Конференция срещу езика на омразата организира Главна Прокуратура

Над 130 бяха участниците в международната конференция „STOP HATE SPEECH“/ „Да спрем езика на омразата“. Тя се проведе на 5-ти и 6-ти декември в град София и бе организирана от Прокуратурата на Република България и Европейската еврейска организация. Главният прокурор Иван Гешев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на правосъдието Крум Зарков, главни и върховни прокурори от страни от Европейския съюз и региона, висши духовници от различни вероизповедания, представители на държавни институции, на неправителствени организации, академичните среди, правозащитници и граждански активисти и други бяха сред панелистите в конференцията. Един от тях бе и Деян Колев, председател на Център Амалипе.

Основната цел на конференцията бе да създаде платформа за обмен на опит и добри практики, които да спомогнат за ефективно и навременно противодействие на ксенофобски, антисемитски и дискриминационни прояви, както и към подбуждане и извършване на престъпления от омраза.

„България е показала и показва, че е положителен модел за толерантност и уважение между хората. Показателен е фактът, че днес тук седят представители на четири основни религии в страната – православни християни, католици, евреи и мюсюлмани“. Това заяви в приветственото си слово главният прокурор Иван Гешев.

Приветствие към участниците във форума отправи и вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова. В изказването си тя направи аналог между обществените нагласи в Германия през 30-те години на 20-ти век и ширещата се реч на омразата в съвременното българско общество. „Една от най-големите опасности днес е пренаписването и преиначаването на историята, включително и за това, че Холокостът никога не е съществувал. С поуките от миналото трябва да вървим напред в този толкова опасен, разделен и скаран свят. Непримиримостта към омразата, насилието, връщането към цивилизацията и толерантността, откровеният разговор за това, което става в нашите общества е основната ни задача“, заяви Илияна Йотова. Тя посочи, че антисемитският вирус и вирусът на омразата е готов да мутира при всяка социална и обществена криза. „Тази мутация заразява обществата ни и засяга все повече хора. Това е заплаха не само за евреите, това е заплаха не само за малцинствата, това е заплаха за собствените ни общества и за нашата демокрация“, посочи Йотова.

„Езикът на омразата и антисемитизмът не съществуват там, където живее логиката. Не съществуват в щастливите съзнания. Те растат в съзнанията на хора, които не обичат себе си, не харесват мястото си в света и искат да обвиняват другите за ситуацията, в която са се озовали. Езикът на омразата процъфтява сред хора, които не се обичат и не се уважават. Омразата не може и няма да победи“ – заяви пред участниците във форума  Менахем Марголин, председател на Европейската еврейска асоциация.

„Универсалните права не могат да бъдат ограничавани, но трябва винаги да помним, че моите права свършват там, където започват правата на другия и никой няма право да нарушава правата на другия!“, каза в изказването си главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

Изказвания направиха и главния равин, епископ Поликарп (представител на Българската православна църква), представители на Висшия съдебен съвет, Върховния касационен съд, Министерство на външните работи и др.

На втория ден от конференцията специална сесия бе посветена на езика на омразата срещу малцинствата от България. Тя бе модерирана от Лилия Драгоева от фондация „Билитис“. Модераторът посочи, че ЛГБТИ общността става жертва на език на омразата ежедневно. Тя припомни нахлуването на Боян Станков-Расате в офиса на фондацията.

Милена Коцева от Министерството на правосъдието и Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет припомниха делото за убийството на студента по медицина Михаил Стоянов през 2008 г., защото го сметнали за гей. Той бе нападнат и пребит до смърт от трима мъже, които по време на делото твърдяха, че „прочиствали парка от гейове“, а по случая има и осъдително решение срещу България в ЕСПЧ. Милена Коцева припомни и няколко решения на ЕСПЧ по повод на дискриминационни изказвания на лидера на „Атака“ Волен Сидеров.

Деян Колев от център „Амалипе“, приветства провеждащата се конференция и пожела тя да се превърне в начало на цялостна борба от страна на прокуратурата и другите институции, ангажирани с правата на човека (КЗД и Омбудсман) с проявите на език на омразата и анти-ромската дискриминация. Той припомни, че холокостът по време на Втората световна война е бил насочен и спрямо ромите, а Европейският парламент признава 2 август, като ден на Ромския холокост. Колев също така припомни, че през октомври 2020 Международният алианс за възпоменание на Холокоста прие дефиниция за Antigipsyism – “анти-ромска дискриминация“, която приравнява формите на антисемитизъм и анти-ромска дискриминация.

Колев представи и данните от серия изследвания на социалните дистанции, според които в периода 2007 – 2012 г. е имало подобрение в отношението към ромската общност в България, както и към другите малцинства. По думите му обаче в периода след това – от 2013 го 2018 г., а и до днес има сериозно влошаване на социалната дистанция спрямо ромите и отношението към тях е значително по-негативно в сравнение с предприсъединителния период.

Една от възможните причини благоприятстващи този негативен процес е езика на омразата от страна на високопоставени политици и липсата на реакция от страна на прокуратурата, КЗД и Националния Омбудсман. Колев представи като пример анти-ромските изказвания на Валери Симеонов и това че прокуратурата не реагира на тях, а съдът на втора инстанция го оправда с аргумент „Свобода на словото“. Като друг пример бе представена „Анти-ромската концепция“ на Красимир Каракачанов от 2019г., която никоя институция или партия не заклейми и за малко щеше да бъде приета от Министерски съвет. „Липсата на реакция от страна на прокуратурата, КЗД и Омбудсмана, както и оправдаването на тези открити дискриминационни изказвания със „Свобода на словото“ засилва анти-ромските и анти-семитските настроения в обществото“, подчерта Колев.

От „Амалипе“ отправиха и някои конкретни препоръки: за целенасочена и безкомпромисна дейност на прокуратурата, КЗД и омбудсмана срещу всички прояви на антисемитизъм, анти-ромска дискриминация и други прояви на нетърпимост, а свободата на словото да не бъде приемана за извинение на подобни прояви; за социално внимание върху езика на омразата от политици, както и за програми и кампании за толерантност. Презентацията на Деян Колев вижте тук:

В панела участваха и преподавателят по наказателно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ д-р Ива Пушкарова, която направи анализ на правната уредба, а проф. Вили Лилков анализира историческите аспекти на проблемите, свързани с дискриминацията и езика на омразата.

„Мога да кажа искрено след конференцията, че, слушайки лекторите, откривам в себе си някои предубеждения, които отпаднаха, след като се видяхме, след като говорихме и след като обсъдихме речта на омразата от всички гледни точки“, каза главният прокурор Иван Гешев при закриването на конференцията „STOP HATE SPEECH“.

Самият Гешев преди години беше проверяван от Комисията за защита от дискриминацията след изказването си „…така правят всички подсъдими, така правят и циганите…“, говорейки за делото срещу Десислава Иванчева. Проверката на Комисията за защита от дискриминацията показа, че в случая Гешев, тогава зам. главен прокурор, не е извършил нарушение, припомнят от Маргиналия – независима медия за правозащитна журналистика.

 

Презентацията на Деян Колев вижте тук