Образователните медиатори от цялата страна отбелязаха “Василица – Ромската нова година” 2022

За поредна година образователни медиатори към Център Амалипе и училищата, част от мрежата “Всеки ученик ще бъде отличник”, отбелязаха празника Василица. И макар и тази година условията да са различни и да не можем да направим мащабни събития, няма да пропуснем да припомним колко е важно да градим мостовете по между ни. А посрещането на Ромската нова година е идеален повод за това.

Васильовден или Василица (наричан понякога в медиите Банго Васили) се празнува от много ромски групи в България. Повсеместно е известен като “Ромската Нова Година”. При калдарашите празникът се празнува по-скромно, докато при йерлиите и особено при бургуджиите и музикантите той се явява основен празник, съизмерим единствено с Гергьовден.

Именно при бургуджиите и дръндарите Василица се празнува три дни, като дори се прави леко разграничение между Васильовден и Банго Василий – на 13.01. и 14.01. е Васильовден, а на 15.01. – Банго Васили (“Куция Васил”). Това разграничение не се прави от калдарашите, рударите, както и от останалите йерлии (напр. хорахане-рома) в Централна България, които наричат и трите дни “Банго Васили”. Също така трябва да отбележим, че вечерта на 13.01. срещу 14.01. много често изпълнява ролята на Бъдни вечер.

Ето и как част от медиаторите отбелязаха Ромската нова година в различни населени места от страната:

Стражица

И тази година по инициатива на образователния медиатор към Център „Амалипе” Ирена Михайлова заедно с ученик от СУ “Ангел Каралийчев” поздравиха кметския екип в община Стражица. С автентична саморъчно направена сурвакница ученикът сурвака за здраве и късмет г-н Йордан Цонев и служители на администрацията. Ритуалът е част от проявите за празника Василица, който ромската общност почита като начало на Новата година и по време, на който децата пожелават здраве и берекет с традиционните за ромския фолклор наричания. По-късно заедно с родители се проведе тематична беседа на тема „Единни в Празниците”, посветена на Василица.

Павликени

Ученици от ОУ “Св св Кирил и Методий“ село Батак сурвакаха за здраве и берекет представители на община Павликени и кметът на общината инж.Емануил Манолов. На събитието присъстваха образователните медиаторите Стефан Стефанов, Никола Георгиев и директорът на училището Александър Михайлов, както и учители от село Батак.

Пловдив

Образователният медиатор Фатме Арслан отбеляза ромската Нова година на 11.01.2022г., като представи на ученици и доброволци  информация за това как се празнува празника Васильовден, какви са традициите и обичаите чрез презентация.

Караджово

Образователният медиатор Бойчо Кочев и учениците от ОУ “Васил Левски” с. Караджово бяха виртуални гости на Н.пр. Роб Диксън – посланик на Велекобритания в България по повод Банго Васил – Ромската нова година. Децата сурвакаха посланика за здраве и много берекет. Той си изтегли виртуално своето късметче от специално подготвена за случая баница. Какво е празник без музика и много настроение? “Бахтало Василий, Бахтало нево бреш, о Дел те дел бут састипе и бут бахталипе!”

Бяла Слатина

По случай Банго Васил ученици от Професионалната гимназия по облекло “Елисавета Багряна”, Бяла Слатина посетиха Регионалното управление на образованието – Враца заедно с образователния медиатор Лариса Антонова. Младежите разказаха за произхода на празника и традициите, свързани с него, сурвакаха служителите на РУО и изпълниха характерен танц.

Нова Черна

Учениците от ОУ “Св.Св.Кирил и Методий” с.Нова Черна заедно с образователния медиатор Веска Абаджиева сърдечно поздравиха останалите деца в училище и експертите, с които работят: “Бъдете здрави и благословени! “Сурва година,весела година, живи и здрави догодина, догодина до амина!

с. Клисура

В ПГИ “Тодор Генчов Влайков” град Клисура отбелязаха Ромската Нова година, като заедно с учениците от 8,9,10 класове екипът подготви празнична трапеза. Пресъздадоха празника чрез два традиционни танца, а денят завърши с презентация на тема “Ромският Бит и Култура”, представена от образователния медиатор Румен Караджов.

Нови пазар

Учениците от ОУ “Васил Левски” с. Мировци и образователен медиатор-координатор Алдин Стефанов разказаха как ромите празнуват  Ромската Нова година. Обясниха на децата и екипът на училището, че това е един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи у нас.

Шумен

Ученици от ПГССХТ – Шумен представиха традиции и обичаи, свързани с празниците Сурва и Банго Васил, с помощта на образователния медиатор Ангел Ангелов. В училището учат деца от различни етнически групи и празнуват всички празници заедно. Празникът Сурваки на 01.01. /по стар стил 14.01./ се свързва с надеждата за щастлив живот, за здраве и успех, за сбъдване на желания и мечти. На трапезата присъстват питка, беница, печена кокошка, плодове и вино. Децата сурвакат за здраве и берекет.

с. Красен

Образователният медиатор Селиме Алиева в с.Красен сподели: “Честит празник на всички които празнуват Василица още познат като Банго Васил (Ромската нова година).В нашия край не се отбелязва този празник, затова днес запознахме учениците от нашето училище ОУ “Йордан Йовков” с. Красен с традициите и обичаите на този празник, който се отбелязва от голяма част от ромската общност.”

с. Кукорево

По случай Ромската нова година децата и образователният медиатор при ОУ “Христо Ботев“ с. Кукорево, общ. Тунджа  Ташка Мутафова весело посрещнаха всички учители и сурвака и поздравиха с Бахтало те овел о нево бреш Директорът на училището г-жа Тинка Иванова!

Център “Амалипе“ благодари на всички образователни медиатори, че успяха да отбележат Ромската нова година, защото празникът е традиция, която не бива да бъде забравена, а напротив – да се разпространяват сред децата традициите и обичаите на всички етноси, вкл. и ромската общност.