделиха, че са изключително заредени от разговорите си с зам.-посланик Родригез, представителите на МОН Нели Колеви и Росен Богомил, както и от Огнян Исаев. Учениците бяха впечатлени от искрените отговори, откритото и естествено поведение на гостите, които им разказах своите лични истории за пътя на успеха и мотивираха младите лидери да бъдат активни и да не спират да се развиват и борят с трудностите по пътя си.

Младежката конференция се провежда в края на първата фаза на проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност”, който се изпълнява от Център „Амалипе“ с подкрепата на Държавния департамент чрез Посолството на САЩ в България и с цел да събере всички активни участници, за да споделят опит, постижения, да се запознаят помежду си. Тя допринесе за формирането на неформална активна демократична младежка общност. Проектът обхваща широк кръг ученици в гимназиална възраст, особено тези, които получават недостатъчен достъп до услуги, от уязвими ромски общности, от слабо развити региони и др., за да повиши значително техните знания, интерес и мотивация да бъдат активни в различни форми на гражданско участие. От октомври 2022 до юни 2023 те се включваха в набор от интерактивни обучения на връстници (включително Академия за лидерство), дейности за формално образование, кампании/симулации и младежки предизборни дебати.

Изказваме нашата благодарност и на Представителството на Европейската комисия в България, които бяха домакини и подкрепиха провеждането на събитието в Дом на Европа.

 

Проект „Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност“ се изпълнява от Център „Амалипе“, Фондация „Отворено общество“ – София, Форум „Гражданско участие“ и единадесет училища в най-малко 50 общини в необлагодетелствани региони и общности извън София. Проектът обхваща широк кръг ученици в гимназиална възраст, особено тези, които получават недостатъчен достъп до услуги, от уязвими ромски общности, от слабо развити региони и др., за да повиши значително техните знания, интерес и мотивация да бъдат активни в различни форми на гражданско участие. Те са включени в набор от интерактивни обучения на връстници (включително Академия за лидерство), дейности за формално образование и кампании/симулации. В рамките на проекта се разработват и използват набор от онлайн и други инструменти. Проектът се реализира с подкрепата на U.S. State Department чрез Посолството на САЩ в България.

Проект “Интеркултурна академия за гражданско участие и толерантност” се реализира с подкрепата на U.S. State Department чрез Посолството на САЩ в България.Презентация за проекта и основните дейности, можете да видите тук

Докладът “Гражданско участие и граждански ценности сред деца и младежи от уязвими училищни общности” можете да свалите оттук.