Образователни медиатори и училища от мрежата ,,Всеки ученик ще бъде отличник“ отбелязаха Международния ден на ромите – 8 април

За поредна година образователните медиатори към Мрежата на ЦМЕДТ “Амалипe” ще отбелязаха Международния ден на ромите – 8-ми април.

На 8 април ромите по цял свят отдават почит към своите жертви във Втората световна война. Обявен е като ден на ромите през 1990 г., по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация “Романо юнион”, в чест на първата значима международна среща на представители на ромския етнос – Първият Ромски конгрес, проведен на 8 април 1971 г. в Лондон. През 1992 година ООН и Съвета на Европа, по предложение на Международната организация “Романо юнион”, обявяват 8 април за Международен ден на ромите. На конгреса са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен “Джелем, джелем”. Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото.

Ето как по места отбелязаха Международния ден на ромите:

 

Велико Търново

Доброволци към ЦМЕДТ “Амалипе” отбелязаха Международния ден на ромите 8-ми април в старата столица като пуснаха от Стамболовия мост на река Янтра тридесет броя карамфили в знак на почит на 500 000 загинали роми в Холокоста през Втората световна война.

 

 

 

 

 

 

 

Стражица

Образователният медиатор към Център “Амалипе” Ирена Михайлова отбеляза 8-ми април – Международния ден на ромите с доброволци от гр. Стражица, като те обсъдиха ромския химн и знаме, както и кои са най-големите празници на ромите за невинни жертви, загинали в концентрационните лагери по време на Втората световна война, от които стотици хиляди са били роми. Основната цел за кампанията по повод празника е да се повиши толерантността и доверието между хората от различните етноси, осъзнаването на ползите за всички от образователната интеграция и преодоляването на ромските стереотипи.

 

Павликени

Образователният медиатор към Център “Амалипе” Стефан Стефанов отбеляза Международния ден на ромите в с. Върбовка, общ. Павликени. Заедно с медиатора Никола Георгиев раздаде информационни материали, свързани с празника, както и представи презентация на доброволците към центъра защо се отбелязва този ден.

 

 

 

 

 

 

 

с. Балван

Учениците и родителите от ОУ “Св. Иван Рилски” с. Балван отбелязаха Международния ден на ромите.

 

 

 

 

 

 

 

Област Плевен

с. Асеновци

През 1992г. ООН и Съвета на Европа, по предложение на Международната организация “Романо Юнион” обявяват 8 април за Международен ден на ромите. На конгреса са приети ромските химн и знаме. На 8-ми април светът скланя глава пред паметта на екзекутираните роми по време на нацисткия геноцид!

 

 

 

 

 

Област Шумен

Шумен

Образователният медиатор Ангел Ангелов отбеляза 8-ми април с ученици от ПГССХТ гр. Шумен като проведе беседа с учениците на тема “Какво е 8-ми април”. Учениците имаха възможността да разкажат историята за Международния ден на ромите – за концлагерите, геноцида, кога е проведен Първият световен конгрес, приемането на флага и химна на ромите.

На 8- ми април ромите по света казват НЕ на расизма, Не на дискриминацията, НЕ на войната. Това е ден за възпоменание и съпричастност, на който един древен народ напомня за своя героизъм и безсмъртие.

 

 

 

 

Нови Пазар

Във връзка с Международния ден на ромите 8-ми април образователният медиатор Алдин Стефанов организира в гр. Нови Пазар среща с ученици, на които представи презентация относно предстоящия празник. По този начин учениците придобиха знания относно историята на тази дата и традициите, които не бива да забравяме.

 

с. Върбица

В с. Върбица също се отбеляза 8 април – Международен ден на ромската общност. Отправен бе апел за уважение, мир и толерантност,защото СЛЪНЦЕТО СВЕТИ ЕДНАКВО ЗА ВСИЧКИ. Всички ние имаме щастието да живеем в епохата на ромското пробуждане и да допринесем за нейното случване. 

 

 

 

 

 

 

 

Област Ямбол

с. Кукорево, общ. Тунджа

Ташка Мутафова за пореден път отбелаяза Международния ден на ромите като ще представи на деца от различна възрастова група презентация на тема 8-ми април.

 

 

 

 

 

 

 

 

Област Пловдив

Пловдив

Образователният медиатор от гр. Пловдив Фатме Арслан отрази с презентация Международния ден на ромите. Тя сподели: “На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война..8 април е ден, в който си спомняме за най-многобройното етническо малцинство в Европа и празнуваме ромската култура. Ромите са допринесли към културата, музиката и изкуството на общностите на нашия континент. Това показва колко важно е мотото “Обединени в многообразието”. Защото Европа може да бъде силна само тогава, когато културните, етническите и религиозните различия на нашите граждани биват гарантирани.”

с. Караджово

Жителите на с. Караджово, които се включиха в отбелязването на Международния ден на ромите, отправиха следния апел чрез образователния медиатор Бойчо Кочев: Днес е международен ден на ромите. Ден, в който официално признават езика, химна и знамето ни. Нека се гордеем, че сме роми! Нека се гордеем с езика, който говорим – толкова е богат и пъстър! Да се гордеем със силната връзка и сплотеността, която имаме помежду си! Нека се гордеем с цвета на кожата, която ни отличава от другите и ни прави толкова екзотични. Музиката, която имаме и която е дала толкова много на света. Нека се гордеем с приятелите си, нека се гордеем с нас самите и да не забравяме от къде сме тръгнали и на къде отиваме!

 

с. Розино

Румен Караджов, който е обраователен медиатор, представи заедно с деца от различна възрастова група и доброволци рецитал на стихотворения от ромски поети като Усин Керим и др. Мероприятието се проведе на 8-ми април в ромската махала на с. Розино. На следващия ден се проведе конкурс за рисунка “Как виждам себе си в бъдеще”. На същия ден се състоя и среща с хора от различни етноси, като се обсъди темата за “Твоята идентичност като ром”. 

с. Ягодово

По повод международния ден на ромската общност, учениците от ОУ “Неофит Рилски”, с. Ягодово, община Родопи, област Пловдив проведоха редица инициативи. Те присъстваха на беседа в читалище “Искра -1897”, почистиха на тревните площи в парка на селото, пяха песни, играха игри и се забавляваха. Почетена бе и паметта на местните герои , дали живота си за бъднините ни. За всички участници в инициативите имаше и подаръци.

 

 

 

 

 

Област Враца

Бяла Слатина

По повод Международния ден на ромите – 8 Април, Център за развитие на общността в гр. Бяла Слатина отбеляза празника заедно с доброволци към Център “Амалипе”. На събитието се представиха факти от Втората световна война и в памет на загиналите изработиха табло венец с послание. Проведе се беседа под формата на интервю какви са техните постижения и цели, как центърът им е помогнал да постигнат мечтите си. Кампанията премина под наслов: “Да покажем, че сме роми”. “Това което ни прави роми е съпричастието ни към проблемите и успехите на общността, а това което ни прави хора, е показването на уважение и толерантност към културата на останалите народи”, сподели Лариса Антонова.

 

Борован
Алина Арсова, образователен медиатор към ПГТ “Коста Петров” в с. Борован заедно с ученици от различни класове отбеляза Международния ден на ромите като изработиха табла, на които закачиха дипломите за висше образование на роми висшисти, които са завършили в това училище. Така мотивираха децата да продължат своето развитие и да се стремят да се доказват пред обществото.

 

 

 

 

Краводер
Образователният медиатор Тихомир Георгиев от с. Краводер и Обединено училище “Св. св. Кирил и Методий” отбеляза Международния ден на ромите. Заедно с учениците и със съдействието на община Криводол получиха венец и в чест на загиналите роми извършиха ритуал на реката.

 

 

 

 

 

 

 

 

Област Добрич

Училища от училищната мрежа на Център Амалипе от община Добричка отбелязаха Международния ден на ромите в читалище „ Д-р Йосиф Йосифов“ в село Карапелит. В него взеха участие групите по фолклора на етносите от училища ОБУ „ Добри Войников“ с. Победа, ОБУ „П. Яворов“ , с. Стефаново, ОУ „ Кл. Охридски“, с. Смолница, ОУ „ Васил Левски“ , с. Хитово и ОУ „ Васил Левски“, с. Божурово и други. Празникът започна с приветствените думи на Кмета на община Добричка – Соня Георгиева. Гостите на празника бяха : Кметът на с. Карапелит – Георги Петков, регионален координатор от Център Амалипе – Жанна Василева, Началник образование в община Добричка – Наташа Захариева, Румяна Иванова – заместник кмет по образование и социални дейности, родители и жителите на село Карапелит и на съседните села в община Добричка. . Празникът бе зареден с много музика, танци, ярки цветове на костюмите и естествено, с талантливите изпълнения на ученици – танци, песни, възстановки, отразяващи бита и традициите на ромския етнос.

С. Красен
Селиме Алиева – образователен медиатор към ОУ “Йордан Йовков”с. Красен отбеляза по случай 8-ми април – Международния ден на ромите, като даде заедно с доброволци и деца поклон пред паметта на над 500 000 загинали роми холокоста през Втората световна война. Алиева пожела: “Нека с толерантност и уважение един към друг, независимо от етническата ни вяра да положим усилия и да бъдем заедно!”

 

 

 

 

 

с. Преселенци
В ОУ “Васил Левски” село Преселенци откриха седмицата за 8-ми април. Образователният медиатор Инджегюл заедно с учениците прочете няколко стихотворения на ромски писатели и драматурзи пред учители и родители.

 

 

 

 

 

 

Младежки Център Добрич
На Международния ден на ромите – 8 април, силните послания на поета Усин Керим оживяват с вълнуващите думи на младежи, доброволци към Младежки център – Добрич. 

 

Старо Оряхово
Учениците от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” с. Старо Оряхово отбелязаха 8-ми април Международният ден на ромите.

 

 

 

 

 

 

 

 

Област Русе
Община Сливо поле
В община Сливо поле, област Русе, също се отбеляза Международния ден на ромите – 8 април. Беше изготвено табло с материали и информация за ромската култура. С едноминутно мълчание за жертвите на холокоста от ромски произход и пускане на цветя в река Дунав край Ряхово, в община Сливо поле отбелязаха международният ден на ромите. Първото официално честване в България на международния ден на ромите е през 1991 година.

 

Бяла
Дванадесетокласници от Професионална гимназия – гр. Бяла, обл. Русе отбелязаха 8 април – Международен ден на ромите, с изготвянето на табло и беседа, свързани с историята на ромите.

 

 

 

 

 

 

 

София област

Дупница
Честване на Международния ден на ромите се направи и от децата на ОУ “Неофит Рилски” гр. Дупница. Децата четяха на ромски поети стихотворения, както и развяха знамето на ромите пред училището.